Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στις 17.10 στη θαλάσσια περιοχή στην Κάτω Αχαία.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 9 χλμ ανατολικά βορειοανατολικά στη θαλάσσια περιοχή στην Κάτω Αχαία και είχε εστιακό βάθος 15 χλμ. Μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές.
Η δόνηση είχε μέγεθος 4,1R σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ ακολούθησαν άλλοι δύο μετασεισμοί μεγέθους 2.8 και 2.5 Ρίχτερ.
Ο κυρίως σεισμός σημειώθηκε 9 χλμ ανατολικά βορειοανατολικά στη θαλάσσια περιοχή στην Κάτω Αχαία και είχε εστιακό βάθος 15 χλμ.
Η αρχική εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 3,9 Ρίχτερ και μετά από λίγο διορθώθηκε σε 4,1 Ρίχτερ.
O σεισμός της Πάτρας έρχεται ως συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται σήμερα στην Ηλεία. Σημειώνεται ότι σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε νωρίτερα στην θαλάσσια περιοχή του Πύργου.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 3:58 το μεσημέρι της Παρασκευής, με το
επίκεντρο να εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή 26 χλμ, νοτιοδυτικά του
Πύργου. Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις έγιναν επίσης αισθητές, στις
09:05 και στις 09:25 σήμερα, στην πόλη του Πύργου, καθώς και σε άλλες
περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού
Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση
είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε
στην θαλάσσια περιοχή, 26 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά του Πύργου.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται, ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό μεγέθους 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (16.09.2022) στον Κυπαρισσιακό κόλπο, κοντά στον Πύργο Ηλείας.
«Είναι βαθιά μέσα στον Κυπαρισσιακό κόλπο στα 10 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Είναι επιφανειακοί σεισμοί με εστιακό βάθος μέχρι 10 χιλιόμετρα και δεν γίνονται τόσο αισθητοί στην δυτική Πελοπόννησο». Μάλιστα ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι «έχουν γίνει άλλοι περίπου 10 μικροί σεισμοί της τάξεως των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».