Με ρυθμούς ταχύτερους και από το 14ήμερο φαίνεται πως θα αναβαθμίζονται σε κίνδυνο περιφερειακές ενότητες της χώρας, εν μέσω μεγάλης έξαρσης της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και εν αναμονή περαιτέρω αύξησης των περιστατικών που δηλώνονται κατά τους επόμενους και χειμερινούς μήνες.
Το επερχόμενο, όπως όλα δείχνουν, lockdown σε Ιωάννινα και Καστοριά,
έρχεται ως αποτέλεσμα υψηλών επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών και
διάσπαρτων εστιών που κάνουν τη διασπορά επικίνδυνη. Ειδικά στην
Καστοριά, κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η
επιδημία δίνει σημάδια επιθετικής αύξησης.
Οι καθημερινές καταγραφές κρουσμάτων σε κάθε μία Περιφερειακή Ενότητα, σε αναλογία ανά 100.000 κατοίκων και για διάστημα 14 ημερών είναι από τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι ειδικοί προκειμένου να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν το επίπεδο κινδύνου.
Σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό θα
πραγματοποιήσουν σύσκεψη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών
δεδομένων ώστε να επικαιροποιηθεί ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και
Προστασίας.
Χθες το βράδυ είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την έκρηξη με τα 667 κρούσματα. Το πακέτο περιορισμών που ισχύουν για κάθε επίπεδο είναι τα βασικά μέτρα, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν επιπλέον μέτρα με στόχευση στις πηγές της διασποράς.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που βρίσκεται έτσι και αλλιώς στη μακρά λίστα της εργαλειοθήκης, δεν αποκλείεται να βγει από το “συρτάρι” και να επιβληθεί, έστω σε περιοχές όπου οι νέοι “σέρνουν” την επιδημία. Ενα τέτοιο μέτρο στοχεύει ακριβώς στην ανακοπή των εστιών που προκαλούν νεαρότεροι ηλικιακά πολίτες και μετά το κλείσιμο της εστίασης. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Ο χάρτης επίπτωσης των τελευταίων δέκα ημερών του ΕΟΔΥ, “χρωματίζει” πιο έντονα τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Καστοριά αλλά και τα Ιωάννινα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανατρέψει πλήρως την επιδημιολογική της εικόνα, ενώ και άλλες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Την τελευταία εβδομάδα, από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου έως και χθες, η Αττική έχει καταγράψει 1601 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 498. Η Κοζάνη, όπου και έχει επιβληθεί το πρώτο τοπικό lockdown, μετρά για το ίδιο διάστημα 208 μολύνσεις. Τα Ιωάννινα και η Καστοριά που ακολουθούν στο επίπεδο 4, του αυξημένου κινδύνου, έχουν καταγράψει σε μία εβδομάδα 140 και 96 νέα περιστατικά κορωνοϊού αντίστοιχα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει εκφράσει την ανησυχία του, επίσης, για τη Βοιωτία – 62 μολύνσεις σε μία εβδομάδα, την Κορινθία που μετρά 36 κρούσματα στο εν λόγω διάστημα, καθώς και τις Σέρρες που από τη Δευτέρα ειδικά παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση. Οι Σέρρες σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν δηλώσει 60 νέα περιστατικά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημαντικό φορτίο συγκεντρώνει και η Λάρισα, με 76 κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα. Τις τελευταίες δύο ημέρες την … ανιούσα έχει πάρει και η Καβάλα. Από την περασμένη Τρίτη έως και χθες έχει καταγράψει 29 περιστατικά. Με αρκετές νέες διαγνώσεις συμμετέχουν καθημερινά στην επιδημιολογική έκθεση, επίσης, η Αχαΐα (40 κρούσματα σε μία εβδομάδα) και από νησιά η Κέρκυρα, με 25 κρούσματα σε επτά ημέρες.
Η συνεχής εξάπλωση της επιδημίας δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων και οδηγεί τη χώρα στο χειμώνα με τα πλέον απογοητευτικά νούμερα. Τους χειμερινούς μήνες η μεταδοτικότητα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, όπως έχει επισημάνει στις τελευταίες ενημερώσεις ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάτι που θα οδηγήσει σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Γιατί μπορεί τώρα το ηλικιακό γκρουπ 18-39 ετών να βρίσκεται στο επίκεντρο της Covid-19 στην Ελλάδα, όμως είναι θέμα χρόνου το ντόμινο μολύνσεων να καταλήξει σε μεγαλύτερους που θα χρειαστούν διασωλήνωση με αβέβαιη την έκβαση της υγείας τους. Ενας τέτοιος … κύκλος έγινε και μετά τα τέλη Αυγούστου όταν οι νέοι κόλλησαν μεγαλύτερους και η επιδημία παρουσίαζε μετατόπιση σε ηλικίες άνω των 50 ετών.