Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Συνδρομή της Βουλής στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ένα εκατομμύριο ευρώ θα συνδράμει η Βουλή τις προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2018.
«Προτείνω στη Βουλή να εγγράψει, με απόφαση της Ολομέλειας, ένα άμεσο ποσό, ίσως σε ιδιαίτερο κωδικό, της τάξης του 1 εκατομμυρίου, τουλάχιστον, για βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς. Αυτό νομίζω πως είναι μία
αυτονόητη, από την πλευρά μας, διαδικασία.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Βουλή είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που γίνεται στην κοινωνία, ως προς τις λειτουργίες της αυτές. Πρέπει να ξέρετε ότι και πέρυσι και φέτος υπήρξε υψηλή χορηγική προσπάθεια, από πλευράς της Βουλής προς τις περιφέρειες, προς τα σχολεία στα οποία υπήρξε η επιβάρυνση με τα απογευματινά μαθήματα για τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για άλλες ανάγκες που προκύπτουν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής. 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος, αναλύοντας τις δαπάνες και τις εργασίες της Βουλής προχώρησε σε μια ισχυρή πολυεπίπεδη και έναντι των θεσμών του εξωτερικού στήριξη του πολιτικού συστήματος της χώρας.
«Είναι πολιτική επιλογή να προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο, δεν θέλω να πω σήμερα, τέτοια μέρα που είναι, τη φράση «να αντισταθούμε», να υποστηρίξουμε τις απόψεις για τη Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα στην Ελλάδα απέναντι σε απαιτήσεις που έρχονται κατά καιρούς από τους δανειστές στις συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν σε μία περιπτωσιολογική μεν, αλλά συστηματική απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Για όποιον δεν κατάλαβε, το επαναλαμβάνω. Υπήρξαν πιέσεις για το θέμα της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, για το θέμα της δυνατότητας να κάνουν τα κόμματα -και να κάνουμε- εράνους και εξορμήσεις, για να έχει το λόγο της η Βουλή σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές, στο μέτρο που επιβάλλει το Σύνταγμα, και όχι να ταχθούν όλες οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν γεννηθεί σαν μανιτάρια, πέραν των πέντε συνταγματικών, Υπό τα Υπουργεία και την εκτελεστική εξουσία, και να έρθουν με τον προϋπολογισμό τους και να ελέγχονται πια σαν ανεξάρτητες αρχές, και με κατευθείαν επαφή ενδεχομένως –επιτρέψτε μου να σας πω- και με κέντρα εκτός της χώρας μας, στον προϋπολογισμό της Βουλής» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του.
Υπερασπιζόμενος τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των κομμάτων ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Στο όνομα ενός ελιτίστικου διεθνιστικού λαϊκισμού εναντίον του ελληνικού πολιτικού συστήματος ότι εφόσον, δεν το έχουν πει ποτέ ρητά, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και δεν ήταν και δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τα δάνεια και τις οφειλές του ελληνικού κράτους. Υποστηρίζουν ορισμένοι από αυτούς ότι θα έπρεπε όλα να περάσουν σε ανεξάρτητες αρχές, σε ΜΚΟ, σε κατευθείαν επαφές, σε ανεξάρτητες αρχές εσόδων, σε καμία πριμοδότηση της κομματικής λειτουργίας, που είναι πυλώνας του Συντάγματος και της δημοκρατίας. Η κομματική λειτουργία δεν είναι το χόμπι κανενός, δεν είναι κάτι παρελκόμενο, δεν είναι κάτι προσθετικό και συγκυριακό σε σχέση με τη δημοκρατία, μαζί με άλλους πυλώνες: Αιρετούς, αυτοδιοίκηση, κινήματα, εργατικά συνδικάτα κ.λπ. Το κοινοβουλευτικό σύστημα θέλει αυτή τη στήριξη, αυτή την ενίσχυση.»
« Καθαρά λόγια, λοιπόν. Οι επιλογές είναι πολιτικές», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.