Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

«Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο συνέδριο με θέμα «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο», που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου το νέο, 71ο τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!»

Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που διεξήχθη με αποκλειστικό θέμα τον ελληνικό Επαναστατικό Τύπο αλλά και την ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 209 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσολόγγι. Το συνέδριο κράτησε δύο ημέρες (29-30 Ιανουαρίου 2024), έλαβε χώρα στην ιστορική Αίθουσα της Γερουσίας, είχε δύο κεντρικές ομιλίες, 30 παρουσιάσεις από 19 εισηγήτριες και 11 εισηγητές οι περιλήψεις των οποίων παρουσιάζονται στο τρέχον τεύχος.

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής, παρουσίασε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τις Εφημερίδες της Επανάστασης, στο πρώτο μέρος του οποίου  αποδελτιώθηκαν οι 23 εφημερίδες που εκδόθηκαν στον επαναστατημένο χώρο, από το 1821 μέχρι το 1832, δηλαδή 1.770 ξεχωριστά τεύχη, 8.300 σελίδες, σχεδόν 30.000 διαφορετικά δημοσιεύματα (ειδήσεις, ειδησάρια, άρθρα, επιστολές, ανακοινώσεις, επίσημα έγγραφα). Έχουν, επίσης, αποδελτιωθεί (για ό,τι αφορά την Ελληνική Επανάσταση) η επίσημη εφημερίδα των Ιονίων Νήσων που κυκλοφορούσε στα Επτάνησα και η εφημερίδα Times του Λονδίνου. Η εφημερίδα Times περιλαμβάνει 4.000 δημοσιεύματα σχετικά με την Επανάσταση, από το 1821 έως το 1832. Στη νέα φάση του προγράμματος θα αποδελτιωθούν άλλες 17 εφημερίδες (10 Βρετανικές, 4 Γαλλικές, 1 Αυστριακή, 1 Ιταλική, 1 Ισπανική). Τα πορίσματα θα αναρτηθούν ελεύθερα σε ειδικό ιστότοπο, ένα είδος portal για την Ελληνική Επανάσταση. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα υλοποιεί το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής (που θα το «στεγάσει» μόνιμα και θα το επιμεληθεί ψηφιακά) και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης