Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ο Μητσοτάκης απασφάλισε: “Είστε ψεύτες και λαϊκιστές, αδίστακτοι και δημαγωγοί, αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2018/04/Screen-Shot-2018-04-25-at-11.36.40-AM.png

Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το θέμα της ΔΕΗ.

Η παρέμβαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ωστόσο, διευρύνθηκε στο συνολικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Τα κυριότερα σημεία όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

“Eίναι πρωτοφανές αλλά να λέει ο κ Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος, κι άλλα ο κ. Κουβέλης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός στην συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε ξανά στη μετάφραση. θα πρέπει να καταλάβετε ότι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι παιχνίδι.
Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης: Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας-Καμμένος. Στα χαρακτηριστικά, Ψέμα-Λαϊκισμός-Τυχοδιωκτισμός. Και στη φωτογραφία της, έχει τα δικά σας πρόσωπα, βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μια πρόταση θα έλεγα μόνο: Ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα, αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς πάντα.
Υλοποιώντας την πολιτική «δεν πληρώνω» του κ. Τσίπρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκτινάχθηκαν από το 1 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014, στα περίπου 3 δισ. σήμερα. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ γκρεμίστηκε κατά 80%, από 2,5 δισ. το 2014, σε 0,6 δισ. ευρώ σήμερα.
Πολεμήσατε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων-ηπειρωτικής Ελλάδας, καθυστερήσατε και τελικά ζημιώσατε τους καταναλωτές με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. Όμως κόψατε την κορδέλα. Σε αυτό έχετε γίνει πρώτοι. Να κόβετε κορδέλες σε έργα που άλλοι υλοποίησαν ενώ τους συκοφαντούσατε
Σας το λέμε εμείς, που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και στις επενδύσεις: Αν είναι να τις κάνετε έτσι, τότε μην κάνετε ιδιωτικοποιήσεις! Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα!”.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
για τη Δ.Ε.Η.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αισθάνομαι υποχρεωμένος -αν και δεν θα το ήθελα- να ξεκινήσω με ένα σχόλιο για ένα σοβαρότατο ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες. Και, καθώς πρόκειται για θέμα ευαίσθητο, θα είμαι εξαιρετικά φειδωλός στις διατυπώσεις μου. Μιλώ, βεβαίως, για το φιάσκο με τις γαλλικές φρεγάτες! Φιάσκο, που σας οδήγησε, σήμερα, στο παράδοξο να οργανώνετε ειδική συνέντευξη Τύπου για πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να συζητούμε δημόσια. Και να προσπαθεί ο ένας Υπουργός να μπαλώσει όσα είπε ο αναπληρωτής του, τα οποία έχει διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά στα οποία επιμένει ο αναπληρωτής. Και για να πω τα πράγματα με το όνομά τους: Είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, άλλα να λέει ο κ Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος, κι άλλα ο κ. Κουβέλης. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε για άλλη μια φορά στη μετάφραση. Είδα και μια ενδιαφέρουσα γελοιογραφία σήμερα, ότι οι φρεγάτες δεν νοικιάζονται Airbnb. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εν ολίγοις θα πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί, ότι η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρονται για παιχνίδια. Διότι αυτό παρακολουθούν δυστυχώς τις τελευταίες μέρες οι συμπολίτες μας. Να απειλείται το εθνικό κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια και τον ερασιτεχνισμό σας. Και αυτό το επιπόλαιο γαϊτανάκι με τις φρεγάτες να εκδηλώνεται μάλιστα σε στιγμές μεγάλης έντασης με τους γείτονές μας. Συνειδητοποιείστε επιτέλους, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι με αυτά τα οποία κάνετε μας εκθέτετε διεθνώς, δοκιμάζετε τις σχέσεις μας με συμμάχους και τραυματίζετε το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας. Όσο είστε ακόμα στην Κυβέρνηση, δείξτε τουλάχιστον στοιχειώδη σοβαρότητα στα εθνικά θέματα. Και ελπίζω ειλικρινά να μην χρειαστεί να επανέλθω σε αυτό το θέμα, τουλάχιστον όχι δημόσια.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έρχομαι τώρα στο ζήτημα του νομοσχεδίου. Με το νομοσχέδιο αυτό, η Κυβέρνηση έρχεται με όρους επείγοντος να εκποιήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες και μια άδεια της Δ.Ε.Η. Το πράττει πιεζόμενη από τη συμφωνία που έκανε με τους δανειστές και βέβαια από την γνωστή και προεξοφλημένη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία δεν επιτρέπει πλέον την μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λιγνίτη, ένα θέμα το οποίο – όπως γνωρίζετε – απασχολεί τη χώρα από το 2008. Το επιχειρεί βεβιασμένα, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Κάτι το οποίο ομολόγησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον από τις περιοχές της Αρκαδίας και της Κοζάνης, που άκουσα τις ομιλίες τους. Το κάνετε χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα για τη μετάβαση σε μια εποχή με ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το κάνετε χωρίς να έχετε στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στην καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος και τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές. Δεν είναι σε θέση, σίγουρα, να σχεδιάσει – όπως είχε ξεκινήσει να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση – μια νέα εποχή με πολίτες παραγωγούς ενέργειας σε κάθε σπίτι, με μέσα μεταφοράς τροφοδοτούμενα κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γι’ αυτό κάνει το μόνο πράγμα που ξέρει. Να λέει, δηλαδή, και πάλι, ψέματα. Εξαπατά τους πολίτες, κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές λιγνιτικών μονάδων. Γιατί στους αγοραστές αυτούς υπόσχεται κέρδη, αδιαφορώντας, όμως, για την καταστροφική ζημιά που θα προκαλέσει στη Δ.Ε.Η. και την υψηλή τιμή ρεύματος που τελικά θα κληθεί να επιβάλει, για μια ακόμη φορά, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα.

Για το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα οι  Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν δύο πράγματα: Η Κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και το κάνει συνειδητά και με δική της επιλογή. Ταυτόχρονα υπονομεύει το μέλλον της Δ.Ε.Η. Την οδηγεί ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την ταυτότητα της Κυβέρνησης: Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας-Καμμένος. Στα χαρακτηριστικά: Ψέμα-Λαϊκισμός-Τυχοδιωκτισμός. Και στη φωτογραφία της, έχει τα δικά σας πρόσωπα, τα πρόσωπα όλων των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αλλά βέβαια, σε αυτό μάλλον έχετε πάθει ανοσία. Το κάνετε εξάλλου πολύ συχνά.

Επιτρέψτε μου να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας.

Το 2014, η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε – μάλλον καλύτερα, κατακεραύνωνε – το σχέδιο της Κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ». Μιλούσε για δήθεν «εθνικό έγκλημα», ενώ το σχέδιο αυτό οδηγούσε τουλάχιστον σε μια μεγάλη Δ.Ε.Η. με το 70% της αγοράς. Για να θυμηθούμε λίγο τι έλεγε ο κ. Τσίπρας. Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Που άραγε; Κατά την επίσκεψη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό και το ορυχείο Αμυνταίου: «Εκτιμούμε ότι το σχέδιο εκποίησης – ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως είναι η Δ.Ε.Η. , είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί». «Σε ό,τι μας αφορά», σε ό,τι σας αφορά δηλαδή, «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η Δ.Ε.Η. θα ξεπουληθεί. Η Δ.Ε.Η. θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και μόνο».

Κύριε Υπουργέ κρατείστε τα, δείτε ένα αντίγραφο, δείτε τι ακριβώς λέγατε εσείς και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το 2014. Τότε ξεσηκώνατε -εσείς, οι τοπικοί σας παράγοντες, ο περιφερειάρχης, ο τοπικός ο οποίος εκλέχθηκε με σημαία το θέμα της Δ.Ε.Η.- ξεσηκώνατε τον ελληνικό λαό σε «δημοψηφίσματα» για να ανατραπεί το «ξεπούλημα». Ήταν τότε που ο  κ. Καμμένος – νομίζω ότι του το θύμισε ο κ. Μανιάτης – ρωτούσε ρητορικά από το βήμα της Βουλής: «Ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή όταν αποφασίσει η Δικαιοσύνη για αυτούς που αποφάσισαν για τη Δ.Ε.Η.;».

Σήμερα τι κάνετε ακριβώς με το νομοσχέδιο που φέρνετε στην εθνική αντιπροσωπεία: Εκποιείτε μονάδες της Δ.Ε.Η., όχι τυχαίες μονάδες, τις πιο κερδοφόρες και τις πιο ανταγωνιστικές. Αυτές, δηλαδή, που έχουν το πιο χαμηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας. Τις εκποιείτε χωρίς δανειακές επιβαρύνσεις, τα δάνεια στη Δ.Ε.Η. Τις εκποιείτε με λιγότερο προσωπικό. Το πλεονάζον προσωπικό στη Δ.Ε.Η. Τις εκποιείτε αφού προηγουμένως έχετε καταδικάσει, κύριοι βουλευτές της Αρκαδίας, σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη Μεγαλόπολη. Αυτό το κάνετε για ευνόητους λόγους. Για να ευνοηθούν, απροκάλυπτα -κατά την άποψή μας- οι μονάδες που πωλούνται, ο ιδιώτης αγοραστής που θα τις αγοράσει. Και δεν φτάνει μόνο ότι εκποιείτε τις λιγνιτικές μονάδες με αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Ταυτόχρονα φορτώνετε στην εναπομένουσα Δ.Ε.Η. τα δάνεια και το υπερβάλλον προσωπικό. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η Δ.Ε.Η. θα μείνει με λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής,  αλλά και με την υποχρέωση -την οποία εσείς συμφωνήσατε- να συρρικνώσει το μερίδιο αγορά της στο 50%.

Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για να τα καταλάβουν όλοι οι Έλληνες. Ξεπουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες -πουλάτε μάλλον, δεν θα πω ξεπουλάτε, αυτή είναι δική σας ορολογία- αλλά, ταυτόχρονα, χαντακώνετε τη Δ.Ε.Η. Το μόνο όπλο που θα μείνει διαθέσιμο στη Δ.Ε.Η. για να αντισταθεί, για να μπορέσει να επιβιώσει, είναι τα τιμολόγια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι λιγότερο ανταγωνιστική Δ.Ε.Η. σημαίνει αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.  Ακριβό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μια πρόταση θα έλεγα μόνο: Ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα, αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς πάντα.

Μια σοβαρή Κυβέρνηση θα έθετε τρεις κεντρικούς στόχους για μια υπεύθυνη στρατηγική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:

Πρώτον, πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με μια ισχυρή, όμως, ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.

Δεύτερον, δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές, μονάδες νέας τεχνολογίας χαμηλής ρύπανσης και Α.Π.Ε. με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη. Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα στη συνέχεια.

Τρίτον, μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εσείς, όμως, δεν έχετε κανένα στρατηγικό σχέδιο. Η ανεπάρκειά σας, και σε αυτόν τον τομέα, είναι παροιμιώδης. Επιχειρείτε αποσπασματικά τον «ακρωτηριασμό» της Δ.Ε.Η., υπό την πίεση να κλείσει όπως-όπως η τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου. Με αυτό τον τρόπο, και τη Δ.Ε.Η. καταστρέφετε και δεν δημιουργείτε πραγματικό και βιώσιμο ανταγωνισμό προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Και  αναρωτιέμαι, πόσο ασφαλείς αισθάνονται, σήμερα που μας ακούνε, οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η., όχι αυτοί οι οποίοι θα μετακινηθούν στις μονάδες που θα πουληθούν. Η Δ.Ε.Η. σας θυμίζω απασχολεί στο σύνολό της, μαζί με τους εργολάβους που έχουν άμεση σχέση εξάρτησης από τη Δ.Ε.Η., κοντά στους 23 χιλιάδες εργαζόμενους. Και στη Δ.Ε.Η. έχουν επενδυθεί, από το 1950, πολλά δισεκατομμύρια του Έλληνα φορολογούμενου.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση, οδηγήσατε τη Δ.Ε.Η. σε μια άνευ προηγουμένου απαξίωση. Υλοποιώντας την πολιτική «δεν πληρώνω» του κ. Τσίπρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της  Δ.Ε.Η. εκτινάχθηκαν από το 1 δισ. ευρώ το 2014, στα 3 δισ. σήμερα. Η δε χρηματιστηριακή της αξία γκρεμίστηκε κατά 80%. Από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν στο 0,6 δισ. ευρώ. Ληξιπρόθεσμες εκτοξεύονται κ. Υπουργέ, χρηματιστηριακή αξία κατακρημνίζεται. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας για τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση.

Αφού δεν δεχθήκατε και πολεμήσατε το σχέδιό μας για τη «μικρή Δ.Ε.Η.», τι κάνατε; Συμφωνήσατε –το είπατε κι εσείς– στο περιβόητο σχέδιο των ΝΟΜΕ. Χωρίς να μπω σε τεχνικούς όρους, τι ανάγκασαν τελικά οι ΝΟΜΕ τη Δ.Ε.Η. να κάνει; Να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιώτες προμηθευτές, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής της. Και κανείς μέχρι σήμερα, ούτε εσείς κύριε Υπουργέ, δεν έχετε περιγράψει πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση στο μέλλον. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει σημαντικές εξοφλήσεις δανείων το 2019. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να σωθεί η ΔΕΗ; Όχι για να γίνει ανταγωνιστική, αλλά για να σωθεί. Κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αντί να ζητήσετε συγνώμη και να παρουσιάσετε ένα συγκροτημένο σχέδιο, συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Λέτε ότι εξαιρέσατε από το πακέτο πώλησης, υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου. Εδώ είμαστε και θα δούμε σε λίγους μήνες, τι ανταπόκριση θα υπάρχει για τις λιγνιτικές μονάδες και σε τι τίμημα, βέβαια. Πόσα χρήματα θα παίρναμε, πόσα θα έπαιρνε η Δ.Ε.Η. από τη πώληση της μικρής Δ.Ε.Η., κύριε Υπουργέ; 2 δισ. Και άλλα 4 δισ. επενδύσεις, που ήταν δεσμευμένη η εταιρεία να κάνει. Για να δούμε λοιπόν. Εσείς τι θα εισπράξετε για λογαριασμό της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου από τις πωλήσεις των 3 λιγνιτικών εργοστασίων.

Και δεν ήταν μόνο η Δ.Ε.Η. παράδειγμα της ανύπαρκτης ενεργειακής πολιτικής σας. Να σας θυμίσω το έργο πνοής της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που εξασφάλιζε για πρώτη φορά τροφοδοσία των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια; Το πολεμήσατε το έργο αυτό, το πολεμήσατε, δεν εγκρίνατε καν, δεν ψηφίσατε καν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων επί δικών μας ημερών. Και τελικά ζημιώσατε τους καταναλωτές με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. Όμως κόψατε την κορδέλα. Σε αυτό είστε πρώτοι. Να κόβετε κορδέλες σε έργα που άλλοι σχεδίασαν και άλλοι υλοποίησαν, όταν εσείς τους συκοφαντούσατε. Και ξεχάσατε να πείτε ότι το έργο αυτό έγινε και με κοινοτικά κονδύλια. Το αποκρύψατε επιμελώς.

Τα ίδια κάνατε, βέβαια, και στον αγωγό TAP. Και τον ΤΑΡ τον πολεμήσατε. Στα εργοτάξια, όμως, σπεύσατε να φωτογραφηθείτε. Τώρα για Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον»; Τι να σας πω; Πόσες φορές εκτεθήκατε, εξαγγέλλοντας επί τρία χρόνια την έναρξη του Προγράμματος; Δεκατρείς, δεκατέσσερις φορές; Έχουμε χάσει το μέτρημα. Τρία χρόνια σάς περίμεναν πάνω από 40.000 νοικοκυριά, τα οποία θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν το κόστος ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν, είτε για θέρμανση, είτε για ψύξη. Τρία χρόνια σας περίμεναν, επίσης, χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής για να αναλάβουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Και όταν επιτέλους ανοίξατε την πλατφόρμα, η κατάσταση ήταν θλιβερή. Το πληροφορικό σύστημα έπεσε, ταλαιπωρήσατε χιλιάδες μηχανικούς. Μειώσατε βέβαια και το σχετικό κονδύλι από 450 εκατ. ευρώ στα 250 εκατ. Ούτε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είχατε έτοιμη να διαχειριστείτε. Δεν κάνατε τίποτα. Δεν κάνατε τίποτα για να πάρετε πόρους από το πακέτο Γιούνκερ. Για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Η Γαλλία γιατί πήρε 1,5 δις. και κατάφερε και ενέταξε 50.000 σπίτια στο πρόγραμμα αυτό με πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους και με μόχλευση και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα; Για σας όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Να σας θυμίσω, επίσης, τι έχετε κάνει στο κορυφαίας σημασίας για τη χώρα ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων; Τη στιγμή που στη γειτονιά μας οι διαδικασίες αυτές προχωρούν ταχύτατα,  η Κυβέρνησή σας φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι καθυστέρησε επί τρία χρόνια την υπογραφή και κύρωση των επόμενων συμβάσεων παραχώρησης. Ήσασταν απέναντι. Να μην τα ξεχνάμε. Και στις τρεις συμβάσεις που φέραμε για κύρωση το καλοκαίρι του 2014. Μας κατηγορούσατε και τότε ότι ξεπουλάμε τον εθνικό πλούτο. Και σε αυτήν την περίπτωση υπονομεύσατε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Σας πήρε τρία χρόνια -και αφού εν τω μεταξύ αλλάξατε τρεις Υπουργούς Ενέργειας- να αντιγράψετε τη δική μας δουλειά και να φέρετε ως δήθεν δικό σας έργο στο ελληνικό Κοινοβούλιο την κύρωση. Και, βέβαια, υπερηφανεύεστε ότι διαπραγματευθήκατε καλύτερα την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα. Η Δ.Ε.Η. έχασε το 100% των μετοχών του μεγαλύτερου περιουσιακού της στοιχείου και μέσα από ένα εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο μετοχοποίησης,  εισέπραξε τελικά μόλις 300 εκατομμύρια, όταν η συνολική του αξία εκτιμήθηκε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Κύριε Τσίπρα, σας το λέμε ειλικρινά, σας το λέμε εμείς, που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και στις ιδιωτικοποιήσεις και στις επενδύσεις: Αν είναι να τις κάνετε έτσι, μην κάνετε καθόλου ιδιωτικοποιήσεις! Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Τσίπρα, κύριε Υπουργέ! Φτάνει πια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προσωπικά έχω ασχοληθεί πολύ με τα θέματα της ενέργειας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής μας. Ότι μπορεί να παράγει φθηνή και ασφαλή ενέργεια με την τελευταία τεχνολογία και να τη διαθέτει στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και να γίνουμε πραγματικά ελκυστικοί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να γίνουμε το εργοστάσιο Α.Π.Ε., που θα τροφοδοτεί ολόκληρη την Ευρώπη. Κι ότι μπορούμε – και πρέπει για λόγους τους οποίους όλοι αντιλαμβάνονται – να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υλοποιώντας άμεσα, καινοτόμα εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα πληγεί ίσως περισσότερο από όλες, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ένα συνολικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση. Και σε αυτό το Σχέδιο κατέχει κεντρική θέση μια συγκροτημένη και συνεκτική Ενεργειακή Πολιτική – με το βλέμμα στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος, αυτόνομη και ασφαλής ενεργειακά. Με χαμηλό κόστος ενέργειας και ταυτόχρονα υπόδειγμα εκπλήρωσης των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το δικό μας μελετημένο σχέδιο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του δημόσιου πλούτου, στις ιδιωτικές επενδύσεις, σε θέσεις εργασίας, και κυρίως σε καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας. Ο εθνικός μας Ενεργειακός Σχεδιασμός συμβαδίζει με τη διεθνή ανάγκη για μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Με λιγότερο πετρέλαιο, λιγότερο λιγνίτη, περισσότερο φυσικό αέριο, πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καλύτερη διαχείριση αποβλήτων, λιγότερη ρύπανση, καθαρότερο περιβάλλον.

Το Σχέδιό μας συμπυκνώνεται σε 8 βασικούς άξονες:

  1. Ενεργειακές υποδομές και ενεργειακή ασφάλεια. Η πρόκληση αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, που εξασφαλίζεται μέσω της προμήθειας και παροχής ενέργειας από διαφοροποιημένες  πηγές. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε βασικό κόμβο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης από το Νότο. Όλα τα έργα -το επαναλαμβάνω έργα που εσείς πολεμήσατε- ο TAP, η IGB, η επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα -αγνοείται ακόμα η τύχη αυτού του σημαντικού έργου- οι έρευνες υδρογονανθράκων, μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς διοικητική ανικανότητα.
  1. Το ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουμε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τελικά τα νοικοκυριά, αλλά κυρίως την ελληνική βιομηχανία, που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από χώρες με πολύ φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Και δέσμευσή μου είναι να μειωθούν και οι λοιπές χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας: Οι ΥΚΩ μέσα από τις διασυνδέσεις των νησιών και βέβαια το τέλος της ΕΡΤ μέσα από τη δέσμευση, την οποία έχουμε αναλάβει, να μειωθεί στο μισό από αυτό που είναι σήμερα.
  1. Η εξάπλωση του φυσικού αερίου.Η εξάπλωση και η ανάπτυξη της χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς και η μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα στον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Όλα τα υφιστάμενα δίκτυα θα ενεργοποιηθούν και θα κατασκευαστούν σε περισσότερες περιοχές, ώστε περισσότερες πόλεις, περισσότερα νοικοκυριά, περισσότερες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
  1. Και εξαιρετικά σημαντικό: Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για επενδύσεις, για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής αποδοτικότητας και παράλληλα να διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Τι έγινε, αλήθεια, το πρόγραμμα με τους έξυπνους μετρητές το οποίο είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για να μπορούν τα κτίρια να διαχειρίζονται καλύτερα την ενεργειακή τους απόδοση; Πρέπει να δώσουμε, όμως, κίνητρα και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αρκούν τα προγράμματα «εξοικονομώ», δεν αρκούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Έχουμε ήδη δεσμευθεί για έκπτωση φόρου της τάξης του 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό είναι εργαλείο, το οποίο θα κινητοποιήσει πόρους του ιδιωτικού τομέα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση ενός κτιριακού δυναμικού, το οποίο είναι το πιο ενεργοβόρο στην Ευρώπη. Πρέπει να το λέμε. Έχουμε τα πιο ενεργοβόρα κτίρια στην Ευρώπη σήμερα και το κτιριακό μας δυναμικό καταρρέει. Άρα πρέπει να δώσουμε κίνητρα όχι μόνο από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους. Να επενδύσουν οι άνθρωποι στην αναβάθμιση των κτιρίων τους. Και σε αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, θέλουμε να στηρίξουμε και το πλαίσιο των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών -των λεγόμενων ESCOs για αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα σε μεγαλύτερο βάθος- οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο μέσα από συμπράξεις με το δημόσιο τομέα στην αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου. Απολαμβάνουν αυτές το όφελος από την ενεργειακή εξοικονόμηση και επενδύουν ταυτόχρονα σε μία σημαντική αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

  1. Αύξηση μεριδίου ΑΠΕ. Η Πορτογαλία – διάβαζα πριν από λίγες μέρες – ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της είναι να ηλεκτροδοτείται 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εμείς που είμαστε σε αυτό το διεθνή ανταγωνισμό; Ελάχιστος χρόνος σήμερα από την αίτηση για άδεια παραγωγής μέχρι την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου είναι 5 χρόνια. Αυτή η διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί σημαντικά. Και βέβαια, πρέπει να προωθήσουμε και ένα σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού που δεν θα υπονομεύει τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρέπει να απλοποιήσουμε επενδύσεις σε μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, κατά προτίμηση δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες, δίπλα σε χώρους ταφής απορριμμάτων, διευκολύνοντας τις μικρές μονάδες και κατοχυρώνοντας τα βιοκαύσιμα στις ΑΠΕ, όπου και ανήκουν διεθνώς. Και ειδικά -και θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό- για τον κάθε καταναλωτή, για το κάθε νοικοκυριό που θέλει ο ίδιος να γίνει παραγωγός ρεύματος, πρέπει να ενθαρρύνουμε επενδύσεις κυρίως σε solar cells, που τοποθετούνται στην οροφή των σπιτιών, ώστε και οι Έλληνες να αξιοποιήσουν τα οφέλη μιας νέας εποχής στην οποία θα φύγουμε από τα συγκεντρωτικά μοντέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα πάμε σε πιο αποκεντρωμένα σχήματα, όπου μικροί παραγωγοί θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε με μεγάλη ευελιξία ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα.
  1. Η απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών. Αυτή η ιστορία με τις ΥΚΩ πρέπει να τελειώσει. Και μόνο η διασύνδεση των νησιών μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να μειωθεί η τελική επιβάρυνση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά.
  1. Αύξηση της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στις μεταφορές και την ηλεκτροκίνηση. Ως το 2020 τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να καταναλώνουν Α.Π.Ε. για την κίνηση κατά 10%. Σήμερα είμαστε στο 3%. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου των ΜΜΜ θα δώσει μια νέα, καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες, θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Πρέπει -και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο, κύριε Υπουργέ- να είμαστε ως χώρα πρωτοπόροι σε αυτή τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Να θέσουμε φιλόδοξους στόχους.
Ανοίγω μια παρένθεση: Η Ινδία έθεσε ως στόχο το 2030, όλα τα οχήματα τα οποία θα πωλούνται να είναι ηλεκτροκίνητα. Δεν ξέρω αν αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί, αλλά είναι σίγουρα στόχοι που δίνουν μια κατεύθυνση στην ίδια την αγορά και το πώς θέλουν να κινηθούν οι δημόσιες πολιτικές. Εμείς έχουμε μία συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, η οποία ξεκινάει από την παροχή κινήτρων για ανάπτυξη του δικτύου -γιατί κάπου πρέπει να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- μέχρι την αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, όπως αποδεικνύει η ανέλιξη αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου, που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε -για τους μηχανικούς που έχουμε εδώ στην αίθουσα- ότι οι νέες προδιαγραφές υποδομών των κτιρίων προβλέπουν υποχρεωτικά σημεία φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει, απλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να την παρακολουθήσουμε.

  1. Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργεια από Α.Π.Ε. μέσω κονδυλίων έρευνας και τεχνολογίας. Σήμερα, 30 δισ. ευρώ διατίθενται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» σε έρευνα και καινοτομία. Ένα πρόγραμμα ευθέως ανταγωνιστικό, όπου ιδρύματα, επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ευρώπη απαντούν σε προκλήσεις της νέας εποχής. Εμείς πρέπει να εστιάσουμε την έρευνά μας σε συγκεκριμένους τομείς, που σχετίζονται με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η αποθήκευση, λοιπόν, ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που μπορούν να μετατρέψουν την ηλιακή και αιολική ενέργεια σε αποθηκεύσιμα καύσιμα, πρέπει να βρεθεί στην απόλυτη προτεραιότητα ερευνητικών κονδυλίων που διαχειριζόμαστε είτε αυτά είναι εθνικά είτε είναι ευρωπαϊκά είτε είναι ιδιωτικά.

Κυρίες και κύριοι συνοψίζω,

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, να απεξαρτηθεί σταδιακά από ρυπογόνες πηγές ενέργειας και να δώσει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα τις περιοχές της χώρας οι οποίες είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη. Πρωτίστως στη Δυτική Μακεδονία. Δευτερευόντως στη Μεγαλόπολη. Υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκά σχέδια για το πώς αυτές οι περιοχές μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά είμαστε απ’ έξω, δυστυχώς, από αυτή τη συζήτηση. Και κατανοώ απόλυτα το μεγάλος άγχος των κατοίκων, ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας, για το τι θα γίνει όταν ο λιγνίτης δεν θα έχει πια τόσο σημαντική συμμετοχή στην τοπική οικονομία. Και μακάρι να μπορούσαμε, σε αυτό τουλάχιστον το σημείο, να βρούμε ένα κοινό τόπο ενός σχεδίου για το πώς θα υπάρξει μια καινούρια οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, που θα μπορεί να απορροφήσει αυτό που είναι δυναμικό από το λιγνίτη και από τα ορυχεία σε νέες, καινοτόμες δράσεις. Αλλά βέβαια δεν αρκεί αυτό.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε επεξεργαστεί κι ένα ειδικό πρόγραμμα σωτηρίας της ίδιας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή πριν να είναι πολύ αργά. Εμείς διαθέτουμε ένα Σχέδιο για μια συνεκτική Ενεργειακή Πολιτική, που θα φέρει αύριο -όχι μεθαύριο, όχι σε ένα χρόνο- την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αυτά θα έπρεπε κανονικά να συζητάμε σήμερα. Αυτή είναι η ατζέντα που αφορά το μέλλον.

Το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας αναγκάζει να μιλάμε για το κάκιστο χθες και για το χειρότερο σήμερα αυτής της Κυβέρνησης. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που πολέμησε τη μεγάλη και ισχυρή Δ.Ε.Η., τη μετέτρεψε σε ανάπηρη και τώρα την εκτελεί. Που μοίρασε άδειες υποσχέσεις, σαν τον καπνό από τα φουγάρα και πρόσφερε ένα έργο χιλιοπαιγμένο, πιο καμμένο κι από το κάρβουνο. Και που δηλητηρίασε, με το λόγο της, τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε παλιό, ρυπογόνο εργοστάσιο.

Θα το ξαναπώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία λέει όχι σε εκείνους που κατηγορούσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση για ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. και τώρα τη φέρνουν ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Η χώρα αξίζει ένα καλύτερο αύριο και στην ενέργεια.