Μέγαρο ΕΡΤ, Αγία Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσιογράφος: Τελικά, όλη αυτή η υπόθεση της διερεύνησης των υποκλοπών έχει περιέλθει στην ευθύνη της Βουλής. Ξέρετε ότι υπάρχει μια καχυποψία, ότι όταν οι πολιτικοί αναλαμβάνουν να διερευνήσουν ζητήματα που σχετίζονται με πολιτικούς δεν φτάνουμε στην ουσία. Υπάρχει ο κίνδυνος να το δούμε αυτό σε αυτή την Εξεταστική, τελικά να μη γίνει τίποτα, το κάθε κόμμα να βγάλει το δικό του πόρισμα και «γεια σας»;
Πρόεδρος της Βουλής: Όπως ξέρετε, «εγεννήθη ημίν Εξεταστική». Αλλά εκτός από την Εξεταστική, ασκήθηκε όλο το προβλεπόμενο οπλοστάσιο ελέγχου που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ήδη. Σας θυμίζω ότι είχαμε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που το ζήτησε στις 8 Αυγούστου ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Βουλή ως Ολομέλεια άνοιξε αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, γιατί ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στις 31 Αυγούστου, ανοίξαμε στις 22, και εκτός αυτού συνεδρίασε και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δώδεκα ώρες συνεδρίαση, στο βαθμό που είναι αρμόδια εκ του Κανονισμού της Βουλής για τον κοινοβουλευτικό, όχι τον εισαγγελικό -γιατί η Εξεταστική έχει αυτόν το χαρακτήρα- έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Τώρα, δεν έπεσε στη Βουλή όλο το βάρος της έρευνας, γιατί υπάρχει έρευνα και στη Δικαιοσύνη. Η Βουλή ανέλαβε το βάρος που προβλέπεται γι’ αυτήν σε όλες της τις εκδοχές. Την Τετάρτη, που θα προεδρεύσω της συνεδριάσεως της Εξεταστικής μέχρι την ώρα που θα βγει το Προεδρείο και θα παραδώσω εν συνεχεία στο εκλεγμένο Προεδρείο της Εξεταστικής, παίρνει τα ηνία η Εξεταστική Επιτροπή, της οποίας έχει ορισθεί η διάρκεια από την Ολομέλεια σε ένα μήνα, που θα καθορίσει κάθε πότε θα συνεδριάζει, αν οι συνεδριάσεις θα είναι απόρρητες, θα καθορίσουν δηλαδή την Τετάρτη όλα τα διαδικαστικά και αμέσως μετά θα συνεχίσει τη δουλειά της.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να διευρυνθεί η έρευνα και για άλλες περιόδους αν προκύψουν στοιχεία στην έρευνα της Εξεταστικής, δηλαδή να πάμε και σε άλλη χρονική περίοδο πέραν αυτής που τώρα έχει οριστεί ότι θα εξεταστεί;
Πρόεδρος της Βουλής: Κοιτάξτε, η Εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, δική της υπόσταση, από τη στιγμή που εκλέγει Προεδρείο, και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν τη λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν και τον προορισμό της. Θέλω να ξέρετε ότι, επειδή έχετε κατά βάση δίκιο στο ότι υπάρχει μια δυσπιστία -για να μην πω και άρνηση- ως προς την αποτελεσματικότητα των ερευνών που κάνει το λεγόμενο πολιτικό σύστημα για θέματα που το αφορούν, αυτό κάνει την πρόκληση της αποτελεσματικότητας της Εξεταστικής ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Εφ’ όσον ο στόχος είναι διπλός, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς συνέβη αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη, αλλά και πώς παρόμοια φαινόμενα θα αποφύγουμε να επαναλαμβάνονται στο μέλλον, ώστε να μην περιέρχεται η κατάσταση και η συμπεριφορά όλων μας σε αυτό το σημείο, νομίζω πως αυτή η διπλή πρόκληση της Εξεταστικής είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και υπ’ αυτήν την έννοια αξίζει τον κόπο να περιμένουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να μας εκπλήξουν.
Δημοσιογράφος: Μιλάνε οι πολιτικοί ελεύθερα στα κινητά τους; Διότι εδώ υπάρχει η αίσθηση -το έγραψε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα άρθρο-ότι έτσι κι αλλιώς δεν μιλάει κανένας πολιτικός στο κινητό, όλοι θεωρούν ότι παρακολουθούνται. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Εσείς μιλάτε ελεύθερα στο κινητό σας;
Πρόεδρος της Βουλής: Εγώ μιλάω ελεύθερα στο κινητό μου και μιλάω ελεύθερα και διά ζώσης. Δεν διαφέρει ο τρόπος που μιλάω, δεν έχω την αίσθηση ότι παρακολουθούμαι και νομίζω πως από ένα σημείο και μετά αυτή η αίσθηση, ότι οι πάντες παρακολουθούνται, έχει και ένα στοιχείο απονομής στον εαυτό μας της σημασίας κάποιου ο οποίος αξίζει να παρακολουθηθεί. Φοβούμαι, κύριε Κουβαρά, αλλά ας μείνει μεταξύ μας, ότι δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να με παρακολουθήσει κανείς.
Δημοσιογράφος: Με το απόρρητο, τι ακριβώς συμβαίνει τώρα; Ζητήσατε να μείνουν έξω τα κινητά, απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν έμειναν τα κινητά απ’ έξω, οι βουλευτές τα έβαλαν μέσα, αλλά τα έκλεισαν; Έτσι έγινε; Όλο και θα ’χουμε κάποιες διαρροές, είναι ανάγκη να είναι μέσα τα κινητά για να γίνουν διαρροές;
Πρόεδρος της Βουλής: Ακούστε, κύριε Κουβαρά. Εδώ έχουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας. Για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν. Και ποτέ κανείς, κύριε Κουβαρά, αυτά τα άρθρα του Κανονισμού δεν ζήτησε να αλλάξουν. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Κανείς ποτέ δεν ζήτησε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αλλάξει. Και ξέρετε γιατί δεν ζήτησε; Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν είναι μόνο αυτή που έκανε το μεγάλο λάθος να παρακολουθήσει τον κύριο Ανδρουλάκη, αλλά είναι κι αυτή η οποία απέτρεψε πολλά προβλήματα με την Τουρκία στον Έβρο, κι είναι αυτή που έχει αποτρέψει πάρα πολλά που δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Και δεν πειράζει που δεν θα τα μάθουμε ποτέ, αρκεί να τα αποτρέπει. Συνεπώς, πρέπει να την προστατεύσουμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, γιατί είναι εθνικά χρήσιμη και πρέπει να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.
Δημοσιογράφος: Λέει όμως κάτι εδώ ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κύριος Καραμανλής, λέει ότι το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη για κάθαρση. Συμφωνείτε με αυτό; Και τελικά θα μάθουμε γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης ή όχι; Ή αυτό, επειδή είναι απόρρητο, δεν θα το μάθουμε;
Πρόεδρος της Βουλής: Ακούστε. Απ’ ό,τι ξέρω, έχει ζητηθεί από τον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί, ακόμη και με μη τήρηση του απορρήτου εν σχέσει με τη δική του παρακολούθηση. Και από ’κεί και πέρα ο ίδιος, φαντάζομαι, είναι ελεύθερος να χειρισθεί την ενημέρωση που θα του γίνει. Βλέπω ότι αρνείται αυτή την κατ’ ιδίαν ενημέρωση και έχει ζητήσει αυτή να γίνει σε συλλογικούς θεσμούς. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Προσέξτε όμως: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες.
Δημοσιογράφος: Πριν κλείσουμε, θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα πέραν των παρακολουθήσεων. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Διότι έχει ξεκινήσει ξανά μια τέτοια συζήτηση, ενώ ο Πρωθυπουργός το είχε κλείσει αυτό το θέμα.
Πρόεδρος της Βουλής: Κύριε Κουβαρά, μετά την λήξη της συζήτησης για τις πρόωρες εκλογές, έρχεται στη θέση της η συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε, πολύ περισσότερο από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών -γιατί βλέπουμε γύρω μας τι συμβαίνει- απαιτεί να βγει μία Κυβέρνηση η οποία θα παίρνει γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με όρους γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας. Πρέπει να γίνεται με όρους ταχύτητας και αποφασιστικότητας. Συνεπώς, αυτό είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να πρυτανεύσει και πρωτίστως να πρυτανεύσει, κατά τη γνώμη μου, και το λέω με όλο τον σεβασμό προς το εκλογικό σώμα, ως προς το πρώτο κριτήριο του εκλογικού σώματος: μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει, αλλά νομίζω πως αυτό το «ό,τι θέλει» θα πρέπει να έχει παρονομαστή ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που έρχονται κατά πάνω μας.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Πραγματικά, ήταν τιμή μας και χαρά μας που σας είχαμε εδώ, πρώτη ημέρα στο δελτίο μας.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ