Σημάδια υποχώρησης καταγράφει η πανδημία στη χώρα μας, όπως φαίνεται από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, εξακολουθούν, βέβαια, να υπάρχουν περιοχές που προβληματίζουν, όπως είναι η Πελοπόννησος, και η γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση να είναι εύθραυστη καθώς η χώρα έχει μπει σε “επικίνδυνη” περίοδο.
Η επιτροπή των επιδημιολόγων, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε χθες για τη διαμόρφωση του “χάρτη” χωρίς να εισηγηθεί ώστε κάποια νέα περιοχή να μπει στο “κόκκινο”. Ωστόσο, η εικόνα σε κάποιες περιοχές εμπνέει ανησυχία. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η Πελοπόννησος βρίσκεται ολόκληρη στο “μικροσκόπιο” των ειδικών καθώς
παρουσιάζει σημαντικό ιικό φορτίο. Υπενθυμίζεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας ισχύουν περιοριστικά μέτρα έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Η προσοχή, όμως, είναι αυξημένη και για τις Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία. Χθες, Αργολίδα και Κορινθία κατέγραψαν από 50 νέες μολύνσεις η καθεμία.Η Αχαΐα παραμένει στη .. δίνη με 114 κρούσματα χθες, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές και επιστημονικές αρχές και για τη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά χθες εντοπίστηκαν 87 περιστατικά στην Ημαθία, 76 στην Καβάλα, 66 στην Πιερία, 58 στην Πέλλα, 47 στο Κιλκίς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι δεν παρατηρούν σημαντική επιβάρυνση στα αστικά κέντρα όπως ανέμεναν μετά το τέλος των διακοπών. Αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι, διατηρείται, όμως, μια στάση αναμονής μήπως το αποτύπωμα των διακοπών δεν έχει φανεί στην ολότητά του.
Τα κρούσματα, πάντως, είναι αισθητά μειωμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Τρίτη σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη – συνήθως συγκρίνονται ίδιες ημέρες της εβδομάδας λόγω παρόμοιου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων – καταγράφηκε μείωση κατά 22,6%. Ο χάρτης αθροιστικής επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών εξακολουθεί να δείχνει όλη τη χώρα στο “καφέ”, το πιο σκούρο χρώμα στη διαβάθμιση της διασποράς. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για κάθε περιφερειακή ενότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δείχνει εμφατικά πώς το τέταρτο κύμα συνεχίζει να σημαίνει συναγερμό.
Η τελευταία ανάλυση των αστικών λυμάτων από την οποία προκύπτουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ΕΟΔΥ, διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τον προβληματισμό. Παράλληλα, το βλέμμα είναι στραμμένο στους “σκληρούς” δείκτες, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέβηκαν χθες στους 388, τη στιγμή που ελαφρώς πτωτική είναι η τάση των νέων εισαγωγών. Ο μέσος όρος του τελευταίου επταημέρου διαμορφώνεται σε 233 ασθενείς.