Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το τελευταίο αντίο στον Σταμάτη Κόκοτα.
Ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο της Βούλας, σκορπώντας θλίψη στην οικογένεια του, αλλά και σε όσους τον θαύμαζαν για τη μεγάλη καριέρα του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Στεφάνια από νωρίς το μεσημέρι κατέκλυσαν τον ναό, ενώ συγγενείς, φίλοι από τον καλλιτεχνικό χώρο, και απλός κόσμος, υποδέχτηκαν την σορό με χειροκροτήματα. Το παρών στην κηδεία του αγαπημένου καλλιτέχνη έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, η Ελένη Ροδά και ο Δημήτρης Παπάζογλου.
Ντυμένος στα μαύρα και υποβασταζόμενος έφτασε λίγο μετά τις 12 ο γιος
του Σταμάτη Κόκοτα, Δημήτρης, ενώ συγκίνηση προκάλεσε ο επικήδειος λόγος
του.
Ο επικήδειος του Δημήτρη Κόκοτα
«Ήσουν ένας καταπληκτικός πατέρας. Μας αγάπησες πάρα πολύ. Μας
έδωσες πολλή αγάπη. Τη γυναίκα, τη μάνα μας, τη δεύτερη γυναίκα την
Ευαγγελία, τα παιδιά του. Του δώσαμε κι εμείς πάρα πολύ αγάπη. Ήμασταν
το στήριγμά του κι έτσι μας έμαθε να αγαπάμε τον κόσμο και τον εαυτό
μας. Ο Σταμάτης για τα παιδιά του είχε πάντα μια θέση για όλους.
Πήγαιναν να τον δουν, να τον ακούσουν, να τον χειροκροτήσουν κι ας μην
τους ήξερε καθόλου. Ήταν βιοπαλαιστής, άπλωνε το χέρι του, έδινε
χρήματα, είχε φροντίσει για τη ψυχή του, έκανε αγαθοεργίες, ανεγέρσεις
ναών και σε ορφανοτροφεία. Ξεγέλασε τον θάνατο. Ο Σταμάτης για μένα θα
είναι πάντα εδώ, θα ζει σίγουρα μέσα στις καρδιές όλων μας. Στη σκέψη
μας, θα τον ακούμε, θα είναι πάντα εδώ να μας στηρίζει. Είχε για όλους
έναν καλό λόγο και θεωρούσε όλο το κόσμο αγαπημένο και φίλο του».
«Δεν βρίσκω λόγια για τον Σταμάτη Κόκοτα. Έφερε έναν αέρα κοσμοπολίτικο στη διασκέδαση, είχε βελούδινη φωνή. Όταν παρουσιάστηκε στο θέατρο, πήγαινε η Αστυνομία να τον βγάλει, τόσο κόσμο είχε», ανέφερε ο επιχειρηματίας Αργύρης Παπαργυρόπουλος.
«Τα τραγούδια του μύριζαν Ελλάδα, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που άφησε πίσω του εξαιρετικούς απογόνους», δήλωσε για τον Σταμάτη Κόκοτα, ο Γιώργος Λεμπέσης.
«Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος, πολύ μεγάλων τραγουδιστής, έφυγε και ο τελευταίος των σπουδαίων», είπε η Ελένη Ροδά.
Ο αγαπημένος τραγουδιστής ήταν παλιός Ζωγραφιώτης, αλλά και παλιός Δημοτικός Σύμβουλος στου Ζωγράφου.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας, εξέφρασε την μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή Σταμάτη Κόκκοτα, σημειώνοντας ότι η προσφορά του στον πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας είναι ανεκτίμητη.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα μετά από πρόταση του δημάρχου Ζωγράφου και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε με δημοτική δαπάνη, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.
Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου το 1937 ενώ στα 60’s και τα 70’s είχε σημαντική παρουσία στην ελληνική δισκογραφία καθώς συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του.
Ο Σταμάτης Κόκοτας έχει παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα και την Έλλη και με τη δεύτερη σύζυγό του, την Μαριάννα.
Γεννιέται στις 23 Μαρτίου 1937 με γονείς τους Δημήτρη και Έλλη παθολόγο και υπάλληλο της Κτηματικής Τράπεζας αντίστοιχα. Είναι μόλις δυόμιση ετών όταν χάνει τον πατέρα του και η οικογένεια με τα άλλα τέσσερα αδέλφια του μετακομίζουν από το Κολωνάκι (Σόλωνος και Κανάρη) στην περιοχή του Ζωγράφου.
Εκεί στα έξι του παίρνει από ένα γειτονόπουλο την πρώτη του κιθάρα με την οποία παίζει τα πρώτα του ακόρντα μαζί με άλλα μουσικόφιλα παιδιά της γειτονιάς. Από 13 ετών ασχολείται με τον στίβο κάνοντας πρωταθλητισμό στην ομάδα του “Απόλλωνα” τρέχοντας σε δρόμους αντοχής, στα 500, 3.000 και 5.000 μέτρα. Παρά την αγάπη του για τον αθλητισμό αρκεί μια άρνηση του προπονητή του να τον πάρει σε αγώνες στην Ιταλία ώστε να παρατήσει για πάντα τον αθλητισμό σε ηλικία μόλις 23 ετών.
Παρά την επιθυμία της μητέρας να γίνει γιατρός ακολουθεί τη μεγάλη του αγάπη για το τραγούδι. Συμμετέχει στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, ενώ όταν στη Γαλλία αντί σπουδών συμμετέχει στον εκεί διαγωνισμό ταλέντων. Η περίοδος ακμής του μπουζουκιού στην Ευρώπη και η ιδιαίτερη φωνή τον κάνει να ξεχωρίσει άμεσα. Κυκλοφορεί τέσσερα τραγούδια, τρία ελληνικά και ένα γαλλικό, με το όνομα Takis Coccotas, κρατώντας μπουζούκι, αλλά χωρίς τις κλασικές του φαβορίτες.
Στο Παρίσι τον ανακαλύπτει ο Σταύρος Ξαρχάκος για χάρη του οποίου επιστρέφει στην Ελλάδα. Παίρνει ρόλο στην ταινία γνωστή ταινία των Βουγιουκλάκη- Παπαμιχαήλ “Διπλοπενιές” αλλά μέχρι αυτή να βγει στην οθόνη ο ρόλος εξαφανίζεται κάτι που τον στενοχωρεί πολύ :Ο ρόλος μου ήταν πιο μεγάλος στην αρχή, αλλά με τα ελληνικά δεδομένα… ξέρεις. Τέλος πάντων, τελικά δεν είχα μεγάλο ρόλο. Όταν έγινα μετά ο Κόκοτας γράφανε έξω από τους κινηματογράφους “τραγουδάει και ο Σταμάτης Κόκοτας”. Δεν τραγουδούσα. Ένα μπουζούκι κρατούσα και συνόδευα τους ηθοποιούς που υποτίθεται ότι ήταν η ορχήστρα του έργου”.
Παρά τις δυσκολίες, η επιτυχία όχι μόνο έρχεται αλλά είναι και τεράστια. Συνεργάζεται με όλους τους μύθους του ελληνικού τραγουδιού στο οποίο κυριαρχεί ιδιαίτερα τη δεκαετία του 70 :“Δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στο δρόμο. Έβγαινα έξω και από πίσω μου μαζεύονταν χίλια άτομα. Το να είσαι σταρ πρώτου μεγέθους είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Και να είσαι παιδί πρωτόβγαλτο σε αυτή την ιστορία.΄Στα πρώτα βήμα είσαι σαν το παιδάκι που αρχίζει να μπουσουλάει. Μια στέκεσαι, μια πέφτεις”.
Σήμα κατατεθέν του οι φαβορίτες τις οποίες αρχικά αφήνει ώστε να ξεχωρίσει, αλλά στη συνέχει αρνείται να τις αποχωριστεί με κάθε οικονομικό κόστος. Μεγάλο του πάθος τα αυτοκίνητα, γρήγορα και αντίκες, για τα οποία χαλά πολλά χρήματα και τα αποθηκεύει σε αποθήκες, σπίτια φίλων, μέχρι και ταράτσες, και ο ιππόδρομος του οποίου αποτελεί τακτικό θαμώνα.
Με τον Αριστοτέλη Ωνάση διατηρούν μια πολύ δυνατή και ουσιαστική σχέση. Τα ξενύχτα που κάνουν μέχρι το πρωί μένουν κλασικά ενώ αποτελεί συχνό θαμώνα της θαλαμηγού “Χριστίνα” όταν ο μεγιστάνας βρίσκεται στην Ελλάδα. Αισθάνθηκε αμήχανα μαζί του μόνο όταν χρειάστηκε να “απολογηθεί” για κάποια δημοσιεύματα στο εξωτερικό που ανέφεραν ότι “η Τζάκι αγαπάει τον ελληνικό ουρανό και έναν τραγουδιστή με φαβορίτες”… “Είναι δυνατόν να τους αφήνεις να γράφουν τέτοια πράγματα;” ρωτά ο Κόκοτας με τον Ωνάση να απαντά “Τι να τους κάνω;¨”.
Φυσικά μεγαλύτερη “επιτυχία” του αποτελεί η οικογένειά του και τα τρία του παιδιά που αποκτά από τους δύο γάμους που έχει κάνει.