Τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, επισκέφθηκε σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Στουρνάρας, προκειμένου να του επιδώσει την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2020-2021. Κατά τη συνάντηση που είχαν, υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος για τη συγκέντρωση, την ψηφιακή επεξεργασία και τη διάθεση των ιστορικών δημοσιονομικών στοιχείων του ελληνικού κράτους για την περίοδο 1833-1995.
Το σπουδαίο αυτό έργο ανατίθεται στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και στο Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στους ιστότοπους της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος.
Παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:
«Κύριε Διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, αγαπητέ φίλε, για μία ακόμη φορά σας καλωσορίζω στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, όπου κατά σύμπτωση συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2022-2025 και στην οποία Επιτροπή θα παραδώσω την Ενδιάμεση Έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που μου επιδίδετε, ως θεματοφύλακας της αγοραστικής δύναμης του ευρώ, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, άρα και ως θεματοφύλακας της οικονομικής ισχύος του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα, με έναν αποτελεσματικό τρόπο, οφείλω να πω.
Εκτός από την Έκθεση, υπογράψαμε μόλις πριν λίγο στο Γραφείο μου μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και ειδικότερα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής με το Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση την οποία οι δύο φορείς θα αναδείξουν και θα ψηφιοποιήσουν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους από τη σύστασή του -και αυτό σχετίζεται με τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας- από το 1833 έως το 1995. Αυτή η σπουδαία ερευνητική δουλειά, που δεν έχει προηγούμενο, θα συμβάλει πάρα πολύ στην κατανόηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας ανά τους αιώνες και θα είναι στη διάθεση κάθε ερευνητή, κάθε πανεπιστημίου, κάθε πολίτη, όταν με το καλό ολοκληρωθεί.
Συνηθίζουμε, κ. Διοικητά, να περιμένουμε τις Εκθέσεις σας σαν ένα είδος χρησμού και είμαι βέβαιος ότι με το μελετητικό επιτελείο που έχετε θα μας καθοδηγήσει η νέα αυτή Έκθεση στους δρόμους της οικονομικής προκοπής που όλοι επιδιώκουμε να σημειωθεί στην πατρίδα μας, εξηγώντας μας τις προϋποθέσεις, τους όρους, τις παραδοχές μέσα από τις οποίες αυτή η περιζήτητη οικονομική προκοπή θα σημειωθεί.
Δεν μπορώ, καταλήγοντας, να μη θυμηθώ και να βρω και μια αναλογία στο ότι σαν σήμερα πριν 58 χρόνια, στην περιοχή της Ελευσίνας, εγκαινιάστηκε η πρώτη υψικάμινος στη χώρα, η υψικάμινος της Χαλυβουργικής. Έγινε η τελετή της “αφής της πυράς”, όπως λέγεται, της πρώτης υψικαμίνου, παρουσία όλων των επισήμων της χώρας τότε, το 1963, τέτοια μέρα, γεγονός που έβαλε τη χώρα στη φάση της βαριάς βιομηχανίας.
Κάτι αντίστοιχο με την τότε υψικάμινο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σήμερα ο ψηφιακός και “πράσινος” μετασχηματισμός της οικονομίας και της δημόσιας και της ιδιωτικής, γιατί οι απειλές, τα προβλήματα, οι προκλήσεις είναι εντελώς διαφορετικά από το ’63 και είμαι βέβαιος, έχοντας παρακολουθήσει και τις τοποθετήσεις σας, ότι γι’ αυτές τις δύο κρίσιμες παραμέτρους η Έκθεσή σας έχει να μας πει πολλά. Σας ευχαριστώ πολύ και θα σας ειδοποιήσουμε συντομότατα για να παρουσιάσετε διά ζώσης και να συζητήσετε την Έκθεση με τους βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι όπως πάντα και τιμή και χαρά να σας παραδίδω την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που με τόση επιμέλεια ετοίμασαν οι υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πράγματι, συμφωνώ με αυτό που είπατε. Σήμερα το μέλλον είναι ο ψηφιακός και ο “πράσινος” μετασχηματισμός της οικονομίας. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο στηρίζουμε πάρα πολλές ελπίδες κι εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ίσως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μας δίνει ελπίδα ότι μετά από μια σειρά από κρίσεις στην Ελλάδα, με τελευταία την κρίση της πανδημίας, θα μπούμε σε μία περίοδο με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Σήμερα, στην Έκθεση που σας παραδίδω, αναγνωρίζουμε βεβαίως πως η αβεβαιότητα συνεχίζεται, ακούτε για τις μεταβολές του ιού, θεωρούμε όμως, έχοντας σταθμίσει στην οικονομία τα υπέρ και τα κατά, ότι εάν κάτι αλλάξει σε σχέση με το σχέδιο βάσης που παρουσιάζουμε εδώ σήμερα και το οποίο λέει ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 4,2%, του χρόνου 5,3%, θα είναι μάλλον προς το καλύτερο παρά προς το χειρότερο. Άρα, έχοντας σταθμίσει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, καταλήγουμε ότι από τη ζυγαριά βγαίνει ένα μήνυμα θετικό, δηλαδή ότι αν κάτι αλλάξει σε σχέση με το σενάριο βάσης αυτό θα είναι προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.
Βεβαίως, όπως είπατε και θέλω να τονίσω, υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό. Συντονισμός μεταξύ μας. Τα επόμενα 6-7 χρόνια θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 75 δισεκατομμύρια, τα οποία θα είναι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης συν τα χρήματα από το παραδοσιακό ΕΣΠΑ, όπως ονομάζεται. Αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια εμβάθυνσης στα προβλήματα της απορρόφησης του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους αυτούς, να τους απορροφήσουμε όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί συντονισμό μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, μεταξύ των υπουργείων, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, κυβέρνησης και εξωτερικών θεσμών. Άρα, λοιπόν, μας περιμένει σκληρή δουλειά αλλά και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης και τα επόμενα χρόνια να έχουμε έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που δεν αποκλείεται να είναι περίπου 3,5% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία».
Για το Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ Βουλής των Ελλήνων και Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως «όταν οι επιστήμονες και των δύο Οργανισμών δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος».Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης