«820 διασώσεις και απομακρύνσεις ανθρώπων έχουν γίνει σε όλη τη χώρα», από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν για να σώσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους, καθώς η στάθμη των νερών υπερβαίνει τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία, λόγω της νεροποντής που έφερε η κακοκαιρία Daniel.
Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, για την κακοκαιρία Daniel, η οποία «σφυροκοπά» και σήμερα Πέμπτη (7.9.2023) την Αττική ενώ έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Βόλο, Καρδίτσα και άλλες περιοχές.
Το φαινόμενο είναι ένα από τα πιο δύσκολα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλες οι υπηρεσίες της, οι οποίες παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή, όπως εξήγησε ο κ. Βαρθακογιάννης.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την πυροσβεστική, έχουν γίνει 4.780 κλήσεις μέσα σε 48 ώρες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούσαν αντλήσεις υδάτων. Για αυτές, ο κ. Βαρθακογιάννης σημείωσε ότι πραγματοποιούνται μόνο όπου είναι εφικτές, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι περισσότερες από 1.600.
Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν με αυταπάρνηση για να απεγκλωβίσουν τον κόσμο που κάνει δραματικές εκκλήσεις από τα σημεία που βρίσκεται.
Ωστόσο, η στάθμη των νερών – που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 2 μέτρα – δεν επιτρέπει την προσέγγιση των ερπυστριοφόρων ενώ χρειάζεται προσοχή για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που πλησιάζουν τις περιοχές λόγω των φερτών υλικών στον τεράστιο όγκο νερού.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία Daniel:
«Καλημέρα σας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, στις 7 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας και ο στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί,.
Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί επιχειρούν με αυταπάρνηση εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία Δαρδανός 2, στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.
Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες Χάμερ και μηχανήματα έργου του στρατού με πεζοπόρα τμήματα Ξενοκράτης και Δευκαλίων, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα.
Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση.
Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».