«Θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι», είπε ο Μερίνο στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγες ώρες μετά τη βίαιη καταστολή μιας διαδήλωσης στη Λίμα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Λουίς Βαλδές είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.
Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.
Το Σάββατο (14/11) χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών, βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.
Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.
Νεαροί κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μερίνο, δεν είσαι δικός μου πρόεδρος», «Μερίνο απατεώνα», «το Περού ξύπνησε». Μια ομάδα διαδηλωτών πήγε να διαμαρτυρηθεί κοντά στο σπίτι του μεταβατικού προέδρου, στο ανατολικό τμήμα της Λίμας, χτυπώντας κατσαρόλες και ταμπούρλα.
Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή, συμπεριλαμβανομένου του Άμπελ Σαλίνας, υπουργού Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ