Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Tρίτης τόσο η κατ΄ιδίαν συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και το γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση.
Σαφές μήνυμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο. «Στεκόμαστε δίπλα στους έλληνες» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος στάθηκε στην
μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών. Όπως επισήμανε, οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου.
«Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθιστώντας την ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό πόλο.
«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει» επισήμανε ο κ. Τραμπ δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας «ιδιαίτερος άνθρωπος» που «έκανε κάτι ιδιαίτερο» και αναφέρθηκε στα «σαφή σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία».
Οι δύο ηγέτες είχαν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.
Το επόμενο πλάνο ήταν με τους δύο άνδρες να κάθονται στο χώρο της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σύντομου διαλόγου μπροστά στις κάμερες.
Σπουδαίο σύμμαχο και πιστό φίλο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ντ.Τραμπ και αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει μιλώντας για τέλος της κρίσης. Θα δούμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνοντας θα έλεγε κανείς «κατευθείαν στο ψητό».
«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, τεράστια βήματα προόδου και θα επιστρέψει» είπε ο Ντ.Τραμπ υπογραμμίζοντας τον σεβασμό των ΗΠΑ στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.
«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς. Έχουμε μακροχρόνια σχέση. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας ότι τα F-16 είναι σπουδαία αεροπλάνα.
Ελπίζω ότι σήμερα θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρίσιμη συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκληση του και την υποδοχή, και τόνισε ότι σήμερα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τη στρατηγική μας συμμαχία.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του με αναφορά στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Και η αμήχανη στιγμή: πριν αναχωρήσουν οι δημοσιογράφοι από το χώρο και αφήσουν τους δύο ηγέτες να μιλήσουν κάποιος έκανε ερώτηση στον Τράμπ για ….το Obamacare.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δίνεται μεγάλο βάρος στην οικονομία και στα περιφερειακά προβλήματα με έμφαση τις συμμαχίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Επίσης στη συνάντηση συζητείται και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ καθώς το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια δημιουργεί νέες δυναμικές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 20:30 ώρα Ελλάδος οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως είχε μια «εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον»Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την μεριά του είπε πως «ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία. Η φιλία των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές αρχές μας. Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ομογένεια. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν. Καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφαλείας. Μία χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τουρισμό καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη κέντρο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Πρώτο γιατί προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και σε περισσότερη στήριξη. Δεύτερον γιατί η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξη τον πυλώνα ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού για νέα προοπτική στην περιοχή. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίου πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Οι συνομιλίες θα δώσουν εξαιρετική ώθηση. Μόνιμη ομάδα συνεργασία ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομίας για ουσιαστική συνεργασία».
Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ είχε να κάνει με το Obacare
Αν δούμε τα νούμερα θα διαπιστώσουμε ότι από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν βγάλει εκατομμύρια. Δεν είναι σωστό αυτό, είναι μία καταστροφή το Obamacare. Έχουμε τις ψήφους να μπλοκάρουμε τη διαδικασία απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Τον Μάρτιο του ’16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα μετά την συνάντηση τι λέτε;»
«Διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιες διαφορές. Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία. Είμαι πολύ αισιόδοξος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως, «υπήρχαν μία σειρά χωρών που ήταν αγχωμένες. Ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν ότι εμείς δεν είχαμε επιτρέψει να επεκτείνουν τις σχέσεις τους. Υπάρχουν κάποιες χώρες και συναισθήματα ηγετών. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει και λέει: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την συνάντηση»!
Ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα: «Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;»
«Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ξέρουμε ότι οι επενδύσεις είναι νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε νόμο για σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές κατά της γραφειοκρατίας. Δίνουμε το ισχυρό μήνυμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο Πρόεδρος για το Ελληνικό και του είπα ότι προχωράει και θέλουμε να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είχαν προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Με την προοπτική ανανέωσης των αεροσκαφών, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν» ανέφερε ο Αμερικάνος Πρόεδρος.
Ερώτηση στον Τραμπ: «Χαιρετήσατε την συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης στη Σούδα. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας;»
«Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι.»
Οι συναντήσεις και οι συμμετέχοντες
Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετέχουν:- Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
- Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
- Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
- Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
- στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
- Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
- Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
- Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
- Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
- Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.
- Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
- Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
- Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
- Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
- Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
- Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
- Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.