Δεν υπάρχει κουζίνα στον κόσμο, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό. Εκτός από το να νοστιμίζει το φαγητό και να αρωματίζει τα γλυκά, έχει αποσμητικές, καθαριστικές ιδιότητες και πολλές εφαρμογές και στην κουζίνα μας που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό «θαυματουργό».
Ο χυμός του περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C και παλαιότερα τον χρησιμοποιούσαν σαν αντισκορβουτικό. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη, την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων και των φλεγμονών. Συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση, το μυοσκελετικό σύστημα, δυναμώνει τα ούλα και διαθέτει διουρητική και λιποδιαλυτική δράση.
Επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
Οι δερματολόγοι και η καλλυντική βιομηχανία το έχουν εντάξει στο
«οπλοστάσιό» τους καθώς από τη φλούδα του παίρνουμε ένα ανεκτίμητο
αιθέριο έλαιο και από το χυμό του έναν ισχυρό αντιγηραντικό και
λευκαντικό ορό.