Πέντε από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους ευρωβουλευτές που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 705, με βάση τη μέτρηση επίδοσης που διενεργεί ο ιστότοπος EUMatrix για το Influence Index 2024.
Την μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών έχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές.
Δεύτερη σε επιρροή, αμέσως μετά τον κ. Παπαδημούλη, είναι η ευρωβουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία συγκαταλέγεται στους 20 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές σε θέματα νομοθεσίας για το περιβάλλον.
Τρίτη σε επιρροή είναι η ευρωβουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία συγκαταλέγεται στους 20 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές σε θέματα νομοθεσίας του εμπορίου.
Τέταρτη ακολουθεί η ευρωβουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Έλενα Κουντουρά, η οποία συγκαταλέγεται στους 20 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές σε θέματα νομοθεσίας των μεταφορών.
Τέλος, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, συγκαταλέγεται στους 20 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές της νομοθεσίας για την υγεία.
Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό σημείωμα του EUMatrix για την Ελλάδα «Οι επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, αν και υπάρχουν τομείς πολιτικής στους οποίους σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις.
Για παράδειγμα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν υπερβολική επιρροή σε θέματα ρύθμισης, μεταξύ άλλων στο περιβάλλον, με τη Μαρία Σπυράκη να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την κατηγορία, και στις μεταφορές με την Έλενα Κουντουρά να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την κατηγορία. Παράλληλα, άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές ξεχωρίζουν στην υγεία, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και στο εμπόριο, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ελληνική εκπροσώπηση εντός των “παραδοσιακών” ομάδων του EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του S&D (Σοσιαλιστές) είναι πιθανό να αυξηθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου, παρέχοντας ενδεχομένως στους Έλληνες εκπροσώπους, μεγαλύτερη πρόσβαση σε ρόλους-κλειδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με το κυβερνών κόμμα, Νέα Δημοκρατία, να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές του θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ισχυρή τους θέση στο ΕΛΚ για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εκθέσεις και ηγετικές θέσεις.
Είναι σημαντικό ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει εξαιρετικά
κατακερματισμένη, καθώς νέα κόμματα αγωνίζονται να ξεπεράσουν το πλαφόν
για να κερδίσουν έναν εκπρόσωπο στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η
επιρροή των πιο ριζοσπαστικών κομμάτων ενδέχεται να είναι περιορισμένη
λόγω του μικρού μεγέθους τους, μια τάση που επιδεινώνεται περαιτέρω, από
την τελευταία διάσπαση (από το πρόσφατο χάσμα), εντός του αριστερού
στρατοπέδου», καταλήγει η ανάλυση του ιστότοπου, ο οποίος συγκεντρώνει
και αξιολογεί στοιχεία από όλη τη δραστηριότητα του πολιτικού προσωπικού
της Ευρωπαϊκής Ένωσης.