Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά του Κιάτου / Λέκκας: Παρακολουθούμε την έντονη σεισμικότητα στην Κόρινθο, δεν εμπνέει ανησυχία

 seismos 

Σεισμός 3,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:42 το πρωί της Πέμπτης και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 9 χλμ. βόρεια του Κιάτου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 5 χλμ.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή είχαν σημειωθεί άλλοι τρεις αισθητοί σεισμοί το βράδυ της Τετάρτης, σε διάστημα δέκα λεπτών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό

Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός ήταν μεγέθους 2,5 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 12 χλμ και επίκεντρο 6χλμ ανατολικά του Ξυλοκάστρου.

Ο δεύτερος, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού, σημειώθηκε τρία λεπτά αργότερα από την πρώτη, στις 20:45, ήταν μεγέθους 1,9 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,7 χλμ και η τοποθεσία 6χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά του Ξυλοκάστρου. Η τρίτη σεισμική δόνηση στις 20:55, ήταν και η πιο ισχυρή, μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5χλμ, και τοποθεσία 10χλμ βόρεια του Κιάτου.

Ένας τέταρτος σεισμός 2,5 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο αργότερα, στις 22:13. 

 Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, για τις απανωτές σεισμικές δονήσεις σε Κρήτη και Κόρινθο.

Για την Κρήτη είπε ότι έχουμε να κάνουμε με σεισμούς που κορυφωθήκαν το βράδυ της Τετάρτης (17/5). «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Όσον αφορά στην Κόρινθο, ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης (18/5) με 3,9 Ρίχτερ και ότι έχουν γίνει 20 σεισμοί στην περιοχή τις τελευταίες μέρες που εξελίσσονται μεταξύ Κιάτου και Ξυλόκαστρου. «Οι σεισμοί αυτοί εντάσσονται στην σεισμικότητα που υπάρχει στον Κορινθιακό Κόλπο. Δεν είναι κάτι που μας λέει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη σεισμικότητα αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, γιατί ο Κορινθιακό κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν υπάρχει ανησυχία» είπε και ξεκαθάρισε ότι είναι ανθεκτικές οι κατασκευές στην περιοχή της Κορινθίας, ιδίως μετά τον σεισμό του ’81, και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών.