Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 2η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

  

Έντονο ελληνικό χρώμα έχει το πρόγραμμα της Κυριακής (28/7) στην 33η Ολυμπιάδα, καθώς αγωνίζονται πολλοί αθλητές μας σε έξι διαφορετικά σπορ.

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στη 2η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων περιέχει Μαρία Σάκκαρη, Στέφανο Τσιτσιπά, Παναγιώτη Γκιώνη κι όχι μόνο, ενώ στη “μάχη” μπαίνει και η Εθνική Πόλο Ανδρών. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κωπηλασία

11:50 (ΕΡΤ1) προκριματικά δικώπου γυναικών – Χριστίνα Μπούρμπου/Ευαγγελία Αναστασιάδου 

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, καθώς κράτησαν σταθερό ρυθμό σε όλη την διάρκεια και δεν απειλήθηκαν, τερματίζοντας δεύτερες. Το Ελληνικό πλήρωμα προκρίθηκε στον ημιτελικό που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (31/7), κάνοντας το 2/2 στις προκρίσεις για την χώρα μας, μετά την πρόκριση και του Στέφανου Ντούσκου.

12:30 (ΕΡΤ1) προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών – Ζωή Φίτσιου/Μιλένα Κοντού

 Ζωή Φίτσιου και Δήμητρα Κοντού έκαναν ένα εξαιρετικό αγώνα στη δίκωπο ελαφριών βαρών, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση σε 7:08.51. Κάπως έτσι, πήραν ένα από τα δύο εισιτήρια της κούρσας που οδηγεί στα ημιτελικά, αποφεύγοντας τη διαδικασία του ρεπεσάζ. Πρώτες τερμάτισαν οι Βρετανίδες Κρεγκ και Γκραντ σε 7:04.20.

13:20 (ΕΡΤ1) προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών – Αντώνης Παπακωνσταντίνου/Πέτρος Γκαϊδατζής

Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατετάγησαν τρίτοι στην προκριματική κούρσα της δικώπου, τερματίζοντας σε χρόνο 6:46.90. Κάπως έτσι δεν κατάφεραν να πάρουν ένα από τα δύο εισιτήρια που οδηγούν απευθείας στα ημιτελικά και θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους μέσω του ρεπεσάζ.

Τένις

13.00 (ΕΡΤ3) A’ γύρος μονό Μαρία Σάκκαρη – Ντάνκα Κόβινιτς (Μαυροβούνιο)

Ιδανική και ξεκούραστη πρεμιέρα για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, που ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες το εμπόδιο της Μαυροβούνιας και προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά.

Η Μαρία Σάκκαρη επικράτησε πολύ εύκολα της Μαυροβούνιας Ντάνκα Κόβινιτς με 2-0 σετ (6-0, 6-1), στον πρώτο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά τένις στο Παρίσι.

Στο πρώτο σετ η Ελληνίδα τενίστρια ήταν σαρωτική, δεν παραχώρησε ούτε ένα game και κέρδισε 25 από τους 32 πόντους που παίχτηκαν συνολικά.

Η τόσο μονόπλευρη εικόνα άλλαξε απότομα (για πολύ λίγο, όπως αποδείχθηκε εν τέλει), με την Κόβινιτς να πραγματοποιεί break στο πρώτο κιόλας game του δευτέρου σετ.

Η Σάκκαρη, όμως, δεν άφησε το μομέντουμ να φύγει από τα χέρια της, αποδεικνύοντας πως το χαμένο service game αποτέλεσε απλά μια κακή παρένθεση στην επιβλητική της εμφάνιση. Ανταπέδωσε άμεσα το break και στη συνέχεια απλά εξακολούθησε να κυριαρχεί στο κορτ.

Στο υπόλοιπο του αγώνα, δεν απώλεσε άλλο game και δεν επέτρεψε καν να συμπληρωθεί μία ώρα δράσης (58 λεπτά).

Η Κόβινιτς είχε να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από το Αύγουστο του 2023, έχοντας κατρακυλήσει στο νούμερο 668 της παγκόσμιας κατάταξης, επομένως πολύ λογικά δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική σε ένα τέτοιο ματς.

Αντίπαλος της Σάκκαρη στο δεύτερο γύρο θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης της Ρωσίαδας Αλεξάντροβα με την Κινέζα Γιουάν, η οποία διεξαγόταν την ίδια ώρα και δεν είχε ολοκληρωθεί.

 

15:00 (ΕΡΤ1) A’ γύρος διπλό ανδρών Στέφανος Τσιτσιπάς/Πέτρος Τσιτσιπάς – Βorges/Cabral (Πορτογαλία)

Αποκλεισμός στην πρεμιέρα. Τα αδέρφια Τσιτσιπά, Πέτρος και Στέφανος ηττήθηκαν με 2-1 σετ (6-6, 3-6, 10-12) από τους Πορτογάλους, Νούνο Μπόρζες και Φρανσίσκο Καμπράλ, και έμειναν εκτός συνέχειας από το διπλό στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις. Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς έκαναν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο πρώτο σετ. Έφτασαν στο break στην πρώτη τους ευκαιρία, παίρνοντας τα τρία πρώτα games. Κρατώντας το σερβίς του με άνεση (έκανε το 5-2 με τον Στέφανο να κάνει απανωτά smash κοντά στο φιλέ) το ελληνικό δίδυμο έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου σετ μετά από 20 λεπτά με 6-3.

Οι δυο ομάδες κράτησαν το σερβίς τους στο δεύτερο σετ, με το δίδυμο της Πορτογαλίας να πετυχαίνει τελικό στο break σε κρίσιμο σημείο, στο 8ο game (5-3) και να κάνει τελικά το 1-1 στα σετ μετά από 37 λεπτά.

Στο tie breaker που έκρινε τη νίκη, οι Πορτογάλοι έκαναν μίνι break και έκαναν το 2-3 και στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη της ελληνικής ομάδας και έφτασαν στο 3-6. Η Ελλάδα έκανε και αυτή ένα μίνι break για το 4-6 με το ματς να φτάνει στη συνέχεια στο 6-7

Τα αδέρφια Τσιτσιπά έψαξαν το break και είδαν τον Μπόρζες να κάνει διπλό λάθος σε σερβίς, για το 9-9! Οι Πορτογάλοι κατάφεραν και πάλι να πάρουν το προβάδισμα (10-11) με τρομερό πόντο του Μπόρζες και τελικά πήραν και τη νίκη (10-12).

 

(ΕΡΤ1) Α’ γύρος μονό Στέφανος Τσιτσιπάς-Μπεργκς (Βέλγιο)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορούσε να είχε πάρει μια πιο εύκολη νίκη απέναντι στον αρκετά αξιόμαχο Ζιζού Μπεργκς, με τον Έλληνα πρωταθλητή να παίζει τρομερά στο 3ο σετ και να καταφέρνει με 2-1 σετ να κερδίσει και να προκριθεί στον 2ο γύρο του μονού τένις ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

Ο Τσιτσιπάς είδε τον Βέλγο στο 5ο γκέιμ του 1ου σετ να του κάνει μπρέικ, ωστόσο απάντησε με μπρέικ αμέσως, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στο tie break, εκεί που ο «Στεφ» έχοντας σύμμαχο την τεράστια εμπειρία του, επικράτησε με 7-6.

Παρόλα αυτά το 2ο σετ ήταν σκέτος εφιάλτης για τον Έλληνα τενίστα, καθώς δεν μπήκε ποτέ στο κορτ, δέχτηκε δυο μπρέικ και ηττήθηκε με κάτω τα χέρια με 6-1 στα γκέιμ από τον Μπεργκς. Μια εμφάνιση η οποία φαίνεται πως ξύπνησε τον ίδιο, ο οποίος εμφανίστηκε στο 3ο σετ τελείως διαφορετικός. Και αυτό διότι ο Τσιτσιπάς παίζοντας τένις αντάξιο του ταλέντου του, ισοπέδωσε τον Μπεργκς με 6-1 στα γκέιμ, έχοντας ξεκινήσει με ένα εμφατικό 5-0. Ο Βέλγος κατάφερε να πάρει μόλις ένα γκέιμ, με τον «Στεφ» να κατακτά το σετ και να προκρίνεται στην φάση των «32» των Ολυμπιακών Αγώνων στο τένις ανδρών.

Κολύμβηση

12:15 (ΕΡΤ2) προκριματικά 400μ μεικτή ανδρών – Απόστολος Παπαστάμος (Heat 1) 

Ο Απόστολος Παπαστάμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, αλλά λύγισε στο δεύτερο μισό της κούρσας του και τερμάτισε στην 8η και τελευταία θέση της 1ης προκριματικής σειράς των 400μ. μεικτής ανδρών, με χρόνο 4:15:32. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αμερικανός Φόστερ.

Υπενθυμίζουμε πως προκρίνονται οι οκτώ καλύτεροι χρόνοι από όλες τις σειρές των προκριματικών

12:56 (ΕΡΤ2) 100μ ύπτιο ανδρών – Βαγγέλης Μακρυγιάννης (Heat 5), Απόστολος Χρήστου (Heat 6)

Οι δύο Έλληνες κολυμβητές πραγματοποίησαν κυριαρχικές εμφανίσεις στους προκριματικούς των 100μ. ύπτιο και πέρασαν στην επόμενη φάση του αγωνίσματος.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης τερμάτισε 4ος στην πέμπτη προκριματική κούρσα σε χρόνο 53.24. Λίγα λεπτά μετά σειρά πήρε ο πρωταθλητής Ευρώπης, Απόστολος Χρήστου, ο οποίος νίκησε την έκτη κούρσα με 52.95. Μάλιστα, ήταν ο μόνος που κατέβηκε τα 53 δευτερόλεπτα, δείχνοντας τις προθέσεις του ενόψει της συνέχειας. Ταυτόχρονα, ο έτερος Έλληνας πήρε την 8η θέση στη συνολική κατάταξη των προκριματικών./

 

22:32 (ΕΡΤ2) 100μ. ύπτιο ανδρών – Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Απόστολος Χρήστου

Ο Απόστολος Χρήστου προκρίθηκε στον τελικό των 100μ ύπτιο ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με τον Έλληνα πρωταθλητή Ευρώπης να κάνει κούρσα με χρόνο 52.77, έχοντας την 6η καλύτερη επίδοση.  Ο Απόστολος Χρήστου πέτυχε το στόχο του και θα είναι στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Έλληνα κολυμβητή να διεκδικεί το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στην πισίνα, στον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (29/07/24) στις 22.19.

.Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης με 52.97 δεν κατάφερε να κάνει δυο τις συμμετοχές της Ελλάδας, μένοντας εκτός για δυο εκατοστά του δευτερολέπτου. Ο ίδιος έφτασε κοντά στο ατομικό του ρεκόρ (52.83), καταλαμβάνοντας την 9η θέση στο σύνολο.

 

Ιστιοπλοΐα

14:00 (ΕΡΤ1, ERT Sports 2) 1η μέρα IQFoil ανδρών – Βύρωνας Κοκκαλάνης

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στην ιστιοπλοΐα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, στους οποίους συμμετέχει ο Πέτρος Κοκκαλάνης, αναβλήθηκαν λόγω απουσίας αέρα στη Μασσαλία.

Έπειτα από αναμονή πέντε ωρών, οι αθλητές που βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (μεταξύ αυτών και ο Πέτρος Κοκκαλάνης) ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αέρας για τη συγκεκριμένη κλάση σκαφών, με αποτέλεσμα τα αγωνίσματα να μην μπορούν να διεξαχθούν όπως ήταν προγραμματισμένο την Κυριακή (28/07/24).

 

Επιτραπέζια αντισφαίριση

22:00 (ΕRTSports 1) Γύρος 64 – Παναγιώτης Γκιώνης – Edward LY (CAN)

Η εμπειρία του Παναγιώτη Γκιώνη «μίλησε» στα καθοριστικά σημεία της πρώτης μάχης του με τον Καναδό Έντουαρντ Λι στον γύρο των «64» του μονού ανδρών για το πινγκ πονγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στην 6η παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες κέρδισε εμφατικά τον Λι με 4-0 σετ και θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο -το βράδυ της Δευτέρας (29/07/24)- τον Αμερικανό Κανάκ Τζα.Ο 44χρονος Έλληνας πρωταθλητής και νούμερο 107 στην Παγκόσμια κατάταξη έχει φυσικά στόχο τη νίκη που θα του δώσει την πρόκριση για την επόμενη φάση του τουρνουά. Τα γκέιμ: 11-6, 11-8, 11-8, 11-4

Υδατοσφαίριση

22:05 (ΕΡΤ3) Α’ Ομιλος, 1η αγωνιστική ανδρών – ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ