Φυσικά, ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός που να μην έχει επισκεφθεί επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες – και πολλές άλλες χώρες, βεβαίως, αφού οι επίσημες επισκέψεις αποτελούν στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας.
Η κυβέρνηση, όμως, θέλει να παρουσιάσει το ταξίδι στις ΗΠΑ ως κάτι το συγκλονιστικό, ως απόδειξη ότι…
βγαίνουμε από τα μνημόνια.
Η αλήθεια είναι πως ο αμέσως προηγούμενος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μάλιστα δύο φορές, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.
Και επιτέλους, με Αμερικανό Πρόεδρο συναντήθηκε ο κ. Σαμαράς (τον Μπαράκ Ομπάμα), με επιχειρηματίες συναντήθηκε (η λίστα υπήρξε πολύ μακριά), με τη Λαγκάρντ συναντήθηκε, στο «Brookings» μίλησε κι’ αυτός – και όχι μόνο. Επιπλέον, είχε επαφές με εκπροσώπους των μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, συναντήθηκε και αυτός με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, αλλά και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου, Ντ. Χάρις, και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.
Δηλαδή, το πρόγραμμά του υπήρξε πολύ πιο «πλούσιο» σε σχέση με αυτό του κ. Τσίπρα, οι επιχειρηματίες που συνάντησε πρώτης γραμμής – καμιά σχέση με τις επαφές Τσίπρα στο Σικάγο - ενώ τα εγκώμια προέρχονταν από άλλους και όχι από τον ίδιο τον Σαμαρά ή από τα τότε κυβερνητικά στελέχη – σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που συνεχώς ευλογάει τα γένια του.
Για παράδειγμα, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο Ελληνοαμερικανός Ουίλιαμ Ανθόλις, διευθυντής του «Brookings», το οποίο θεωρείται μια από τις σημαντικές δεξαμενές σκέψεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον, αποτελεί «σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα».
Της πρώτης επίσκεψης Σαμαρά (Αύγουστος 2013) είχε προηγηθεί, στα τέλη Ιουλίου, συνάντησή του στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος επισκέφθηκε τότε για πρώτη φορά την Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όπως ο Τζακ Λιου είχε πει, «βλέπω ότι η κυβέρνησή σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές».
Ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε το πρόγραμμά του στις ΗΠΑ στις 7 Αυγούστου 2013 με επίσκεψη στα γραφεία της «Washington Post» και συνάντηση με το δημοσιογραφικό επιτελείο. Ακολούθησε γεύμα στην Ουάσιγκτον, όπου ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Το βράδυ ταξίδεψε στη Ν. Υόρκη για συνάντηση με 20 επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων. Στις 8 Αυγούστου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κερι. Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
Μάλιστα, για την επίσκεψη Σαμαρά είχε προβεί σε δηλώσεις η τότε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι: «Η επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Σαμαράς υπογραμμίζει την ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς η κυβέρνησή της εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας».
Σε εκείνη τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στον έκτο χρόνο ύφεσης, στα θέματα της ανεργίας, στην ανάγκη η ανάπτυξη να ξεκινήσει από τα κατώτερα στρώματα. Υπογράμμισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, -«οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες», είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο - ενώ σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης και τα ενεργειακά θέματα και το θέμα της ΑΟΖ, ενώ με τον κ. Κέρι συζήτησαν το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Μεσανατολικό (ο Σαμαράς είχε προτείνει οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων να γίνουν στην Ελλάδα).
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.
Έναν μήνα αργότερα, στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013, ο Σαμαράς επισκέφθηκε και πάλι τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά περισσότερο στοχευμένα ως προς τις επαφές για επενδύσεις. Είχε
μαραθώνιο συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, την Ομογένεια καθώς και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων και αμερικανικών ΜΜΕ. Στις 29 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) και εκφώνησε ομιλία ως προσκεκλημένος του προέδρου του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις.
Ακολούθησαν συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών, ενώ έλαβε μέρος σε στρογγυλό τραπέζι με τους επικεφαλής 15 μεγάλων εταιριών, το οποίο προλόγισε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Συναντήθηκε επίσης στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους εταιρειών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στις 30 Σεπτεμβρίου μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας εκφώνησε ομιλία στο Ινστιτούτο Πίτερσον, που συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νιάρχου.
Την 1η Οκτωβρίου 2013 συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και, στη συνέχεια με μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστό για τις φιλικές απέναντι στην Ελλάδα θέσεις του. Επίσης, ήταν παρών στα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινής τέχνης στη National Gallery of Art, στην Ουάσινγκτον. Στις 2 Οκτωβρίου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας χημικών Dow Chemical και συνάντηση με τον επικεφαλής της, Άντριου Λιβέρης. Την ίδια ημέρα, είχε συνάντηση με την εκδοτική ομάδα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Ακολούθησε εκδήλωση στο Μανχάταν (υπό τον τίτλο «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας») της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic Ιnitiative, στην οποία συμμετέχουν επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην οποία παρευρίσκονταν ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος. Ομιλίες είχαν εκφωνήσει οι Σαμαράς και Κλίντον, με τον τελευταίο να δηλώνει «θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας βοηθήσω».
Όσο για την ομιλία Σαμαρά στο Ινστιτούτο Πήτερσον, όπου απευθύνθηκε σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες και μερικούς από τους σημαντικότερους policy makers της Ουάσιγκτον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα με το χρέος της.
Και βέβαια, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα: «Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, όσο η ανεργία θα υποχωρεί, θα υποχωρεί και η πολιτική πόλωση, γιατί από τη μία πλευρά η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και από την άλλη πλευρά, μία ακραία αντιπολίτευση που ζητάει έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι που θα μπορούσε να καταστεί επιζήμιο για την ελληνική περίπτωση».
Πρόσθεσε επίσης ότι «πριν από έναν χρόνο κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ελλάδα, θεωρείτο ότι το grexit ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάει κανείς για grexit αλλά για grecovery, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Τα πράγματα πήγαν αντίθετα με τις τότε απαισιόδοξες προβλέψεις».
Αλλά βέβαια, δεν έδειξε ότι πετάει στα σύννεφα. «Δεν έχουμε βγει από την κρίση ωστόσο “το πλοίο γυρίζει”», είπε, προσθέτοντας ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας και ότι η προσέλκυση των επενδύσεων είναι ο λόγος του δεύτερου ταξιδιού του στην Αμερική. Και σ’ αυτήν την ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα Σκόπια.
Στη δε συνάντησή του με τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν συζήτησε όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, στο Κυπριακό και στα ενεργειακά.
Οι επαφές είχαν συνέχεια, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου 2013 την Ελλάδα επισκέφθηκε η Αμερικανίδα τότε υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ (που υπογράμμισε πως «οι Έλληνες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δύσκολου δρόμου για να εγκαταλείψουν τώρα τις προσπάθειες»), η οποία επανήλθε στα τέλη Μαΐου 2014 και συζήτησε με τον κ. Σαμαρά ειδικότερα θέματα οικονομικής επενδυτικής συνεργασίας και πιο συγκεκριμένα θέματα επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεχνολογία.
Τον Ιούνιο του 2014, ο τότε αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Matthew Murray, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε η υπουργός Εμπορίου Πένυ Πρίτζκερ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι συζήτησαν, όπως είπε, αρκετά ζητήματα «εμπορικής συνεργασίας» και «επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ότι «έδωσαν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τεχνολογία». Είπε επίσης ότι συμφώνησαν σ' ένα «σχέδιο δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί» και ότι η Ελλάδα είναι «μοντέλο εκσυγχρονισμού» της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως με το νέο επενδυτικό νόμο.
Μετά, ως γνωστόν, είχαμε τις ευρωεκλογές και ήλθαν οι Τσιπροκαμμένοι με τα γνωστά λεβέντικά τους.
Και αφού χάσαμε τρία χρόνια, τώρα ποζάρουν κορδωτοί κορδωτοί σε υπερατλαντικές εξορμήσεις..
elzoni.gr