Για τρίτη φορά στην ολυμπιακή ιστορία θα αλλάξει ο Ολυμπιακός Όρκος. Στο Τόκιο, στους όρκους των αθλητών, προπονητών και διαιτητών θα συμπεριληφθούν όροι όπως ισότητα των φύλων, αλληλεγγύη κλπ., μια αλλαγή που θεωρείται θεμελιώδης για τον ολυμπιακό αθλητισμό. Εξάλλου, στο Τόκιο, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν και δύο σημαιοφόροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Ο Όρκος των Αθλητών καθιερώθηκε στο 1920, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, γράφτηκε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν και θύμιζε αυτόν των αρχαίων Ολυμπιακών. Το 1962 υπήρξαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις και μέχρι και το 2000 οι αθλητές ορκίζονταν «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας». Παρόμοιοι ήταν οι όρκοι των κριτών και των προπονητών. Το 2000 προστέθηκε η αναφορά στο ντόπινγκ και στο Τόκιο η ισότητα των φύλων και η αλληλεγγύη.
Στη διοργάνωση της Ιαπωνίας, το όρκο θα δώσουν ένας αθλητής και μία αθλήτρια, και θα συνοδεύονται από προπονητές και κριτές, που, επίσης, θα έχουν εκπροσώπους και των δύο φύλων. Οι όρκοι θα αρχίζουν, π.χ., «στο όνομα όλων των αθλητών», «στο όνομα όλων των κριτών» κλπ., ενώ η συνέχεια θα είναι: «Υποσχόμαστε να πάρουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την ισότητα. Είμαστε μαζί, με αλληλεγγύη, και δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε χωρίς χρήση απαγορευμένων ουσιών, χωρίς κάποια μορφή εξαπάτησης και χωρίς καμία μορφή διάκρισης».