Δεν υπάρχει τομέας που να μην είχε έκτοτε… αναλυθεί, δεν υπάρχει τομέας που να μην είχαν κατατεθεί προτάσεις και δεσμεύσεις.
Και βέβαια, δεν μπορούσε να λείψει και το ποδόσφαιρο. Το οποίο έκτοτε εξυγιαίνουν και… εκδημοκρατίζουν – με τα γνωστά αποτελέσματα!
-Στις 14 Ιουνίου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχε παρουσιάσει το πρόγραμμά του για τον Αθλητισμό. Και εκεί, αφού
διαπίστωναν την ύπαρξη ενός «συστήματος επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη η λειτουργία του οποίου στα όρια ή εκτός της νομιμότητας τείνει να γίνει κανόνας» και την ύπαρξη ενός «διαπλεκόμενου τριγώνου «πολιτικό σύστημα - επαγγελματικό ποδόσφαιρο – γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι» με τη συμβολή μερίδας των αθλητικών ΜΜΕ, πρόσφορο πεδίο για τη χειραγώγηση αγώνων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κολυμβήθρα αποκατάστασης πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και κάθε λογής κερδοσκόπων, πρόσφορο πεδίο για το ντόπινγκ, για την εκτροφή παρακρατικών μηχανισμών, για την ανάπτυξη φαινόμενων αδιέξοδης κοινωνικής βίας», διακήρυσσαν ότι θέλουν να βάλουν «τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο» και να δημιουργήσουν ένα «Ενιαίο, Κοινωνικό και Δημοκρατικό Σύστημα Αγωγής και Αθλητισμού».
-Τον Ιούλιο του 2013, στην πολιτική απόφασή του Ιδρυτικού τους Συνεδρίου, πήγαιναν ακόμη παραπέρα. Διαβεβαίωναν ότι θα στήριζαν «τον μαζικό αθλητισμό, καταπολεμώντας την εμπορευματοποίηση, τον παραγοντισμό, τον πρωταθλητισμό και όλα τα αρνητικά τους παρεπόμενα», συμβάλλοντας «στην επανασύνδεση των αθλητικών φορέων με το δημοκρατικό κίνημα της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και της οικολογίας». Δηλαδή, όπως και… έγινε!
-Τον Δεκέμβριο του 2014, το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση καταγγέλλοντας το προσχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, που «αποτελεί αποθέωση της λογικής των ιδιωτών επενδυτών, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει στον ελληνικό αθλητισμό». Τους οποίους και, όπως είδαμε… κατάργησε!
-Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε ασχοληθεί με τον αφοπλισμό των αστυνομικών στα γήπεδα, ενώ στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων στις 5 Οκτωβρίου 2015, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έθεσε μεταξύ των στόχων της κυβέρνησής του την… ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλων των οικονομικών ελέγχων στις αθλητικές ομοσπονδίες.
-Τον Μάιο του 2015 είχαν ήδη φέρει και ψηφίσει τον αθλητικό νόμο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», (4326/2015), με τον αρμόδιο τότε υφυπουργό Σταύρο Κοντονή να εκφράζει την ικανοποίησή του, να λέει ότι με την ψήφιση του νόμου «έχει τελειώσει οριστικά και η περίοδος των αντιπαραθέσεων και των εντάσεων» και να δηλώνει ότι «ο κάθε Έλληνας φίλαθλος θα καταλάβει ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να οδηγηθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πολύ δε περισσότερο η Εθνική μας ομάδα και το βάρος πλέον το έχουν άλλοι»… Διακήρυσσαν τότε ότι ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα θα εφαρμοζόταν μέχρι κεραίας και ότι έδωσαν «σκληρή μάχη με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό». Σημειώστε ότι η τότε πρόεδρος της Βουλής είχε ψηφίσει «παρών» στο άρθρο για την εισαγωγή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του επαγγελματικού αθλητισμού, (επί παραμέτρων του οποίου έχει εκφραστεί αρνητικά η UEFA), ενώ οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν διχασμένοι, με τον ειδικό τους αγορητή Παύλο Χαϊκάλη να καταψηφίζει, δύο βουλευτές τους να ψηφίζουν "παρών" και τους υπόλοιπους να υπερψηφίζουν το άρθρο. Αρνητικά είχε ψηφίσει η Ν.Δ., ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Και τότε, είχε απειληθεί «grexit» στο ποδόσφαιρο.
-Αλλά, ως φαίνεται, τα προβλήματα δεν είχαν λυθεί. Στις 3 Μαρτίου 2016, ο κ. Κοντονής αποφάσισε την οριστική διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού ο νόμος που είχε ψηφίσει παρέχει την δυνατότητα στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό, να αποφασίσει την προσωρινή ή οριστική διακοπή επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών διοργανώσεων, προληπτικά, για την αποφυγή επεισοδίων βίας και χουλιγκανισμού.
-Στις 15 Απριλίου 2016, το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυσσε ότι «ήλθε η ώρα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και για τον εκδημοκρατισμό του ελληνικού αθλητισμού!», καθώς «η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», διότι «η κοινωνία έχει δώσει την εντολή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, η κακοδιαχείριση, η ασυδοσία και οι παθογένειες που οδήγησαν στην ανυποληψία και εξέθρεψαν την ανεξέλεγκτη βία στους αγωνιστικούς χώρους». Όπως ανέφεραν, «η πρόσφατη συμφωνία στο χώρο του ποδοσφαίρου, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής συνιστά ένα θετικό άλμα για όλο το αθλητικό φάσμα της χώρας μας». Και κατέληγαν: «Αθλητές, παράγοντες, προπονητές και φίλαθλοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η διαφθορά. Οφείλουν να ορθώνουν καθημερινά το ανάστημά τους και να καταγγέλλουν τις ανομίες, οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια για εκδημοκρατισμό του ελληνικού αθλητισμού που η σημερινή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει».
-Στις 3 Νοεμβρίου 2016, είχαμε νέους πανηγυρισμούς, αυτή τη φορά για την ψήφιση της τροπολογίας για την ΕΠΟ. «Η υπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας θα έρθει εις πέρας. Η διαφθορά και η διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν θα νικηθούν από την κυβέρνηση του λαού. Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είχε πει ο κ. Κοντονής. Και απευθυνόμενος σε «εκείνους που πολέμησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης στην εξυγίανση του χώρου του Αθλητισμού και πρώτα στους οικονομικά ισχυρούς, στους τραμπούκους - που είχαν μεταμφιεστεί σε οπαδούς - και επίσης στις αργυρώνητες γραφίδες», βροντοφώναξε: «Δεν φοβόμαστε. Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Η κυβέρνηση την υπόθεση της διαφθοράς και της διαπλοκής θα την επιλύσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Ας κοιτάξουν πίσω μας, όλους εκείνους που έδωσαν τα πάντα στην υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που έχασαν τη ζωή τους από αυτούς αντλούμε δύναμη και δεν θα τους προδώσουμε».
Δηλαδή, η «κυβέρνηση του λαού», που αντλούσε δύναμη από το «λαϊκό κίνημα» είχε δώσει τις λύσεις με έναν νόμο και μια τροπολογία.
-Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα, λίγες μόλις μέρες μετά, στις 11 Νοεμβρίου του 2016, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται και πάλι να… αγωνιά. Υποδεχόμενους, παρουσία του κ. Βασιλειάδη τους διεθνείς της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, εξέφρασε την μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την αποφασιστικότητά της να παρέμβει με τομές, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα σε αυτό και «να μπορέσουμε να ξαναπάμε στο γήπεδο με τα παιδιά μας». Όπως είπε, θέλησε να τους συναντήσει για να τους παροτρύνει «να πουν τις ιδέες τους και κάποια στιγμή, γιατί όχι, να αναλάβουν και πρωτοβουλίες». Είχε πει συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου 2016 ο κ. Τσίπρας: «Έχουμε μία μεγάλη αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουμε και μία αποφασιστικότητα να παρέμβουμε, να κάνουμε τομές». Προφανώς, ο νόμος του 2015 και η μόλις ψηφισθείσα τροπολογία δεν είχε απαλλάξει τον κ. Τσίπρα από τις αγωνίες του και εξακολουθούσε να δηλώνει έτοιμος για… τομές!
Φθάσαμε αισίως στο 2018 και στα γνωστά γεγονότα, με την κυβέρνηση να διακόπτει και πάλι το πρωτάθλημα και να λειτουργεί τιμωρητικά κατά παικτών και οπαδών. Και μάλιστα, κατά παικτών και οπαδών που συμπεριφέρθηκαν άψογα, υποδειγματικά.
Ουδέποτε μάθαμε τι διημείφθη σε εκείνη την σύσκεψη Τσίπρα – Βασιλειάδη (άκουσον, άκουσον με τόσα προβλήματα). Απλώς αποφάσισαν να κάνουν χρήση μιας διάταξης που προφανώς αναφέρεται σε φαινόμενα γενικευμένης βίας, κυρίως σε αυτά στα οποία λαμβάνουν μέρος οπαδοί και παίκτες των ομάδων.
Το μόνο που μάθαμε, μέσω των γνωστών «κυβερνητικών πηγών», είναι ότι ο κ. Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του πως «δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».
Και αποφάσισε να τιμωρήσει αυτούς ακριβώς που έπρεπε να επιβραβεύσει! Δηλαδή τιμώρησε τον λαό! Δημοκρατικά πράγματα!
Ο κ. Τσίπρας, που στις πολιτικές ομιλίες του χρησιμοποιεί ποδοσφαιρικούς όρους του τύπου «πάρε πάσα, βάλε γκολ» και εκφράσεις προ κρίσιμων αγώνων όπως «θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».
Αλλά τι να περιμένει κανείς από κάποιον που έχει πει ότι «από τη Λάρισα και πάνω είμαι ΠΑΟΚ» για να το πάρει πίσω όταν διαμαρτυρήθηκαν οι… «Αρειανοί σύντροφοι»;
elzoni.gr