Έχουν περάσει 59 χρόνια από τη Δευτέρα 14 Μαΐου 1962 όταν τελείται στην Αθήνα ο μεγαλοπρεπής γάμος της πριγκίπισσας της Ελλάδας Σοφίας με το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος.
Στα …προεόρτια του, διεξάγεται μια σκληρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης, παλατιού και αντιπολίτευσης για την …προίκα που πρέπει να δοθεί στη Σοφία, καθώς και ένα διπλωματικό θρίλερ για το τελετουργικό του ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις και δύο εκκλησίες.
Στο τελετουργικό του μέρος, ο βασιλικός γάμος χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια και χλιδή, και, παρότι το ακριβές του κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί, οι εφημερίδες του εξωτερικού τον χαρακτηρίζουν ως «…το πιο πολυτελές, φαντασμαγορικό, και πολυδάπανο πανηγύρι που έγινε στην Ευρώπη και στην Αμερική τον 20ο αιώνα».Οι περιγραφές του ελληνικού Τύπου χαρακτηρίζονται από τις γνωστές υπερβολές που γράφονται σε αυτές τις περιπτώσεις:«Η πριγκίπισσα Σοφία από την ώρα που μπήκε μέσα στην καθολική εκκλησία ήταν ένα αέρινο ποίημα», «Τη στιγμή εκείνη η πριγκίπισσα Σοφία έμοιαζε με μια φλόγα κεριού που φώτισε όλη την εκκλησία». H πριγκίπισσα φορά ένα εντυπωσιακό νυφικό με ουρά από αυθεντική δαντέλα Βρυξελλών:«…είδαμε για πρώτη φορά το περίφημο νυφικό που ο κ. Ντεσέ το είχε προφυλάξει από τα αδιάκριτα βλέμματα του Τύπου με συγκινητική ευσυνειδησία».
Το γενικό πρόσταγμα ανήκει στη Φρειδερίκη που θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο για όλα :επιβλέπει προσωπικά τη διακόσμηση της Μητρόπολης, ζητά τα κόκκινα τριαντάφυλλα να τοποθετηθούν σε αυτήν στις 3 το πρωί ώστε να διατηρήσουν την δροσιά τους το πρωινό του γάμου, ενώ επιβάλει να χρησιμοποιηθούν για την τελετή 80.000 γαρύφαλλα και 120 προβολείς…
Οι εκδηλώσεις για τον γάμο κρατούν αρκετές ημέρες ξεκινώντας από τις 12 Μαΐου με δεξίωση στους κήπους των ανακτόρων αφιερωμένη στην Ισπανία στην οποία παρευρίσκονται σχεδόν 3.000 Ισπανοί τουρίστες που φτάνουν στην Αθήνα για να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Το τελευταίο βασιλικό γκαλά δίνεται στα «Αστέρια Γλυφάδας» με καλεσμένους 250 εστεμμένους να παρακολουθούν παραδοσιακούς ισπανικούς χορούς. Στον βασιλικό γάμο δίνουν το παρόν 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες, 109 έκπτωτοι εστεμμένοι και πρίγκιπες, αλλά την παράσταση κλέβουν δύο γυναίκες : η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό με τη λάμψη της να κυριαρχεί έναντι όλων, και η Άννα Μαρία της Δανίας για την οποία οι ξένοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι αποτελεί την αδυναμία του διαδόχου Κωνσταντίνου, όπως και αποδεικνύεται στην πράξη αφού δύο χρόνια παντρεύονται στην Αθήνα.