Καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας και άλλους παράγοντες στο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το συναγερμό που σήμανε στην Ευρώπη, μετά τον τερματισμό της προμήθειας της Πολωνίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό του Δελτίο Ειδήσεων, με το Νίκο Χατζηνικολάου, ο ΑΝΤ1, από τη σύσκεψη προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
1. Η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια η οποία δεν αναμένεται να διαταραχθεί.
2. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.
3. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας και διαβεβαίωσε τον κ. Πεκτόφ ότι η Αθήνα θα συνδράμει τη Βουλγαρία. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα τμήμα από τα μεγάλα πλεονάζοντα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν διεθνώς, ώστε να μπορεί να καλύψει και την εγχώρια ζήτηση, αλλά και να βοηθήσει γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσον η απόφαση της Ρωσίας είναι κίνηση εντυπωσιασμού για να στείλει μήνυμα. Ένα άλλο θέμα που εξετάστηκε είναι κατά πόσον η Ελλάδα, στις 20 Μαΐου που θα πρέπει να πληρώσει την Gazprom, θα το κάνει με ρούβλια ή με ευρώ. Αλλά εαυτό είναι ένα θέμα που προϋποθέτει κοινή ευρωπαϊκή στάση. Άλλωστε ο κ. Φίλης εξήγησε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες μπορούν να πληρώσουν με ευρώ, στην Gazprom Bank, η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στις κυρώσεις και στους αποκλεισμούς. Όπως είπε, έτσι μπορεί όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν με ευρώ, τα οποία η τράπεζα θα μετατρέπει σε ρούβλια, και ο Πούτιν θα ισχυρίζεται ότι περνάει ο εκβιασμός του.
Οι επιλογές
Μέχρι στιγμής η ροή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να περνά από τη φλεγόμενη Ουκρανία. Η Ελλάδα προμηθεύεται το 40-45% των αναγκών της μέσω του Turk-Stream. Ο εν λόγω αγωγός ξεκινά από την πόλη Ανάπα, φτάνει στη Βουλγαρία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και από εκεί φτάνει στην Ελλάδα. Η λειτουργία του είναι ομαλή.
Η Αθήνα προμηθεύεται το 15% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τον αγωγό TAP, από το Αζερμπαϊτζάν. Το αέριο φτάνει στην Τουρκία και μπαίνει στην Ελλάδα από τους Κήπους, του Έβρου. Περίπου το 30% των αναγκών της χώρας καλύπτεται από Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που φτάνει με πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αλγερία.
Το υγροποιημένο Φυσικό Αέριο φτάνει στην ενεργειακή μονάδα της Ρεβυθούσας, της οποίας έχει ήδη αυξηθεί η δυναμικότητα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η δυναμικότητα της μονάδας να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη μίσθωση μιας νέας πλωτής δεξαμενής. Επίσης εξετάζεται να ενισχυθεί η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας με αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 50% τα επόμενα δύο χρόνια.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμα η μέγιστη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, η ακόμα περισσότερη αποθήκευση φυσικού αερίου, όπου είναι δυνατό, όπως στην Ιταλία για παράδειγμα, η δυνατότητα να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα η παροχή αερίου από τον αζέρικο αγωγό TAP.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει η Ρωσία τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ωστόσο και αυτός είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
“Είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό. Υπάρχει ομαλή ροή εφοδιασμού. Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας και το Δημόσιο και οι ιδιώτες με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026. Είναι αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα των χωρών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι διαδικασίες που ίσχυαν σε ομαλές περιόδους, θα εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα”.
Ωστόσο, όπως είπε, “θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο,
ας πούμε στις 20, 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην
κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον
διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση
αυτή.
Στόχος μας είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός στο διηνεκές. Όχι μόνο
για έναν ή για δύο μήνες. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτικές πηγές, έτσι
ώστε να συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως
στους θερινούς μήνες για την τουριστική περίοδο, να μην έχουμε διακοπές
και να μην έχουμε προβλήματα στη λειτουργία μας. Αυτή είναι η δουλειά
που κάνουμε.