Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Διεθνές Συνέδριο από το ΠΕΔιΣ με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια

https://i2.wp.com/ekorinthos.gr/wp-content/uploads/2018/06/pedis.jpg?fit=720%2C480&ssl=1 
Ενόψει της διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο "The EU and the Balkans at the End of the Second Decade of the 21st Century" από τον Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην Κόρινθο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 4 και 5 Ιουνίου 2018,
θα ήθελα να σάς ενημερώσω και να σας προσκαλέσω πέρα από την παρακολούθηση όλων των πολύ ενδιαφερόντων ενοτήτων, να παρευρεθείτε και στην 5η ενότητα της Δευτέρας 4 Ιουνίου, στις 17.10 έως τις 18.30 και συγκεκριμένα στο πάνελ της Αίθουσας 4, όπου συμμετέχω με την εισήγηση "Did the EU get moderate towards Greece? A three-landmarks approach", που πραγματεύεται 3 διαφορετικές περιόδους μεταξύ των ετών 2010-2018 και εστιάζοντας σε 3 ζεύγη όμοιων γεγονότων προσπαθεί να ανιχνεύσει μεταβολές στις στάσεις και συμπεριφορές των θεσμών της ΕΕ και των ισχυρότερων παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις της σε επίπεδο κρατών.
Το αναλυτικό δελτίο τύπου του Συνεδρίου :

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Canterbury (Νέα Ζηλανδία) και την αντιπροσωπεία Konrad Adenauer-Stiftung (KAS) στην Ελλάδα, διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια.

Το διάστημα 4-5 Ιουνίου εισηγητές από την Ευρώπη και πέραν αυτής θα διερευνήσουν πολλές διαφορετικές όψεις της κατάστασης για τις χώρες των Βαλκανίων με τα σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές στο πλαίσιο της Ευρώπης. Έντεκα χρόνια μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, και πέντε μετά από την ένταξη της Κροατίας, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να υστερούν σε σημαντικούς δείκτες δημοκρατίας, αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από την πόλωση, λόγω και της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε αρκετές χώρες. Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαιτεί συστηματική προσπάθεια για την εκπλήρωση του στόχου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ακαδημαϊκή έρευνα αναδεικνύει τους τομείς προτεραιότητας, τους ειδικότερους στόχους στους οποίους παρουσιάζεται υστέρηση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν τα εξής ζητήματα:

    Οι προκλήσεις και τα προβλήματα της ένταξης στην ΕΕ των υποψηφίων και των προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων,

    Οι επιτυχίες και αποτυχίες της πολιτικής της ΕΕ για ειρήνη και παγίωση των κρατικών θεσμών

    Η πολιτική συνοχής της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

    Η ΕΕ και η επίλυση του ελληνικού προβλήματος

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.


Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/?p=9473

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/pydio/data/public/31bc9b.php


Με εκτίμηση,

Βασίλειος Μπαλάφας
υπ.Δρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

V.Balafas