Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Παναθηναϊκός – Άρης 1 - 0 : Απίστευτο φινάλε με… buzzer beater του Βαγιαννίδηο Παναθηναϊκός στο παραένα δευτερόλεπτο κατάφερε και πήρε το Κυπελλο Ελλάδος

 Παναθηναϊκός-Άρης 1-0: Κυπελλούχος με… buzzer beater του Βαγιαννίδη

 Όλα έδειχναν πως ο 80ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα οδηγούταν στην παράταση, ο Γιώργος Βαγιαννίδης όμως σκόραρε στο 90’+6’ και χάρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 1-0 απέναντι στον Άρη και τον τίτλο του Κυπελλούχου! 

Ήταν ένας τελικός που δεν προσέφερε θέαμα, οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν πολλά νεύρα με αποτέλεσμα να βγουν τρεις κόκκινες κάρτες από τη Στεφανί Φραπάρ. Πρώτα στο 51' στον Κώτσιρα και έπειτα στο 65' στον Νταρίντα και στο 70' στον Ζαν Ζουλ

Δύο ποδοσφαιρίστριες από τις ομάδες γυναικών των φιναλίστ, η Μαίρη Κοκοτσάκη από τον Παναθηναϊκό και η αρχηγός του Άρη Χριστίνα Κοκοβιάδου, ήταν που μετέφεραν και τοποθέτησαν το Κύπελλο στον αγωνιστικό χώρο αφού ο 80ος Τελικός Κυπέλλου ήταν αφιερωμένος στις γυναίκες.

Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στους «κίτρινους» όταν στο 25’ ο Σουλεϊμάνοφ εκτέλεσε το φάουλ και ο Φαμπιάνο με το κεφάλι γύρισε την μπάλα προς την εστία. Ο Λοντίγκιν όμως απομάκρυνε ενστικτωδώς. Οι «πράσινοι» απάντησαν τρία λεπτά αργότερα με τον Μαντσίνι να βρίσκει χώρο και να εξαπολύει ένα δυνατό σουτ όμως ο Κουέστα ήταν σε ετοιμότητα. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απειλήσει με τρία σουτ από τα δεξιά όμως κανείς από τους Μπακασέτα, Κώτσιρα και Πέρεθ δεν πέτυχαν να νικήσουν τον Κουέστα.

Όσο πλησίαζε το ημίχρονο οι δύο ομάδες δεν είχαν καθαρό μυαλό με αποτέλεσμα να βγουν αρκετές κίτρινες και να υπάρχουν αψιμαχίες, κάτι που έβλαψε τον ήδη χαμηλό ρυθμό του αγώνα.

Οι ισορροπίες έμελλε να αλλάξουν νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο όταν στο 51’ ο Γιάννης Κώτσιρας αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Ζαμόρα και αποβλήθηκε αφήνοντας με παίκτη λιγότερο το «τριφύλλι». Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 56’ όταν ο Ζαμόρα ξέφυγε στην αντεπίθεση και εκτέλεσε μέσα από την περιοχή όμως ο Γεντβάι τον σταμάτησε. Αμέσως μετά, ο Σουλεϊμάνοφ γύρισε προς τη μικρή περιοχή όμως ο Ζαμόρα, ξανά, αστόχησε.

Ο Άρης όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά έμεινε και αυτός με δέκα παίκτες όταν στο 65’ ο Νταρίντα είδε δεύτερη κίτρινη για πάτημα στον Αράο. Μάλιστα, οι Θεσσαλονικείς είδαν και δεύτερη κόκκινη κάρτα, στο 70’ για χτύπημα του Ζαν Ζουλ στον Μπακασέτα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Παναθηναϊκός βρήκε χώρους, πίεσε τον Άρη και έφτιαξε ευκαιρίες με τον Μπερνάρ (79’) και τον Ιωαννίδη (81’) χωρίς να καταφέρει να κόψει τον «γόρδιο δεσμό».

Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα οδηγηθεί στην παράταση, ο Γιώργος Βαγιαννίδης βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο φινάλε και χάρισε το τρόπαιο και το ευρωπαϊκό εισιτήριο στον Παναθηναϊκό

Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Μπακασέτας, Τσέριν, Μπερνάρ, Μαντσίνι (62’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Νταρίντα, Τζιλ, Σουλεϊμάνοφ, Γκαρσία (68' Βερστράτε), Σαμόρα, Μορόν.

 

Έτσι ο Παναθηναϊκός εκτός από το 20ο Κύπελλο της Ιστορίας του εξασφάλισε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν.