Προς τα πάνω αναθεώρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού στην Κω, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στο νησί 200 μετασεισμοί από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθυντή του
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.
Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα να είναι ο κύριος σεισμός, με τσουνάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.
Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι' αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα»