Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Σεισμολογικό Κέντρο o σεισμός εντοπίζεται 65 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και σε απόσταση 241 χλμ. νοτιοδυτικά δυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα δυτικά της Μεθώνης, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 12 χιλιόμετρα.
Το Γεωδυναμικό ινστιτούτο αναφέρει πως ο σεισμός είναι μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Επίσης σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε το ίδιο λεπτό σεισμική δόνηση μεγέθους
3,7R στην περιοχή της Ζακύνθου, με επίκεντρο 13 χλμ δυτικά της πόλης της Ζακύνθου με εστιακό βάθος 10 χλμ και ένα λεπτό αργότερα επίσης δόνηση 3,7R με επίκεντρο 19 χλμ νότια - νοτιοδυτικά των Αντικυθήρων.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.
«Δεν έχουν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός προκάλεσε στην αρχή κάποια ανησυχία, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Μεθώνης, όπου έγινε και πιο αισθητός».
Όμως, όπως σημείωσε, «λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του σεισμού επανήλθε η ηρεμία, ενώ έγιναν και οι πρώτες αυτοψίες στην περιοχή της Μεθώνης, χωρίς να διαπιστωθούν προβλήματα». Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, 41 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά της Πύλου.