Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συγκεντρώσεων την ημέρα του Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 06:00 της 15ης Νοεμβρίου έως και 21:00 της 18ης Νοεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Διαταγές απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την ημέρα επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναμένεται να εκδοθούν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, της Θεσσαλονίκης και κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.
Από εκεί και έπειτα, οι εντολές που έχουν οι επικεφαλής αξιωματικοί είναι η αποτροπή μεγάλων συγκεντρώσεων και κυρίως πορειών, χωρίς εξαιρέσεις.
Ανάλογα με την εικόνα εκείνης της ημέρας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ και πάλι θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα για την εναέρια επιτήρηση, όπως επίσης και οι «Αίαντες», τα οχήματα ρίψης νερού.
Στο μεταξύ, χθες, ίσως για πρώτη φορά, έγιναν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης, στο Πολυτεχνείο αλλά και στην πρυτανεία της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, η οποία ήταν υπό κατάληψη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, από την περασμένη Τετάρτη κάποια άτομα είχαν μπει στο εσωτερικό του και προέβαιναν σε διαδικτυακά καλέσματα αριθμητικής ενίσχυσης αλλά και παροχής τροφίμων, κλινοσκεπασμάτων, ειδών πρώτης ανάγκης για την παραμονή τους εκεί έως και τις 17 Νοεμβρίου.
Χθες το μεσημέρι, μετά τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αστυνομικές δυνάμεις πέρασαν στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος προβαίνοντας συνολικά σε 68 προσαγωγές ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Σχεδόν παράλληλα εξελίχθηκε και δεύτερη αστυνομική επιχείρηση, στο κτίριο διοίκησης, στην πρυτανεία της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, απ’ όπου έγιναν 24 ακόμη προσαγωγές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στους προσαχθέντες υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την 17 Νοέμβρη, ημέρα που φέτος θα εορταστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η απόφαση να μη γίνουν συγκεντρώσεις έχει προκαλέσει ανησυχία στους επικεφαλής αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες είναι έντονες και εκφράζονται με συνεχή καλέσματα συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και πορείες παρά την απαγόρευση.
Από το βράδυ της Πέμπτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κυκλώσει περιμετρικά το πανεπιστημιακό ίδρυμα, με διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ενώ εξελίσσονταν συσκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο με τη συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να δοθούν οι τελικές εντολές για τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο.
Εχει αποφασιστεί να μην επιτραπεί συγκέντρωση ατόμων σε κανένα σημείο, ενώ καθορίστηκε η διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κανονικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ συχνές περιπολίες θα γίνονται στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.