Τη νέα εικόνα της Ελλάδας, η οποία έχει αφήσει πίσω της την κρίση και συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων και εξελίξεων, θα αναδείξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», όπου καλούνται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.
Στην ομιλία του, η οποία θα διαπνέεται από ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πνεύμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα επιτεύγματα που οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε έξοδο της ελληνικής οικονομίας, τον Αύγουστο, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και τη φέρνουν πολύ κοντά στην επίτευξη και του εθνικού στόχου για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Θα περιγράψει τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και την έμφαση που δίδεται από την κυβέρνηση ώστε η ανάπτυξη να αφορά ολόκληρη την κοινωνία, να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων και να είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Αναμένεται, άλλωστε, να δώσει έμφαση στην πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες και να αναφερθεί στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, και για την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί όμως και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου μηνύματα αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, στη σκιά και της απροκάλυπτης παρέμβασης του Ταγίπ Ερντογάν στα εσωτερικά της χώρας με τις δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στην ενόχληση του προέδρου της Τουρκίας γιατί η κυβέρνηση ενδυναμώνει τη χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται γρήγορα, αλλάζει επίπεδο στις αμυντικές δυνατότητες και εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Nοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Βαλκανική.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, και αναμένεται να τονίσει ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην Ιστορία της Ευρώπης και να αναδείξει τις μεγάλες προκλήσεις για την ήπειρό μας, περιγράφοντας και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει.
Θα αναδείξει, όμως, και τις εθνικές προκλήσεις, που, όπως θα επισημάνει, σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει εκ νέου για την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής παρέμβασης για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας.
Το συνολικό μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει είναι πως η Ελλάδα δεν είναι πια «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος, ο οποίος γυρίζει σελίδα με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Και επίσης ότι είναι μία χώρα που βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποκλείεται πάντως να αποκτήσει και μία πτυχή… εσωτερικής πολιτικής σκηνής, καθώς μετά την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια, θα απαντήσει σε ερωτήσεις εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από τους Σοσιαλιστές, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, από την Αριστερά.
Πριν την ομιλία του ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ μετά θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ.