Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Euro Ολλανδία - Τουρκία 2-1: Με ανατροπή και λαχτάρα

 Ολλανδία - Τουρκία 2-1: Με ανατροπή και λαχτάρα 

Η Ολλανδία τα βρήκε σκούρα από τη μαχητική Τουρκία που προηγήθηκε και είχε ευκαιρίες, αλλά στο τέλος το γύρισε (2-1) και θα παίξει με την Αγγλία στον ημιτελικό του Euro. 

Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου με διαιτητή τον Κλεμάν Τουρπέν η Ολλανδία του Ρόναλντ Κούμαν έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της και είχε ευκαιρία με τον Ντεπάι στο 1'. Με τριάδα στην άμυνα η Τουρκία του Βιτσέντζο Μοντέλα δίχως τον

τιμωρημένο Ντεμιράλ (και τους Κοκτσού, Γιουκσέκ), αλλά με τον έξοχο Τσαλχάνογλου ξανά στην ενδεκάδα για να ηγείται και να δίνει ανάσες στο κέντρο. Ένα σουτ του Οσκάν έφυγε ψηλά στο 11' με την Τουρκία να έχει φέρει το παιχνίδι σε ισορροπία. Στο 29' ο Μπαρντακτσί δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το φάουλ του Τσαλχάνογλου και στο 33' ο Γιλντίζ είχε άστοχο σουτ από καλή θέση. Και στο 35' από έξοχη σέντρα με το δεξί του Γκιουλέρ ο Σαμέτ Ακαϊντίν με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έκανε το 1-0. Δίκαια για την ανώτερη Τουρκία. Η Ολλανδία συνέχισε να είναι μπλοκαρισμένη και η Τουρκία αποφασιστική έως το τέλος του πρώτου μέρους. 

Ο Βέγκχορστ ήταν νωρίς η πρώτη αλλαγή του Κούμαν και από την αρχή ήταν απειλητικός, ενώ στο 54' δεν πρόλαβε για λίγο την σέντρα του Χάκπο. Όμως η Τουρκία είχε τη μεγάλη φάση με εκτέλεση φάουλ του Γκιουλέρ και την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι του Φερμπρούχεν. Και στο 65' ακόμη μία όταν ο Φερμπρούχεν απέκρουσε δύσκολα το δυνατό σουτ του Γιλντίζ.

Η Ολλανδία ανέβηκε στη συνέχεια και αφού κέρδισε κόρνερ σε απόκρουση του Γκιουνόκ από σουτ του Βέγκχορστ, βρήκε την ισοφάριση στο 70' Από σέντρα του Ντεπάι, ο Στέφαν Ντε Φράι βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή και με κεφαλιά εκτέλεσε για το 1-1.

Η Ολλανδία εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και από σέντρα του Σίμονς ο Κόντι Χάκπο πετάχτηκε στην κόντρα με τον Μουλντούρ που βρήκε την μπάλα και χρεώθηκε , για να γίνει το 2-1 με τον αρχισκόρερ των «οράνιε» στο τουρνουά να κάνει ξανά τη δουλειά του.

Στο 85' η Τουρκία έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση με τον Τσελίκ και τον Ακτούρκογλου, αλλά δύο φορές η μπάλα κόντραρε στα τελειώματα μέσα στην περιοχή. Μεγάλη επέμβαση στις καθυστερήσεις ο Φερμπρούχεν από κοντινή εκτέλεση του Τοσούν στη μεγάλη πίεση των Τούρκων, η οποία τελικά δεν απέφερε καρπούς.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (73' Φαν ντερ Βεν), Σχάουτεν, Ρέιντερς (73' Φέρμαν), Σίμονς (87' Φρίμπονγκ), Μπεργκβάιν (46' Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι (87' Ζίρκζι)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουνόκ, Αϊχάν (89'Κιλίτσου), Ακαϊντίν (82' λ.τ. Τσελίκ), Μπαρντακσί, Μουλντούρ (82'Τοσούν), Οσκάν (78' Γιοκουσλού), Τσαλχάνογλου, Καντίογλου, Γιλμάζ, Γιλντίζ (78' Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ