Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού μέσα στον χρόνο!

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού μέσα στον χρόνο!

Ημέρες χαράς για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο αλλά και του Ευρωπαϊκού τίτλου στο Μπάσκετ. Μάλιστα το δεύτερο γεγονός γιορτάστηκε δεόντως σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και χαροποίησε όχι μόνο τους φιλάθλους της ομάδας αλλά και όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Ας δούμε πως ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος “επένδυσε μουσικά” τον όμιλο, ξεκινώντας από το ποδόσφαιρό, με την σύνθεση του ύμνου του και πως εξελίχθηκε στα χρόνια μέχρι τη σημερινή μορφή του!

Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού ηχογραφήθηκε το 1931 στο Βερολίνο και διασώζεται μέχρι σήμερα το ρεφραίν όπου αναφέρει  «Ζήτω ένδοξε μεγάλε, ζήτω ένδοξε τρανέ, της Αθήνας μας καμάρι, ζήτω Παναθηναϊκέ».

Τη σεζόν 1947-48 ακούστηκε για πρώτη φορά ύμνος του Παναθηναϊκού, σε γιορτή της ομάδας, με τον Πάνο Κόκκινο να τραγουδάει το «Προχωρείτε προς τη νίκη» των Βέλα-Κοφινιώτη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» σε δημοσίευμά της στις 16/05.

Όταν αναφερόμαστε στον ύμνο του Παναθηναϊκού, μοιραία στη μνήμη όλων έρχεται ο ήχος του τυμπάνου και στην συνέχεια ο ήχος του εμβατηρίου όπου συνοδεύεται από το «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος» με την φωνή του Γιάννη Βογιατζή. 

Αυτό που δεν είναι γνωστό για αρκετό κόσμο, ενδεχομένως, είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 και για δέκα χρόνια περίπου υπήρχε ένα άλλο τραγούδι που λογιζόταν ως ύμνος του δημιουργήματος του Γιώργου Καλαφάτη!

Το συγκεκριμένο εύρημα ανήκει στον Γιώργο Κουσουνέλο, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Π» ότι ανακάλυψε τον συγκεκριμένο πράσινο θησαυρό από  το προσωπικό αρχείο του προπολεμικού γκολκίπερ του «τριφυλλιού» Σπύρου Λεκατσά…

Συγκεκριμένα σε ένα απόκομμα υπάρχει η περιγραφή μιας γιορτής του Παναθηναϊκού της σεζόν 1947-48 όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Αφού περάσαμε υπέροχα στην Λέσχη μας (υπήρχε πράσινη λέσχη στην συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Πατησίων), φάγαμε, ήπιαμε και στο τέλος αποχωριστήκαμε αφού πρώτα ψάλλαμε τον ύμνο του Παναθηναϊκού του Βέλλα και του Κοφινιώτη».

Πρόκειται για το «τρίφυλλο» άσμα «Προχωρείτε προς τη νίκη» το οποίο έγραψε ο Κώστας Κοφινιώτης, μελοποίησε ο Γιάννης Βέλλας και τραγούδησε ο Πάνος Κόκκινος. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε κυριαρχήσει όλων των υπολοίπων για μια δεκαετία περίπου και λογιζόταν ως ο ύμνος της ομάδας. Ήταν μια τριάδα παναθηναϊκών καλλιτεχνών οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στο «πράσινο» πεντάγραμμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βέλλας-Κοφινιώτης παρακολουθούσαν πιστά τον σύλλογο και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έκαναν νέο… μουσικό «χτύπημα» καθώς δισκογραφούν τους «Λεβέντες του Παναθηναϊκού» με τον χορό των Πρασινοσκούφηδων.

Ο άνθρωπος που έγραψε τους στίχους του δεύτερου ύμνου του Παναθηναϊκού είναι ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες στιχουργούς καθώς ενδεικτικά έχει γράψει: «Ήρθες αργά», «Εγώ θα σ’ αγαπώ» (ο ρυθμός υπάρχει και σε σύνθημα του «τριφυλλιού» από την δεκαετία του ’50),«Αυτός ο άλλος», «Ο ταξιτζής», «Άκου βρε φίλε», «Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου».

Επιπλέον ο Κώστας Κοφινιώτης έχει γράψει πέντε τραγούδια που εξυμνούν την Αθήνα και τα… κάλλη της. Στον αντίποδα ο συνθέτης Γιάννης Βέλλας έχει αφήσει την σφραγίδα του σε τραγούδια όπως τα: «Γύρισε, σε περιμένω, γύρισε»,« Ήρθες αργά».

Τέλος, ο Βολιώτης τραγουδιστής Πάνος Κόκκινος διέγραψε την δική του πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ξεκίνησε με τους Faces το 1966, ενώ τo 1972 αποχωρεί από την μπάντα και συνεχίζει solo καριέρα παίρνοντας μέρος σε μερικά φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Όσο για τον ύμνο;

Προχωρείτε προς τη νίκη
Προχωρείτε προς τη νίκη
Το 1908 ιδρύθει στην Ελλάδα
ο πιο μεγάλος Σύλλογος
και η πιο καλή ομάδα
για σύμβολο της έστησε
την πράσινη σημαία
στο στίβο και στα γήπεδα
η πιο τρανή ιδέα

Προχωρείτε προς τη νίκη
χείμαρρος το ηθικό
έχει σήμα το Τριφύλλι
και είναι πάντα θρυλικό

ο Παναθηναϊκός!!!

 


Ο Ύμνος του Παναθηναϊκού που καθιερώθηκε έως σήμερα δημιουργήθηκε το 1958 με τον Λέανδρο Παπαθανασίου – ο πατέρας της διεθνούς φήμης τραγουδίστριας Vicky Leandros -, να είναι ο πρώτος τραγουδιστής του ύμνου. Γράφτηκε από το Γιώργο Οικονομίδη και μελοποιήθηκε από το Γιώργο Μουζάκη, μετά από ένα νικηφόρο αγώνα επί του Απόλλωνα.

Ο μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Λέανδρος Παπαθανασίου χρησιμοποίησε τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα “Leo Leandros” και “Mario Panas. Γεννήθηκε το 1926 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν ο πρώτος ερμηνευτής του ύμνου του Παναθηναϊκού. Ήδη από τη δεκαετία του ΄50 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία για να ακολουθήσει καριέρα τραγουδιστή και συνθέτη. Είχε επιτυχία σαν τραγουδιστής αλλά αφοσιώθηκε στην μουσική κατάρτιση της κόρης του, Βασιλικής Παπαθανασίου, η οποία διέπρεψε διεθνώς ως Βίκυ Λέανδρο. Ο Leandros έχει συνθέσει μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του δυτικού δημοφιλούς ρεπερτορίου, συνδυάζοντας τον ελληνικό ήχο με το ευρωπαϊκό ύφος. Σύνθεσε και για πολλούς άλλους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Βίκυ Λέανδρος, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, ο Ντέμης Ρούσος, ο Jairo, η Νάνα Μούσχουρη κ.ά. Το 1983 αποσύρθηκε από την ενεργή δράση, επέστρεψε όμως στο στούντιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκλειστικά για 3 δίσκους της Βίκυς. Οι δίσκοι του έχουν πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια παγκοσμίως! 

 

Μόλις βγήκαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Γιώργος Οικονομίδης αυτοσχεδίασε την αρχή του ύμνου: «Σύλλογος μεγάλος…». Σ’ ένα πακέτο τσιγάρα Κεράνης, αστραπιαίως, ο Μουζάκης σχεδίασε ένα πρόχειρο πεντάγραμμο, όπου δεν άργησε να αποτυπώσει την «Παναθηναϊκή» μουσική. Όταν πήγαν στο στούντιο το 1962, ο μοναδικός Γιάννης Βογιατζής έβαλε τη φωνή του. Το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος, ο Μουζάκης το «άρπαξε» από τη μουσική της ταινίας Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι.

Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός
και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι,
ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.

Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ.

Σ’ έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι
που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά.
Χαίρεται η Ελλάδα που `χει τέτοια ομάδα,
που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά.

Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ.

 

Θα ακολουθήσουν ανάλογα άρθρα και για τους ύμνους και άλλων μεγάλων ομάδων.

.gpstomusic.gr