Με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης άνοιξε και επίσημα το πρωί στις 08:00, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Ένας εορτασμός, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τις οποίες επιβάλλει η πανδημία είχε περιορισμούς, αλλά δεν θα στερηθεί της λαμπρότητας που απαιτεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο «Εθνικός Ύμνος εις την Ελευθερίαν» εψάλη από τη διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα, με έναν άλλο ιδιαίτερο συμβολισμό και σε μια ιδιαίτερα συμβολική ώρα, σηματοδοτήθηκε η έναρξη των σημερινών εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών. Στις 06:21 το πρωί, έγιναν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που επαναλήφθηκε άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα. Στις 08:31 έγιναν άλλες 21 χαιρετιστήριες βολές και στις 18.41, επίσης 21 βολές.
Λίγο μετά τις 09:30 πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης
στεφάνων στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ανήμερα της εθνικής
επετείου της 25ης Μαρτίου και του εορτασμού των 200 ετών από την
Ελληνική Επανάσταση.
Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.
Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.
Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.
Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα , Λάβαρο Αγίας Λαύρας και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.
Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν
ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και
νησιωτικές, της Ελλάδας. ..Στην παρέλαση έλαβαν επίσης μέρος:
-
Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων,
διείλθαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με
σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών
Voyager., όπως και ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα
οποία πεέταξαν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και
αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.
- Μηχανοκίνητo τμήμα του
Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχε επετειακό άρμα
μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).
- Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».
- Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
- Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
«Κυρία πρόεδρε, σας ανακοινώνω το πέρας της παρελάσεως». Με αυτή τη
φράση του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, υποστράτηγου και διοικητή της
σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί
η μεγαλειώδης παρέλαση με την οποία η ελληνική Δημοκρατία τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης..
«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης», ανέφερε ακόμη.
«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.
Η ημέρα έκλεισε στις 18:41 με την επίσημη υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια ώρα έπεσαν από το πυροβολείου του Λυκαβηττού οι τελευταίες 21 χαιρετιστήριες βολές.