Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Εορτάζει το Μετόχι του Αγίου Γερασίμου στα Μεντουριάνικα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μετοχι Μεντουριανικα Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΙΘΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙς ΚΟΡΙΝΘΟΥ IEPO ΜΕΤΟΧΙ ΑΓΙΟΥ Μεντουριάνικα ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΗΣ I.M. ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΖΑΧΟΛΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ THA 430 310SS EPA ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Emí τη εορτή του Αγίου Γερασίμου του Θαυματουργού To πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής: ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Οκτωβρίου 6.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτο- κλασίας και θείου κηρύγματος ΠΕΜΠΤΗ 20 Οκτωβρίου 7.15 π.ρ. Ορθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. *5.30 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός μετά παρακλήσεως στον Άγιο Γεράσιμο τον Θαυματουργό. *Μετά το πέρας των ακολουθιών θα προσφερθείτο παραδοσιακό κέρασμα όλους τους προσκυνητές. EK ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ" 

Αύριο, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 εορτάζει ο Ιερός Ναός στο Μετόχι της γυναικείας κοινοβιακής Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Ζάχολης με τιμώμενο τον Άγιο Γεράσιμο , που λειτουργεί στα Μεντουριάνικα για τη χειμερινή παραμονή των μοναζουσών. 

Σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα θα ψαλεί Μέγας  Πανηγυρικός  Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος.  

Την Πέμπτη , ανήμερα της εορτής του Αγίου Γερασίμου θα τελεστεί στις 7:15 π.μ., με λαμπρότητα Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά Θείου κηρύγματος παρουσία  πιστών.  Το απόγευμα στις 5:30 μ. μ.  θα ψαλεί Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά παρακλήσεως στον Άγιο Γεράσιμο ,τον Θαυματουργό.
Το μετόχι του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νότια από το Δερβένι , στο χωριό Μεντουριάνικα  (Χελυδόρι) . 

Ο ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ



https://commons.orthodoxwiki.org/images/thumb/9/90/St_Gerasimos_of_Kephalonia.jpg/250px-St_Gerasimos_of_Kephalonia.jpgΟ Άγιος Γεράσιμος, γόνος της αριστοκρατικής Οικογενείας των Νοταράδων, γεννήθηκε το 1506 στα Τρίκαλα Κορινθίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Kαλή. Ο προπάππος του Λουκάς Νοταράς - τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου - ήταν συγγενής εκ μητρός με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το μαρτυρικό Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.
Αφού έλαβε πλουσιοτάτη παιδεία, περιόδευσε σε όλους τους ιερούς τόπους της Ελλάδας. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και προσκύνησε τους τάφους των προγόνων του. Κατόπιν μετέβη στο Άγιο Όρος και εκάρη Μοναχός όπου και σώζεται το σπήλαιο της ασκήσεώς του στην έρημο της Καψάλας (κελλίον Μεγάλου Βασιλείου).
Στους Αγίους Τόπους χειροτονείται ιερεύς και χειροθετείται Αρχιμανδρίτης υπηρετώντας επί 12 έτη στην Αγιοταφική Αδελφότητα και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Επιθυμώντας περισσότερη ησυχία πέρασε στην Κρήτη και κατέληξε στην Ζάκυνθο όπου και παρέμεινε επί ένα δωδεκάμηνο. Το 1555 έρχεται στην Κεφαλονιά. Ασκήτευσε στο σπήλαιο, στην περιοχή "Λάσση" του Αργοστολίου, επί πέντε έτη. Το 1560 έφτασε στα Ομαλά, όπου και ανακαίνισε το ξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύοντας παράλληλα γυναικεία κοινοβιακή Μονή με πολυμελή αδελφότητα ονομάζοντάς την "Νέα Ιερουσαλήμ". Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αγίου με την οποία νουθετούσε έως εσχάτου αναπνοής: "Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε". Εκοιμήθη το έτος 1579 στις 15 Αυγούστου, για λόγους όμως εκκλησιαστικής οικονομίας μετετέθη την επόμενη. Μετά 2 έτη, στις 29 Οκτωβρίου, έγινε η ανακομιδή.
Με την επέμβαση των Παπικών οι Βενετσιάνοι διέταξαν την Β' ταφή. Στις 20 Οκτωβρίου του επομένου έτους έγινε η Β' ανακομιδή. Έκτοτε το ιερό λείψανο παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών και εκτίθεται προς προσκύνηση μέσα σε τζαμένια λειψανοθήκη που ενσωματώνεται σε μεγαλύτερη, ασημένια, περίτεχνη λάρνακα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω από τον τάφο του Αγίου.