Η διάψευση, που έρχεται από τα επίσημα στοιχεία, δεν τυγχάνει της ίδιας προβολής.
Στις 8 Ιουνίου, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τις εξαγωγές, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε σαφώς: Τον περασμένο Απρίλιο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 5,4% (ή κατά 87,1 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι).
Και επίσης:
Τον περασμένο Απρίλιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις Τρίτες Χώρες, (18,9%), όσο και προς τις Χώρες της ΕΕ (3,1%). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση εξαγωγών και προς τις Τρίτες Χώρες (-8,5%), και προς τις χώρες της ΕΕ (-3,9%).
Και επίσης:
Σε μία αντιστροφή τάσεων, ως προς τον Μάρτιο, μόλις 3 κλάδοι προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά, σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι υπόλοιποι 7 υποχώρησαν, με διψήφιους μάλιστα ρυθμούς στην πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα, τον Απρίλιο είχαμε μείωση 2,9% στον κλάδο των τροφίμων, μείωση 14,7% στον κλάδο ποτών και καπνού, στο λάδι είχαμε μείωση 20,5%, στα χημικά μείον 4,1%, στα μηχανήματα μείον 14,2%, στα διάφορα βιομηχανικά μείον 15%, στα εμπιστευτικά προϊόντα (προϊόντας που προστατεύονται με πατέντα) μείον 28,8%.
Και επίσης:
Με την αναγωγή των στοιχείων σε επίπεδο 4μήνου προκύπτει τελείως διαφορετική εικόνα και σχετική ισορροπία, αφού 4 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων κινούνται πτωτικά και 6 ενισχύονται.
Όσον αφορά στις εξαγωγές του πρώτου τετραμήνου 2017: Ποτά και καπνός μείον 11,1%, λάδι μείον 25,3%, μηχανήματα μείον 5,3%, εμπιστευτικά προϊόντα μείον 2,2%.
Στο μεταξύ έχουμε πρόβλημα και με το εμπορικό έλλειμα, καθώς στο τέλος του πρώτου τετραμήνου είχαμε αύξηση της τάξης του 27%. Εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων, η αξία των εισαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 5% ή κατά 544 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου του ΠΣΕ, ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, αν και σε μηνιαία βάση καταγράφεται μείωση του εμπορικού ελλείμματος (-14,3%), σε επίπεδο 4μήνου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί φέτος κατά 27% (ή 1,8 δις περίπου). Χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία, το έλλειμμα εξακολουθεί να εμφανίζεται αυξημένο κατά κατά 6,6% ή κατά 315,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώστε ότι στο πρώτο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 44,8%!
Σημειώστε επίσης ότι το 2015, ως προς τις εξαγωγές, είχε κλείσει με υποχώρηση της τάξης του 5,1%.
Και υπάρχουν κι’ άλλα: Το 2016 οι εξαγωγές ελληνικής μπίρας στη Ρουμανία μειώθηκαν κατά 18,66% και οι κρητικές εξαγωγές παρουσίασαν συνολική πτώση της τάξης του 5,8%.
Αυτή είναι η αλήθεια! Όλα τα άλλα είναι τα γνωστά κυβερνητικά ψέματα…
elzoni.gr