Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή από την Κύπρο στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.
Η τελετή, έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Τα λείψανα των ηρώων επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Κύπρο με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης.
Οι οκτώ οπλίτες υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Οι ταφές θα πραγματοποιηθούν στον Μεγαπλάτανο Πέλλας, στην Καισαριανή, τη Γορτυνία, τα Άνω Λιόσια, την Κρύα Βρύση Πέλλας, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Ερύμανθο Αχαΐας και την Κυπαρισσία.
Πρόκειται για τον Ανθυπολοχαγό Πεζικού Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη, τον Ανθυπασπιστή Διαβιβάσεων Γεώργιο Αναλυτή, τους Ανθυπασπιστές Πεζικού Αναστάσιο Κρατημένο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, Γεώργιο Μαρτζάκλη και Ηλία Τούλη και τον Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλο.
Στην ιδιαίτερη αυτή τελετή επαναπατρισμού συμμετειχαν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδη, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Μετά από 50 χρόνια, επαναπατρίστηκαν τα οστά του Γορτύνιου στρατιώτη πεζικού Αναστάσιου Κρατημένου (μάγειρας, έπεσε μαχόμενος και ηρωικά, δίπλα στην Πύλη της ΕΛΔΥΚ, στη θρυλική μάχη, στις 16 Αυγούστου 1974).
Ο οπλοπολυβολητής Τάσος Κρατημένος, (έφεδρος ανθυπασπιστής πλέον), από το Καλονέρι του
δήμου Γορτυνίας, έπεσε μαχητής, ενώ υπερασπιζόταν με πάθος και σθένος,
την Πύλη της ΕΛΔΥΚ και ενώ, επιχειρούσε να μετακινήσει σε ασφαλέστερη
θέση, 2 τραυματίες στρατιώτες του λόχου του.
Η ταφή των λειψάνων του Τάσου Κρατημένου θα γίνει στο χωριό του, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.
Δεν έχει γνωστοποιηθεί, ακόμα, εάν είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Γορτυνίας, για ονοματοδοσία της πλατείας του χωριού του ή για την δημιουργία και την τοποθέτηση κάποιας ενημερωτικής πινακίδας – στήλης ή και προτομής.