Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΣΗ ΠΤΒ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕ

http://s.kathimerini.gr/resources/2018-07/voylh-synent-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large.jpg
Ο Προέδρος της Βουλής ενημέρωσε σήμερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πλήρης απομαγνητοφώνηση της ενημέρωσης

Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης:
Θα έπρεπε να σας ενημερώσουμε, για να ξέρετε από πρώτο χέρι, διότι εσείς κάνετε τη δουλειά μέσα στη Βουλή, σε ό,τι αφορά τη Βουλή και δεν θα πρέπει μόνο από τις δηλώσεις που γίνονται από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να παίρνετε αφορμή για να γράφετε τα γραπτά σας, να σας ενημερώσουμε πάνω στην ακριβή διαδικασία με την οποία και η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για
πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει, εμμέσως πλην σαφώς, στη διαδικασία που αφορά τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Θέλω να σας υπενθυμίσω, είστε όλες και όλοι έμπειροι και γνωρίζετε, ότι επί χρόνια αυτό ήταν ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει εντάσεις και ερωτηματικά και στην κοινή γνώμη, πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα ανοιχτά, δημοσίως, για την ανάγκη ενός ελέγχου, μιας γνώσης θα έλεγα καλύτερα, για να είμαστε ακριβείς, είμαι πολύ ακριβής σε αυτά που λέω, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, πάνω στη διάθεση των απορρήτων δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών. Και δεν μιλάω, σας προλαβαίνω από πριν αν κάποιος θα ήθελε να κάνει ερώτηση, για άλλες απόρρητες δαπάνες άλλων Υπουργείων για τις οποίες δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Εξ’ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις μερικές φορές από το Υπουργείο Αμύνης, αλλά δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας και γίνονται και κάποιες κλειστές συνεδριάσεις, πάντως είναι άλλου τύπου συζήτηση. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής.
Από τότε λοιπόν είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, αμέσως μετά, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών του κ. Κοτζιά, όπως έτσι γίνεται η νομοθέτηση εδώ, είχε έρθει για να εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, είχε συζητηθεί, είχε εγκριθεί και ύστερα εναρμονίστηκε ο Κανονισμός της Βουλής επακριβώς στο να ανταποκρίνεται αυτή η λειτουργία που ο νόμος έδινε ως επιπλέον αρμοδιότητα προς την ελληνική Βουλή.
Λοιπόν σας αναφέρω, σύμφωνα με το άρθρο 39, παράγραφος 7Β του Νόμου 3866 του 2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο Α4 του 4451/201 -είναι ο νόμος που σας ανέφερα προηγουμένως- και το άρθρο 11 παράγραφος 10 του Κανονισμού της Βουλής, όπως προστέθηκε στις 22/6/17, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 92 Α’ τεύχος 26/6/17, σας τα δίνω όλα αυτά για να ανατρέξετε εάν θέλετε, για να έχετε αναλύσεις ρεπορτάζ κλπ, διαβιβάζονται στη Βουλή τα στοιχεία περί δαπάνης του Υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ και ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τους Αντιπροέδρους Βουλής προκειμένου να τους ενημερώσει αυθημερόν, προφορικώς, επί της εν λόγω δαπάνης. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο Υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω.
Η αναφερόμενη ανωτέρω διαδικασία, από τη νομική της καθιέρωση έως σήμερα, έχει ακολουθηθεί ήδη έξι φορές, ενώ εκκρεμεί σχετικό αίτημα του ΥΠΕΞ από 15/10 για το οποίο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ημερομηνία. Να ξέρετε, δηλαδή, η διαδικασία είναι ότι ένας απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος φέρνει σε σφραγισμένο φάκελο αυτή την ανάλυση η οποία αφορά από το ποιες διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή δίνονται αυτές οι απόρρητες δαπάνες, εγκεκριμένες από την αρμόδια τριμελή, αν δεν κάνω λάθος, επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό το κείμενο δίνεται σε μένα, το αναγιγνώσκω στους Αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων, γι’ αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα ή αν το αισθάνονται και υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό, τον επικεφαλής του κόμματός τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία. Δηλαδή, εφόσον υπάρχει έγκριση και δεν υπάρχουν κάποια ερωτηματικά, ή μάλλον αφού για να είμαι πιο ακριβής, αφού υπάρχει η γνώση όλων, διότι η έγκριση, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι αντικείμενο αυτής της επιτροπής, αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση αυτής της διαδικασίας, ξανά το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του Υπουργείου που είναι απ’ έξω και το δίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή είναι η διαδικασία.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, όπως σας είπα, το Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει τον σφραγισμένο φάκελο με ειδικό επιμελητή ο οποίος τον παραδίδει στον Πρόεδρο της Βουλής ιδιοχείρως και εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Βουλής ανοίγει τον σφραγισμένο φάκελο ενώπιον των Αντιπροέδρων, προβαίνει σε ανάγνωση της επιστολής και των στοιχείων που αυτή μνημονεύει και εν συνεχεία ο φάκελος επιστρέφει σφραγισμένος, δια χειρός του ιδίου ατόμου, στο ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος πάντοτε από διαβιβαστική επιστολή από το γραφείο Προέδρου της Βουλής. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Σας επαναλαμβάνω όμως, όλοι οι Αντιπρόεδροι όπως και εγώ μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις για τα πάντα και να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο του κόμματος.
Αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί ήδη έξι φορές για το σύνολο, κατά τον νόμο, των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ και ως εκ τούτου είμαστε ευτυχείς για το ότι άλλη μία αρμοδιότητα, γιατί όπως είδατε έρχονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες προς τη Βουλή, τώρα και με τον νόμο για πόθεν έσχες κλπ, θα τα συζητήσουμε, είναι μια άλλη συζήτηση αυτή, διαλαμβάνεται η Βουλή για πρώτη φορά, επαναλαμβάνω, στη ιστορία του ελληνικού κράτους, για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό δεν σημαίνει, όπως καταλαβαίνετε, ούτε ανάλυση, ούτε συζήτηση επί της ουσίας, ούτε έγκριση και δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Αλλά, είμαι σαφής, πράγμα που δεν αναφέρεται σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, ότι σε κοινή συνεννόηση με το ΥΠΕΞ και κατά νόμο αναφέρεται η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου από την οποία έχουν αιτηθεί να υπάρξουν αυτές οι δαπάνες και ο γενικός σκοπός της δαπάνης αυτής, προφανώς και το προς ποιον χώρο, δεν λέω χώρα προς άρσιν οποιασδήποτε παρεξήγησης, πηγαίνουν αυτά τα κονδύλια.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σαφές ότι αυτό το ζήτημα που ανέκυψε χθες με τις ερωταποκρίσεις που έγιναν και στο υπουργικό συμβούλιο και δημοσίως, σε ότι αφορά τη Βουλή και κατά τη γνώμη μου και την κυβέρνηση, θεωρείται απολύτως αποσαφηνισμένο. Τις ίδιες, αν δεν κάνω λάθος, διευκρινίσεις και ενημέρωση είχε δώσει από χθες και το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός, ο πρώην Υπουργός ο κ. Κοτζιάς, εγώ όμως αισθάνθηκα υποχρέωση ως Πρόεδρος της Βουλής να γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι αυτή διαδικασία έχει τηρηθεί απαρεγκλίτως ήδη έξι φορές και θα γίνει και έβδομη, μέσα στον ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει. Είμαι σαφής, νομίζω, όσο γίνεται περισσότερο.
Ακολουθεί διάλογος του Προέδρου της Βουλής με τους δημοσιογράφους
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ως προς τη διαδικασία και την εμπλοκή της Βουλής στην παρακολούθηση των ειδικών δαπανών, το εξηγήσατε. Επειδή όμως έχει ανακύψει πολιτικό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, δεν είναι το σύνολο των δαπανών. Επειδή όμως έχει ανακύψει πολιτικό θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι το σύνολο των δαπανών, από 25 χιλιάρικα και κάτω δεν ελέγχονται. Δηλαδή αν για παράδειγμα το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει κάθε μήνα 25 χιλιάρικα στον τάδε, 25 χιλιάρικα στον δείνα, αυτό δεν ελέγχεται, δεν είναι το σύνολο των δαπανών.
ΠτΒ: Αυτή η συζήτηση έγινε όταν έγινε εδώ η συζήτηση για την ψήφιση του νόμου. Αντιλαμβάνεστε ότι γι’ αυτό το ύψος της δαπάνης, επιτρέψτε μου να μην κάνω αναφορά σε αντίστοιχα, είναι το ελάχιστο ποσό το οποίο είναι προφανές ότι μπορούν από κάθε Υπουργείο, με άμεσες αναθέσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη χορηγία – δεν ξέρω αν υπάρχουν. Εξ όσων γνωρίζω, είναι πιθανότατο να είναι ελάχιστα αυτά τα ποσά ή να μην υπάρχουν καθόλου. Δηλαδή δεν θα ήταν δυνατόν να απαιτηθεί, αλλά σας επαναλαμβάνω αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει μέσα στη Βουλή, όταν έγινε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Δεν έχει κανένα νόημα τώρα, εκ των υστέρων, να την επαναφέρουμε, το ποσό είναι αρκετά μικρό για να υποθέσει κανείς ότι έγινε διασπάθιση ή κατατμήσεις, όπως γίνονται στους Δήμους. Δεν μιλάμε για τέτοια πράγματα, είναι πολύ πιο σοβαρή η συζήτηση.
Δημ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, χθεσινά, αλλά και με διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε κάποιες καταγγελίες σε σχέση με τα κονδύλια. Άρα κατά τη γνώμη σας οι καταγγελίες του κ. Καμμένου δεν έχουν βάση;
ΠτΒ: Κατά τη γνώμη μου και όσο εγώ γνωρίζω από τη Βουλή είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα θα ερωτηθεί ο ίδιος ο Υπουργός Αμύνης, αν θέλετε, τι εννοεί επιπλέον ή τι εννοεί – δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλάω με βάση διαρροές στο Υπουργικό Συμβούλιο ή οτιδήποτε άλλο. Όπως καταλάβατε, ούτε παίρνω τη θέση –παρ’ ότι διευκρίνισα– και της άποψης που διακινήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι ενδεχομένως υπάρχουν και από άλλα Υπουργεία απόρρητες δαπάνες, είναι θέμα που δεν το ξέρω κιόλας, και άρα αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά αυτούς που την κάνουν. Να ερωτηθούν, η Βουλή δεν εμπλέκεται σ’ αυτό.
Δημ: Άρα, με βάση αυτά που είπατε και την ενημέρωση των αντιπροέδρων, θεωρητικά όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση των μυστικών κονδυλίων τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο.

ΠτΒ: Απολύτως.

Δημ: Άρα και ο κ. Καμμένος, αφού έχει αντιπρόεδρο. Επομένως, φαντάζομαι ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλήρη γνώση των μυστικών κονδυλίων.

ΠτΒ: Εγώ τα ονομάζω απόρρητες δαπάνες, απ’ ότι καταλάβατε, και κατά νόμο έπρεπε να είχαν ζητήσει να έχουν γνώση. Είμαι σίγουρος πως οι αντιπρόεδροι είναι κορυφαία στελέχη των κομμάτων, το έχετε καταλάβει, κάνουν αυτή τη διαδικασία.

Δημ: Κ. Πρόεδρε, θυσιάστηκε ο κ. Κοτζιάς;

ΠτΒ: Τι με ρωτάτε τώρα; Αν είναι δυνατόν. Δεν ήρθα να απαντήσω σε αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι θέματα της κυβέρνησης. Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και στην ΕΡΤ. Είναι ρεπορτάζ άλλου υπουργείου.
Δημ: Ναι αλλά είστε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε άποψη...
ΠτΒ: Εγώ; Ναι, είμαι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πάω στην Κουμουνδούρου θα μιλήσω γι’ αυτά. Προς Θεού. Μην τα μπλέκουμε όλα μαζί, για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας κι εσείς κι εγώ…
Δημ: Σχετικά με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠ.ΕΞ., θα μπορούσαν να προκύψουν ενδείξεις, κάποια στοιχεία που να δικαιολογούν αυτά που ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο;
ΠτΒ: Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω καμία τέτοια εκτίμηση. Από εκεί και πέρα, τι να σας πω; Δεν θέλω να μπω, ούτε να σας δώσω το πότε έγιναν αυτές οι συσκέψεις ή το πότε θα γίνουν οι επόμενες, ούτε από ποιες Διευθύνσεις ήταν, ούτε προς ποιους, ούτε από πού. Γι’ αυτό είναι απόρρητες δαπάνες. Είναι εθνικά θέματα αυτά…..
Δημ: Το χρονικό διάστημα που έγιναν αυτές οι ενημερώσεις ποιο είναι….
ΠτΒ: Μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει ήδη 6 ενημερώσεις.
Δημ: Οι απόρρητες δαπάνες είναι για εθνικούς σκοπούς ή δίνουμε και σε συλλόγους κ.α.
ΠτΒ:: Τι θέλετε να αρχίσω να λέω ότι το εθνικό είναι το αληθινό; Εντάξει τώρα. Καμία περαιτέρω διευκρίνιση σ’ αυτά τα πράγματα. Είναι προφανές ότι αποτελούν τυπικούς, σοβαρούς λόγους του υπουργείου Εξωτερικών που διαχρονικά έχει αυτές τις δαπάνες, τελεία!
Δημ: Να ρωτήσω κάτι διαδικαστικό, τα έγγραφα που έρχονται σε γνώση σας εμπεριέχουν ανάλυση σκοπού κάθε δαπάνης;
ΠτΒ: Είναι ότι πρέπει, προς ποιους, κ.λ.π. Υπάρχει η αρμόδια Διεύθυνση που αιτείται τη δαπάνη, τον σκοπό και προς ποιους, χωρίς να υπάρχουν ονόματα. Και σε καμία περίπτωση δεν αφορά, μην αρχίσει τέτοια φιλολογία, παρελθούσες καταστάσεις, που είχαν ακουστεί, για λίστες Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα…
Δημ: Η πληρωμή γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών;
ΠτΒ: Υπάρχει συζήτηση του ΥΠΕΞ με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θέλω να σας διευκρινίσω τον τρόπο με τον οποίο δίδονται…
Δημ: Από την γνώση που έχετε το υπουργείο Άμυνας αν έχει τέτοιους ειδικούς λογαριασμούς είναι μόνο για τα Εξοπλιστικά;
ΠτΒ: Να ρωτήσετε τι εννοεί ο κ. Κοτζιάς, τι εννοεί ο κ. Καμμένος, αν εννοούν κάτι παραπάνω ή αν ειπώθηκε μια κουβέντα παραπάνω. Σε ότι αφορά τη Βουλή, δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών. Επαναλαμβάνω  για το Υπουργείο Άμυνας,  υπάρχουν οι συμβάσεις για τα Εξοπλιστικά, έρχονται σε κλειστές συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή, έρχονται οι αναθεωρήσεις των συμβάσεων,  παρακολουθήσατε τη διαδικασία, όσο συζητήθηκαν τα θέματα με τη Σαουδική Αραβία τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό υπάρχει, δεν υπάρχει καθεστώς απορρήτων δαπανών, οι οποίες δίδονται για εθνικούς ή οτιδήποτε άλλο σε κανένα άλλο υπουργείο, κατά νόμο.
Δημ: Οπότε αυτό που κυκλοφόρησε ως πληροφορία ότι  υπάρχει απόπειρα νομοθετικής πρωτοβουλίας  κάποιων να λαμβάνει η Βουλή την ίδια γνώση για άλλα  υπουργεία, έχει πεδίο εφαρμογής…
ΠτΒ. Γνωρίζετε ότι η Βουλή είναι η επισπεύδουσα κάθε φορά για τις νομοθεσίες που έρχονται εδώ. Εάν προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη από πλευράς της κυβέρνησης οι αρμόδιοι υπουργοί, το υπουργικό συμβούλιο θα φέρει μια τέτοια διατύπωση, την οποία τότε θα καταλάβουμε και όλοι τι αφορά. Για μένα ένα τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, δεν προκύπτει. Πιθανώς όμως οι υπουργοί να ξέρουν κάτι παραπάνω. Εγώ ως υπουργός Εσωτερικών  δεν είχα τέτοια πράγματα, είναι κάτι για θεομηνίες κάτι δεκάρικα που δίνονταν κατά καιρούς είτε έβρεχε, είτε δεν έβρεχε κατά καιρούς, δεν ήταν απόρρητα, υπήρχαν οι καταστάσεις που πήγαιναν τα κονδύλια…
Δημ:…Λένε για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης….
ΠτΒ: Μη μπαίνετε στο Δημοσίας Τάξης, προφανώς εννοούν την ΕΥΠ, μην ανακατεύεστε με αυτά κι εγώ που ήμουν προϊστάμενος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν ανακατεύτηκα με αυτά. Μην ανοίγετε θέματα δημοσίως τα οποία είναι πολύ πέραν… Έχετε προσέξει και οι ηγεσίες των κομμάτων, ξέρουν πολύ καλά και η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλοι, δεν μπαίνουν σ΄ αυτά τα ζητήματα, που έχουν μια πτυχή κρατικής συνέχειας…. 
Δημ: Δηλαδή είπατε κατηγορηματικά ότι απόρρητα κονδύλια έχει μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών…
ΠτΒ: Εξ όσων γνωρίζω ναι, τι θέλετε να σας πω αν έχει η ΕΥΠ; Τι απάντηση ζητάτε; Προφανές είναι ότι η Βουλή ξέρει μόνο για το ΥΠΕΞ…
Δημ: Η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να προκαλέσει κάποια αγκάθια, κάποια προβλήματα σε ότι αφορά την «Συμφωνία των Πρεσπών»….
ΠτΒ: Μπορεί να προκαλέσει και έχει ήδη προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα, και κατάθεση αυτής της βεβαιότητας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χτες, ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να υπάρξει και να ψηφιστεί και από την Ελληνική Βουλή η «Συμφωνία των Πρεσπών», εφόσον  βέβαια εξαντληθεί επακριβώς ο οδικός χάρτης, ο οποίος είναι μέρος, παράρτημα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει και για αυτό λέω οι χτεσινές εξελίξεις, αν μπορεί κανείς να πει πως έχουν ένα καλό, διότι δεν έχουν κανένα καλό, ως προς την εξέλιξη, αλλά διευκρινίστηκε απολύτως σε όλους τους τόνους στο ανώτατο επίπεδο ότι όχι μένει απλά προσηλωμένη η Κυβέρνηση σε αυτήν τη μεγάλη επιλογή που έχει γίνει, αλλά με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών…
Δημ : Μιας και απαντήσατε και ως κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα…
ΠτΒ: ….Απάντησα βλέποντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, όλοι το καταλάβατε, απλά μου ζητήσατε να το πω κι εγώ ως ενεργός πολίτης 
Δημ:….επειδή ο κ. Κοτζιάς ως επικεφαλής του «Πράττω» έχει άλλους δύο βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με την  κυβερνητική σταθερότητα και τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας….
ΠτΒ: Δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει, είμαι σίγουρος, κανένα τέτοιο ζήτημα διότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος, είναι πρωταγωνιστής της εξωτερικής μας πολιτικής αυτήν την τριετία πάντοτε υπό τη συγκατάθεση και στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό. Με αυτήν την έννοια επ’  αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει ίχνος διαμφισβήτησης ή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Γενικότερα όλες οι εκτιμήσεις , οι οποίες μέχρι τώρα έχουν γίνει, από όλους μας, και το αναφέρω επειδή κι εγώ έχω κάνει κάποιες εκτιμήσεις σε συνεντεύξεις, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο και ταυτόχρονα να έχουν ψηφιστεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ισχύουν στο ακέραιο,  για να μη σας πως ότι έχουν περισσότερο ενισχυθεί…. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης