Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη υπό τον συντονισμό της Αρμόδιας Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κας. Κωνσταντίνας Νικολάκου, με θέμα την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία και Διαχείριση Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού (dms) σε Περιφερειακό Επίπεδο». Το Προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management System) θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Διαχείρισης του προορισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο ως ντόπιο, ως προσωρινά ντόπιο - επισκέπτη, και ως επιχειρηματία του τουρισμού. Το σύστημα θα συγκεντρώνει και θα παρουσιάζει με καινοτόμο τρόπο όλη την τουριστική πληροφορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα ενημερώνεται – επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχοντας ολοκληρωμένες, καινοτόμες, «έξυπνες», υπηρεσίες e-tourism, οι οποίες θα παρέχονται στους χρήστες. Το DMS θα αποτελέσει και μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την οικονομία της Πελοποννήσου με έμφαση στον τομέα του τουρισμού αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες εφαρμογές άντλησης μεγάλων δεδομένων (big data). Το έργο εντάχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020, με ποσό 1.9 εκατ. ευρώ και διάρκεια υλοποίησης τα 5 έτη έως το 2023. Για την υλοποίηση του Έργου θα επιτευχθεί σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω των Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος ΟΤΑ ΑΕ και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων όπως το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η κα. Νικολάκου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε ότι στόχος και σκοπός του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, είναι να προσφέρει νέες δυνατότητες και νέα ώθηση στην ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας από τις δυνατότητες που θα έχουν οι φορείς τουρισμού μέσα από την μετατροπή της Πελοποννήσου σε ένα «έξυπνο –smart» προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανωθούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες συναντήσεις με φορείς τουρισμού καθώς και επιμελητήρια προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη του DMS για τις τοπικές κοινωνίες.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ως γνωστόν στις 30 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε μετά πολλών τυμπανοκρουσιών η έξοδός μας στις αγορές, από όπου αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 3,6%, δηλαδή επταπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας.
Την επομένη, όμως, ήλθαν τα στοιχεία από την Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και τότε πληροφορηθήκαμε (λέμε τώρα) πως αυτό επιδεινώθηκε κατά 1,3 μονάδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Ειδικά στις υπηρεσίες, η πτώση έφθασε τις 13 μονάδες!
«Λέμε τώρα», διότι από όσο γνωρίζω αυτό δεν το πληροφορήθηκε κανείς, ούτε αναφέρθηκε πουθενά!
Αν λάβετε υπόψη σας ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το οικονομικό κλίμα (το οποίου πέφτει από μήνα σε μήνα
ήδη από τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου) βρισκόταν στις 101,6 μονάδες, κάνοντας την αφαίρεση θα διαπιστώσουμε ότι τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα έπεσε κάτω από το όριο των 100 μονάδων.
Δηλαδή, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: Τον Ιανουάριο που ο Τσίπρας και η παρέα του είχαν πέσει πάνω κατά πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεχόταν τις επισκέψεις Μέρκελ και Μοσκοβισί και τους επαίνους τους, τον Ιανουάριο που δεν προλάβαινε να λαμβάνει τα συγχαρητήρια των δανειστών, τον Ιανουάριο που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον αποθέωναν ως… μέγα ηγέτη των Βαλκανίων, τον Ιανουάριο που τον πρότειναν για… Νομπέλ Ειρήνης μαζί με τον Ζάεφ, στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα συνέχιζε να πέφτει!
Σημειώστε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την άποψη που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη για την οικονομία – η οποία προφανώς δεν συμβαδίζει με τις κυβερνητικές απόψεις.
Χρειαζόμαστε άλλες αποδείξεις για να καταδείξουμε πως ούτε η οικονομία είναι το «μεγάλο ατού» του κ. Τσίπρα, αλλά ούτε είχε λύσει όλα τα άλλα θέματα για να διεκπεραιώσει την αποστολή του ως προς το Σκοπιανό;

elzoni.gr