Κάποιοι ιεράρχες θεωρούνται «παραδοσιακοί» και μετριοπαθείς, άλλοι «προοδευτικοί», ενώ ορισμένοι ιδιαίτερα «δυναμικοί».
Ολες τις «τάσεις» περιλαμβάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνεδρίασε χθες με τη νέα της σύνθεση στη Μονή
Πετράκη. Τα δώδεκα νέα μέλη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, που αναλαμβάνουν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κοινωνία εξαιτίας (και) της ενεργειακής κρίσης, καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν (όπως περαιτέρω ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας), αλλά και άλλα εξίσου σημαντικά, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.Πρόκειται για μια «ισορροπημένη», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σύνθεση της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της οποίας αναμένεται -εκτός απροόπτου- να «κινηθούν» με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Χθες, κατά τη συνεδρίαση, έγινε δεκτή η παραίτηση του 90χρονου μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού.
Την Ιερά Σύνοδο απαρτίζουν έξι μητροπολίτες που προέρχονται από τις λεγόμενες «Νέες Χώρες» -ανήκουν πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- και έξι από την Ελλαδική Εκκλησία. Πέντε από τους έξι «Νεοχωρίτες» ιεράρχες (Ζιχνών και Νευροκοπίου, Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως, Χρυσόστομος
Ο δεύτερος είναι 55 ετών, προτιμά, ως φαίνεται, τους χαμηλούς τόνους και εκλέχθηκε μητροπολίτης Σταγών επί Ιερώνυμου, το 2017.
Μετριοπαθής θεωρείται ο Ελευθερουπόλεως, Χρυσόστομος. Καθώς επίσης ο Περιστερίου, Γρηγόριος. Μάλιστα, ο κ. Γρηγόριος ανήκει στο «νέο αίμα» της Ιεραρχίας, καθώς δεν έχει καν κλείσει χρόνο από τότε που ανέλαβε (8 Οκτωβρίου 2021) τα ηνία της μητρόπολης Περιστερίου. Χαμηλούς τόνους προτιμά να κρατά και ο Μάνης, Χρυσόστομος (ενθρονίστηκε το 2018), ο οποίος υπήρξε διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, και τυγχάνει διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής και του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι πιο δυναμικές φωνές. Οπως του 80χρονου μητροπολίτη Κοζάνης, Παύλου, που προέρχεται από τη «Χρυσοπηγή». Είναι πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ανέλαβε τα ηνία της μητρόπολης Κοζάνης το 2004. Επίσης, του Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμου, οι απόψεις του οποίου χαρακτηρίζονται προοδευτικές και εκτιμάται ότι κατά τη συνοδική του θητεία θα ταχθεί με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά και των Νεαπόλεως, Βαρνάβα, και Χίου, Μάρκου. Ο δε Χίου (εκλέχθηκε επί Ιερώνυμου το 2011) στο παρελθόν έχει διατελέσει αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ενώ πολλές φορές έχει τοποθετηθεί από άμβωνος για (κυρίως) εθνικά και κοινωνικά θέματα.
, Κοζάνης, Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος, Νεαπόλεως, Βαρνάβας) έχουν χειροτονηθεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πλην του Χίου, Μάρκου. Οι υπόλοιποι έξι συνοδικοί ιεράρχες, της Αυτοκέφαλης Ελλαδικής Εκκλησίας (Σταγών, Θεόκλητος, Μάνης, Χρυσόστομος, Φθιώτιδος, Συμεών, Λαρίσης, Ιερώνυμος, Καλαβρύτων, Ιερώνυμος, Περιστερίου, Γρηγόριος), έχουν χειροτονηθεί επί Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Στους «παραδοσιακούς» κύκλους της Εκκλησίας εντάσσονται οι μητροπολίτες Ζιχνών, Ιερόθεος (σημερινός αντιπρόεδρος της ΔΙΣ), και Σταγών, Θεόκλητος. Ο πρώτος είναι 77 χρόνων, από το 1989 υπηρετούσε στην Ιερά Σύνοδο ως γραμματέας-πρακτικογράφος, ενώ μητροπολίτης εξελέγη το 2003. Αν και, όπως λέγεται, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο, ωστόσο δύσκολα αυτό θα δυναμιτίσει το κλίμα.
Στο πλευρό του κ. Ιερώνυμου ήταν και είναι ο μητροπολίτης Φθιώτιδος,
Συμεών, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ σήμερα. Το 2011 διορίσθηκε (από τον
Αρχιεπίσκοπο) διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της
Πρωτοσυγκελλίας, μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως γενικός αρχιερατικός
επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, ενώ από το 2014 έως το 2019, με απόφαση της
Ιεράς Συνόδου, διετέλεσε πρωτοσύγκελλος και γενικός διευθυντής όλων των
υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια στιγμή, δύσκολα εκτιμάται ότι θα
διαφωνήσουν με αρχιεπισκοπικές προτάσεις οι Λαρίσης, Ιερώνυμος, και
Καλαβρύτων, Ιερώνυμος.