Η αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Επτάχορδης Λύρας μετά από 1600 χρόνια σιωπής οδηγεί στις πρώτες παγκοσμίως διπλωματικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο της Νίκαιας, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ώρα 18:00.
Η επιτροπή που θα απονείμει το Δίπλωμα, αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες του μουσικού κόσμου: οι διεθνούς φήμης σολίστες κιθαρίστες Στέλιος Γκόλγκαρης και Βασίλης Μαστοράκης, η αρπίστα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Άννα Δερμάνη, ο αρπιστής της ορχήστρας της ΕΡΤ και καθηγητής άρπας του Ωδείου Αθηνών Θοδωρής Ματούλας και ο σολίστας και καθηγητής της Λύρας στην Ακαδημία του Λονδίνου LPMAM Δρ. Νίκος Ξανθούλης.
Η μελέτη του Νίκου Ξανθούλη πάνω στην αρχαία λύρα, όργανο-σύμβολο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, τόσο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής όσο και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού και καλλιτεχνικού χώρου. Έχει συνθέσει ένα ευρύ ρεπερτόριο με έργα όπως κοντσέρτο για λύρα και ορχήστρα (έχει ήδη παρουσιαστεί με συμφωνικές ορχήστρες στο Βερολίνο, την Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μόσχα και την Αθήνα), σονάτες, τραγούδια για λύρα και φωνή και πολλά άλλα έργα. Συνθέτες από όλον τον κόσμο γράφουν για αυτό το «νέο» όργανο.
Η πρόταση που κατέθεσε στο ΥΠ.ΠΟ.Α για την αναγνώριση της αρχαίας λύρας ως όργανο ισότιμο με τα άλλα υποστηρίζεται από τον καθηγητή Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης, Armand D’ Angour, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Μουσική (MOISA) καθηγητή Angelo Meriani, την καθηγήτρια διεύθυνσης Ορχήστρας στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι, μαέστρο Μαρία Μακσιμτσούκ και τον σπουδαίο ερμηνευτή αρχαίων οργάνων Yerko Lorka.
Υποψήφια του πρώτου διπλώματος είναι η Ρόζα Φραγκοράπτη, από τη Θεσσαλονίκη, μουσικός και μουσικολόγος με μάστερ πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική από το πανεπιστήμιο της Κρεμόνα. Μελέτησε με ανεξάντλητο πάθος, αμέτρητες ώρες την αρχαία λύρα, επί τέσσερα συνεχή χρόνια κτίζοντας μια δυνατή τεχνική και επιδεικνύοντας εξαιρετική μουσικότητα.
Stelios Gol