Μέσα από διάφορα εμπόδια, τα οποία αυξάνονται όσο μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι περνάει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος για ακόμη ένα καλοκαίρι υπακούει αναγκαστικά στις εξελίξεις της πανδημίας. Οι ξενοδόχοι πάντως αναφέρουν και άλλα προβλήματα που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, εκτός από τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα την προβληματική εικόνα που δίνουν σύμφωνα με τους ίδιους τα χερσαία περάσματα στη χώρα μας.
Ενδεικτική πάντως της ανησυχίας που έχει σπείρει η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι είναι η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει 14 ημέρες καραντίνα στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την καραντίνα πρέπει να υπακούσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει οδηγήσει ξανά σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, σε επίπεδο μάλιστα ανάλογο με του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, πριν από τέσσερις ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου
Νοσημάτων (ECDC) προχώρησε στην εκτίμηση πως στις αρχές Αυγούστου το 70%
των κρουσμάτων στην Ε.Ε. και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα αφορά τη
μετάλλαξη Δέλτα, ποσοστό που μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα θα
έχει φτάσει στο 90%.
Το ότι από τις 25 Ιουνίου, οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου μπήκαν στο
πορτοκαλί επίπεδο είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το νησί της
Κρήτης σύμφωνα με τον Μιχάλη Βλατάκη πρόεδρο των τουριστικών και
ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού.
Όπως λέει ο ίδιος: «Η άποψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στην Κρήτη είναι λανθασμένη. Έχουμε 19 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε σύνολο 600 κρουσμάτων τις τελευταίες 35 ημέρες. Η διασπορά τέτοιων πληροφοριών με τρομολαγνικό τρόπο μόνο κακό μας κάνει. Στο δια ταύτα, από τότε που μπήκαμε στο πορτοκαλί επίπεδο, εδώ και τέσσερις ημέρες δηλαδή, οι ακυρώσεις των κρατήσεων είναι εκατοντάδες. Οι ακυρώσεις προέρχονται κυρίως από τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Γαλλία».
Κατά τον κο Βλατάκη ένα από τα ζητήματα που κάνουν κακό στην Κρήτη είναι και ο χαμηλός ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι εμβολιασμοί αλλά και τα όσα συνέβησαν με τα πολλαπλά περιστατικά με το εμβόλιο της Astrazeneca στο νησί. Τα τελευταία σύμφωνα με τον κο Βαλτάκη έκαναν μέρος του κοινού διστακτικό με τα εμβόλια.
«Όλα τα χερσαία περάσματα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προβλήματα» λέει στο newsit.gr o Γρήγορης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και συνεχίζει να εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή, 24ωρη είναι μόνο η είσοδος στον Προμαχώνα αλλά και εκεί οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Περιμένουμε τώρα την υπόσχεση που μας έχει δοθεί, ότι θα προστεθούν δηλαδή άλλες τρεις λωρίδες στον Προμαχώνα για την αποσυμφόρηση των αυτοκινήτων».
Σύμφωνα με τον κο Τάσιο, η Χαλκιδική αυτή τη στιγμή έχει μια μέση τουριστική πληρότητα της τάξης του 45%. Οι αγορές με τις οποίες κινείται η περιοχή για την ώρα είναι οι: Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια. Πρόκειται για επταήμερες διακοπές που κλείνονται από το ένα Σάββατο στο άλλο και κατά τον κο Τάσιο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύ στην άνοδο της Χαλκιδικής, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει η κακή εικόνα με τις πολύωρες ώρες αναμονής.
«Η καθυστέρηση είναι πολύωρη- φτάνει και τις 5 ώρες» λέει χαρακτηριστικά ο κος Τάσιος ο οποίος σημειώνει πως ακόμα πιο ρευστή και ολοένα πιο δύσκολη φαίνεται πως γίνεται κι η είσοδος της Ρωσίας στο φετινό ελληνικό καλοκαίρι.