Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς τα επόμενα 24ωρα – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

 Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς τα επόμενα 24ωρα – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα 

Τα πάνω – κάτω θα φέρει ο καιρός από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Το παρατεταμένο καλοκαιρινό σκηνικό θα διαδεχτούν βροχές και καταιγίδες.

Χαλάει σε μεγάλο μέρος της χώρας ο καιρός από τη Δευτέρα (19.08.2024) έως το επόμενο Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου, με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. 

Όπως εξηγεί, σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θόδωρος Κολυδάς, αναμένονται:

Τη Δευτέρα, βροχές και καταιγίδες,

κυρίως μετά το μεσημέρι, στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Στερεά και πιθανόν τα ορεινά της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά πιθανώς θα είναι έντονα.

Την Τρίτη (20.08.2024) θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, κυρίως το απόγευμα. Τα φαινόμενα τοπικά σε Ιόνιο Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα πιθανόν να είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Την Τετάρτη (21.08.2024) σποραδικά φαινόμενα σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά – όχι όμως έντονα – με μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια.

Το διήμερο Πέμπτης (22.08.2024) και Παρασκευής (23.08.2024) δεν προβλέπονται σημαντικές βροχές.

Προοδευτική άνοδος της θερμοκρασίας και ενίσχυση μελτεμιού στα 6 – 7 μποφόρ αναμένεται την Παρασκευή 24 Αυγούστου.

Ο καιρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Επειδή λοιπόν τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται καιρικά φαινόμενα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

 

ΕΜΥ: Ο καιρός της Δευτέρας 19 Αυγούστου 

Χαλάει ο καιρός αύριο Δευτέρα 19 Αυγούστου. Σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας – Παξών) και στα δυτικά τμήματα της Ηπείρου. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Τα φαινόμενα, τα οποία στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα, το βράδυ θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Meteo – Χάρτης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Κυριακή 18 Αυγούστου

Υποχώρησε στους 40°C η θερμοκρασία την Κυριακή (18.08.2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία της χώρας καταγράφηκε στα Πετροκεφάλι Ηρακλείου με 40.2 °C.

Ακολούθησαν:

Πλώρα Ηρακλείου 39.6 °C.

Γόρτυνα Ηρακλείου 39.4 °C.

Σίβα Ηρακλείου 39.1 °C.

Ελαφονήσι Χανίων 38.9 °C.

Λουτράκι 38.7 °C.

Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 38.7 °C.

Ιεράπετρα 38.0 °C.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έπεσε στους 32.8 °C, ενώ 27 από τους 492 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.