Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο ΑνΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος – Άμεση επίλυση προβλημάτων, ηλεκτρονικές και γρήγορες διαδικασίες, ολοκλήρωση δασικών χαρτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός - Τί ειπώθηκε στην εκδήλωση ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους»

Εμφάνιση photo-13-3-2017.jpg
Αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο ΑνΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος – Άμεση επίλυση προβλημάτων, ηλεκτρονικές και γρήγορες διαδικασίες, ολοκλήρωση δασικών χαρτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός - Τί ειπώθηκε στην εκδήλωση ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους»

-Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: «το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει μέχρι τέλους στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών»  και πρότεινε να συνδεθεί  η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης.
Εμφάνιση photo-13-3-2017-2.jpg 
-Ο Αν. Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος  ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες και αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας με τους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωση του.


«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε φλέγον και μείζον θέμα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά μεγάλα προβλήματα, που κρύβαμε κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Είναι ευκαιρία  τώρα να λύσουμε τα προβλήματα αυτά και θα πρέπει σε αυτό να συναινέσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο να δώσουμε οριστική λύση. Το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων μέχρι τέλους». Αυτά  τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εσπερίδας με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», που οργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, το βράδυ της  Δευτέρας 13 Μαρτίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ.
Εμφάνιση photo-13-3-2017-3.jpg 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης που έχει αναλάβει  η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τους φορείς, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει, και ας είναι πρωτοπόρα η Ελλάδα, σ’ αυτό το ζήτημα, το θέμα και η αναφορά στην ανάπτυξη της χώρας στο Σύνταγμα. Όταν συζητηθεί το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενδεχομένως όπου χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να υπάρχουν αλλαγές στα άρθρα, στα αντίστοιχα άρθρα, στο άρθρο 24, στο 117, σχετικά με τις αεροφωτογραφίες.  Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές όπου απαιτείται. Δεν λέω να μην υπάρχει αναφορά στις αεροφωτογραφίες του ’45 αλλά όπου δημιουργείται κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να μην προσκρούουμε στο Σύνταγμα και να βρούμε λύση σ’ αυτό, ακόμα και αν χρειάζεται να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και να γίνει και σ’ αυτό το κομμάτι. Και θα πρέπει κάποια φορά να λύσουμε και το ζήτημα, να μην θεωρούμε ότι θα λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσος ή όχι. Θα πρέπει να ξεχωριστεί το ένα θέμα με το άλλο»
Ο  Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο στην εκδήλωση Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, διατύπωσε σειρά προτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τις ακολουθούμενες διαδικασίες και προκαλούν, ως επί το πλείστον δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών και φορέων, κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος παρέμεινε μέχρι το πέρας της εσπερίδας και σε πνεύμα διαλόγου και καλής συνεργασίας άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των Προέδρων του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΠΣΔΑΤΜ και των άλλων ειδικών επιστημόνων,  που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Ο κ. Φάμελλος παράλληλα ανακοίνωσε σειρά διορθωτικών και συμπληρωματικών ρυθμίσεων για τους δασικούς χάρτες, που θα τεθούν σε ισχύ το αμέσως προσεχές διάστημα. Ακόμη ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2017  σε σχετική εισήγηση αρμοδίως, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει εύλογη αλλά όχι μακρόσυρτη παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων.
-«Δεν φρονώ αυτή τη στιγμή ότι χρειάζεται η πολιτεία να εισάγει 4 μήνες παράταση σε κάτι που είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα 2 μήνες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, εξηγώντας ότι σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα,  που έχουν ανακύψει και ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις καλένδες. Ακόμη, ο Αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «η αποτύπωση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος προβλεπόταν από το 1976 αλλά η ελληνική πολιτεία επί σαράντα χρόνια δεν κατάφερε να είναι αντάξια του Συντάγματος που ψήφισε το 1975 και δεν έκανε τίποτα». Ο  ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν λάθη, σε μεγάλα και μικρότερα θέματα, που χρειάζονται διορθώσεις και βελτιώσεις,  οι οποίες θα γίνουν,  χωρίς σε καμία περίπτωση αφενός μεν να βάλουμε υπό αίρεση τη Συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας αφετέρου δε να αναστείλουμε την ολοκλήρωσης της».

Προτάσεις για την θωράκιση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών και την επίλυση προβλημάτων διατύπωσε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάρτηση και εν συνεχεία κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να γίνει με όλες τις εγγυήσεις προστασία της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας και χωρίς να θιχθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και ευρύτερα η εθνική οικονομία. Επίσης αναλυτικές προτάσεις διατύπωσε κατά την παρέμβαση του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης, ο οποίος τόνισε και τεκμηρίωσε το ρόλο των μηχανικών στην υλοποίηση των έργων των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου.

Αποδεχόμενος την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης οι Πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ και  του ΠΣΔΑΤΜ για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά ότι:
-«Τώρα είναι ο χρόνος και ο τόπος για να υπάρξει αυτή η κανονικότητα και η νομιμότητα και εμείς να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υπηρετήσουμε.  Έπρεπε να είχε γίνει, δεν έγινε. Πάρα πολλά τα λάθη του παρελθόντος, έγιναν.  Ας βάλουμε τουλάχιστον εμείς μια σωστή σειρά και μια σειρά η οποία είναι και επιστημονικά και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αντάξια και των πτυχίων μας και του ρόλου μας και των επιμελητηρίων και της πολιτείας».

Νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις,  σε εντοπισμένα προβλήματα ανακοίνωσε ο Αν. Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος
Παρουσιάζοντας, τις αλλαγές και τις διορθωτικές ρυθμίσεις , όπως είπε «για εντοπισμένα προβλήματα με δρομολογημένες λύσεις», που η κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία,  θέτουν σε εφαρμογή,  ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος αναλυτικά αναφέρθηκε:
-Στο ύψος του τέλους αντίρρησης, για το οποίο είπε ότι έγινε ήδη μία πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση, της τάξης 60 έως 70%  στην κατηγορία ιδιοκτησιών 5 έως 10 στρεμμάτων, που όπως δείχνουν και τα στοιχεία φορά στην μεγάλη πλειοψηφία έως 70% των υποβαλλόμενων ενστάσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το τέλος αντίρρησης δεν αφορά το δημόσιο προϋπολογισμό, δεν αφορά δηλαδή οποιοδήποτε δημοσιονομικό εργαλείο, απευθύνεται και μόνο να καλύψει το κόστος των επιτροπών αντιρρήσεων και επί αυτού ετοιμάζουμε ήδη την ανακοίνωση και τη θεσμοθέτηση της αμοιβής των νομικών που θα συμμετέχουν στις επιτροπές για να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές ήδη από την άλλη εβδομάδα».
-Στην εκκρεμότητα με τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο κ. Φάμελλος αφού επισήμανε προηγουμένως ότι «είναι απογοητευτική η ανταπόκριση των ΟΤΑ να συνεργαστούν με την ΕΚΧΑ ΑΕ και τις Δασικές Υπηρεσίες για να μπορέσει να αποτυπωθεί αυτό που ο νόμος προβλέπει, δηλαδή να αποτυπωθούν επί των δασικών χαρτών τα όρια των οικισμών και οι οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να θωρακιστούν οι ιδιοκτησίες των πολιτών», σχολίασε την στάση της διοίκησης της ΚΕΔΕ, που ζήτησε αναστολή των αναρτήσεων δασικών χαρτών και συμπλήρωσε ότι «μόνο το 40% των δήμων είχε εισάγει την περασμένη εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό υπόβαθρο». Ο ίδιος είπε: «Εμείς θα συνεχίσουμε με τη συζήτηση με τους ΟΤΑ. Θα το καταφέρουμε στο τέλος και εσείς ως Επιμελητήρια πείτε ότι πρέπει να το κάνουνε. Θα το κάνουν. Δεν γίνεται αλλιώς».
-Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που έχουν περιληφθεί συλλήβδην σε περιγράμματα αναδασωτέων εκτάσεων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ  αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μεγάλες εκτάσεις που κάηκαν το 2007 λέγοντας ότι: «Πράγματι υπήρξαν τα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, περιγράμματα όμως τα οποία λεκτικά αναφέρονταν στην εξαίρεση των άλλων χρήσεων, ιδιαίτερα των αγροτικών, όμως ποτέ δεν πρόλαβαν τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών να άρουν την αναδάσωση από τις περιοχές που είχαν άλλη πριν την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά χρήση και έπρεπε έτσι και αλλιώς να υπάρχει άρση αναδάσωσης». «Εκδόθηκε εγκύκλιος που προβλέπει την άρση της αναδάσωσης σε αυτές τις αγροτικές εκτάσεις» είπε ο Σ. Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι «θα χρειαστεί και η νομοθετική κάλυψη της εγκυκλίου, πράγμα , που είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα».
-Για τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ή τη μη εισαγωγή των πράξεων της Διοίκησης  ο Αν Υπουργός ΠΕΝ, είπε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει πράξη η εκκρεμεί πράξη της διοίκησης, των δασικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν τέλη, είναι ατελώς η οποιαδήποτε αντίρρηση για τους πολίτες», συμπληρώνοντας ότι «και για αυτό εκτός από την ατέλεια που ήδη έχουμε υπογράψει ως υπουργική απόφαση υπάρχει και προετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδοθεί και μια υπουργική απόφαση για τα πρόδηλα λάθη, για τα εμφανή λάθη, όπου πράξεις της διοίκησης δεν περιλαμβάνονται μέσα στους χάρτες και αυτό προφανώς δεν μπορεί να βαρύνει τους πολίτες». Οι πολίτες πρόσθεσε ο ίδιος «πρέπει ούτε να πληρώσουν, ούτε να ταλαιπωρηθούν για μια αντίρρηση που είναι απλά η υστέρηση των υπηρεσιών, η καθυστέρηση των υπηρεσιών».
Συνεχίζοντας  ο κ Φάμελλος είπε ότι: «υπάρχει ανάγκη να ενισχύσουμε τα σημεία στήριξης και τις υπηρεσίες με στελέχη της δασικής πολιτικής και της τεχνικής επιστήμης», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Ο ίδιος πρόσθεσε:
-«Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σύστημα επιδοτήσεων, θα πρέπει να αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος. Ήταν λάθος του προηγούμενου νόμου».
-«Η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα του ΟΣΔΕ, με το σύστημα των επιδοτήσεων και αυτή να αναστέλλει τη κύρωση για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή να λειτουργεί ως αντίρρηση κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να κάνουμε διπλές πράξεις. Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Έτσι και αλλιώς πρέπει να τελειώσει η αίτηση εκχώρησης χρήσης. Μπορεί να γίνει και εκχώρηση χρήσης και εξαγορά και ας επιλέξει ο πολίτης τι θέλει. Δεν θα του πούμε εμείς. Ανάλογα και με τη χρονολογία βέβαια, γιατί αυτό συνδέεται με το Σύνταγμα. Μετά το ’75 δεν μπορεί να γίνει αίτηση εκχώρησης. Μπορεί να γίνει μόνο χρήσης, όχι εξαγοράς».
-Για το κόστος εξαγοράς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ είπε ότι: «σαφέστατα και έχουμε ήδη πει, ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις, γιατί είπαμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση αντιπαλότητας με την αγροτική χρήση».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ συνεχίζοντας την παρουσίαση των αλλαγών, που δρομολογούνται είπε ακόμη ότι: «θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μικρών υποδομών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα, το είπα ήδη, και να αντικατασταθεί η υποχρέωση της οικονομικής μελέτης στις περιπτώσεις που έχουμε ήδη ένταξη στον ΟΣΔΕ άρα αποδεικνύεται η γεωργική χρήση και η βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκ του αποτελέσματος. Και βέβαια νομίζω ότι εδώ πέρα θα βάλουμε και τις ένορκες βεβαιώσεις για να λύσουμε το θέμα στις παραχωρήσεις, δηλαδή στις εκχωρήσεις, στις εκχερσώσεις να υπάρχουν δυο ένορκες βεβαιώσεις και να λύσουμε και το θέμα πιθανού ζητήματος ιδιοκτησίας. Σε κάθε περίπτωση όμως σας λέω ότι και απλά στο Ε9 το λύνει το θέμα στις αντιρρήσεις, δεν χρειάζεστε συμβόλαια. Εμείς θα καθορίσουμε άμεσα τις αμοιβές για τις επιτροπές αντιρρήσεων για να αρχίσουν να λειτουργούν».
-«Έλλειπαν από την αρχική ρύθμιση και  οι αναδασμοί θα εισαχθούν και νομοθετικά», είπε ο Σ. Φάμελλος, όπως επίσης ότι «θα υπάρχει η δυνατότητα με τις επιτροπές δασολογίου να υπάρχουν αποφάσεις επί του αναρτημένου άρα να μην περιμένει η ανάπτυξη ή η οποιαδήποτε δραστηριότητα για τον κυρωμένο δασικό χάρτη».
Ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ακολούθως ότι «χρειάζεται μια μεγαλύτερη συζήτηση για τους δασωμένους αγρούς. Σε κάθε περίπτωση κληροτεμάχια που έχουν αποδοθεί νομίζω ότι πρέπει να αποκατασταθούν όπως επίσης μπορούμε να λύσουμε εύκολα το θέμα των ιδιωτικών πεδινών χορτολιβαδικών και πριν το ’14 και αυτό μπορεί να γίνει νομοθετικά. Κρατώ μια επιφύλαξη για το θέμα των νησιών για τα μη πεδινά γιατί εκεί δεν μπορώ να σας πω ότι είναι έτοιμη η ρύθμιση».
Ο Αν. ΥΠΕΝ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών,  παραπέμποντας για την αντιμετώπιση του σε διυπουργικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι «έχει δρομολογηθεί η στελέχωση των επιτροπών που δεν έχει γίνει για τους παλιούς δασικούς χάρτες και η αξιολόγηση των αντιρρήσεων, η οποία θα πρέπει να γίνει και αυτή γρήγορα, διότι δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργήσουμε, εάν έχουμε τώρα 5.000 αντιρρήσεις, να δημιουργήσουμε 50.000 αντιρρήσεις και να τις κρατήσουμε σε ένα ντουλάπι, όπως δυστυχώς αυτό παραλάβαμε». Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις καταπατητών, και καταστρατήγησης των Συνταγματικών επιταγών συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να οριοθετηθεί σαφέστατα ο χώρος, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, αξιοπιστία στις κτηματογραφήσεις» και να μην υπάρχει πλέον «οποιοσδήποτε υποκειμενισμός στην διαχείριση αιτήσεων χαρακτηρισμού».

-         Εργαλείο καταγραφής της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας
«Το θέμα της σύνταξης των δασικών χαρτών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας, καθώς οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο σήμερα για να μπορέσουμε να καταγράψουμε αρχικά και να αποτυπώσουμε και να χαρακτηρίσουμε τόσο τη δημόσια όσο και τη μη δημόσια περιουσία, την ιδιωτική περιουσία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδων Μάμαλης, προτείνοντας τα παρακάτω:
 «Να δοθεί η δυνατότητα στις γεωργικές εκτάσεις που φαίνονται ως δασικές, και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, να μην κατατίθεται αντίρρηση από τον γεωργό – ιδιοκτήτη, ή όπου κατατίθεται να είναι ατελώς.
Να υπάρχει χρόνος για την υπαγωγή της έκτασης στη διαδικασία εξαγοράς, εκμεταλλευόμενοι τις προηγούμενες διατάξεις του νόμου ή την αλλαγή χρήσης, και να απλουστευτούν οι διαδικασίες εξαγοράς, αλλαγής χρήσης και να μειωθούν φυσικά τα τιμήματα.
Να απαλλαγούν οι ΟΤΑ από το περιβαλλοντικό τέλος αλλαγής χρήσης, με την προϋπόθεση βέβαια και στη  μία και στην άλλη περίπτωση, ότι οι εκτάσεις αυτές θα έχουν μόνο γεωργική χρήση και καμία άλλη χρήση.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφής προσδιορισμός των γεωργικών ή άλλων εκτάσεων, κατοικιών, κτισμάτων, εγκαταστάσεων που εξαιρούνται της αναδάσωσης μιας περιοχής έτσι ώστε οι περιοχές να εξαιρεθούν προσωρινά της ανάπτυξης ή τέλος πάντων, να λυθεί το πρόβλημα.
Να λυθεί το θέμα των οικισμών και άμεσα να αποσυρθεί η διάταξη για τις οικιστικές πυκνώσεις. Και δεν μπορεί να κλείνουμε το μάτι στα αυθαίρετα που έκανε ο άλλος για να έχει ένα εξοχικό ή και κύρια κατοικία ή για αναψυχή ή για να βγάλει χρήματα και αυτός ο οποίος είναι παραγωγικός δηλαδή ο αγρότης σήμερα να τιμωρείται.  Θα πρέπει να υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση όλων.
Ούτε βέβαια θα πρέπει να γίνουν πυκνώσεις αντίστοιχα σε γεωργικές εκτάσεις. Θα πρέπει να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση όλων των πολιτών και κυρίως αυτών που είναι παραγωγικοί. Άρα απόσυρση διατάξεων για τις οικιστικές πυκνώσεις, ούτως ή άλλως έχουμε επίσης προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για αυτό το θέμα.
Παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων. Θεωρούμε ότι το δίμηνο είναι πάρα πολύ μικρή χρονική περίοδος, για τους κατοίκους εξωτερικού ακόμα περισσότερο, γιατί δεν θα προλάβουν να έρθουν το καλοκαίρι.  Ιδίως στα χωριά που έρχονται όλοι οι μετανάστες το καλοκαίρι δεν θα προλάβουν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους άρα πιθανόν να χάσουν και τις περιουσίες τους άνθρωποι οι οποίοι είναι στο εξωτερικό. Γιατί εκεί έχουν δυο μήνες συν κάποιες μέρες ακόμα, συν 20 μέρες.
Άμεση προκήρυξη των δασικών χαρτών του υπολοίπου της χώρας και ενοποίηση και χρονική ταύτιση των διαδικασιών υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας που γίνεται στο πλαίσιο της κτηματογράφησης με αυτή την αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.
Επίσης, αν θέλουμε να έχουμε παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας θα πρέπει και να διαφυλάξουμε τις αγροτικές εκτάσεις, αυτές τουλάχιστον που δηλώνονται σήμερα και να εξασφαλίσουμε χορτολιβαδικές εκτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον παραγωγικό ιστό της υπαίθρου.  Ειδάλλως τα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν στη συνέχεια θα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν από την ελληνική πολιτεία και η ελληνική οικονομία θα πληρώσει για μια ακόμη φορά το τίμημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε οποιαδήποτε είδους αυθαιρεσία, σε οποιαδήποτε είδους καταπάτηση εκεί όπου υπάρχει».

Ο  πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών- ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως χρειάζεται:
 «Να υπάρξει θεσμοθέτηση διαδικασίας για χωρική μεταβολή, αντίστοιχα όπως είναι στο κτηματολόγιο, με διαπιστευμένους Μηχανικούς και ενδεχομένως και δασολόγους αν αλλάζει χρήση.
Να υπάρξει παραγωγή αεροφωτοχαρτών για το 1960 ώστε να χρησιμοποιηθούν από τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.
Παράταση μέχρι να καταθέσουν οι δήμοι τα όρια οικισμών, να διορθωθούν τα αναδασωτέα και να εφαρμοστούν διοικητικές πράξεις, να γίνει δηλαδή ενδεχομένως συμπληρωματική ανάρτηση.
Όλες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά και τα σημεία υποστήριξης να είναι μόνο για ενημέρωση ακόμα και για τα ατελώς.  Και όσον αφορά τα ατελώς θα έπρεπε να είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Να μην ισχύει το δίμηνο που δόθηκε. 
Δόση και μείωση του τιμήματος όσον αφορά τις εξαγορές.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες δόμησης και τις μεταβιβάσεις, αυτή τη στιγμή οι διευθύνσεις δασών σταμάτησαν να βγάζουν εκ του νόμου, να εκδίδουν πράξεις χαρακτηρισμού.  Πρέπει να υπάρξει οδηγία, εγκύκλιος και για τις μεταβιβάσεις αλλά και για τις άδειες δόμησης.
Να υπάρχει η δυνατότητα οι θεσμικές γραμμές των δασικών να κατεβαίνουν σε επεξεργάσιμη μορφή από την εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε. Αυτό θα βοηθήσει στις αντιρρήσεις και στα τοπογραφικά ώστε να τοποθετείται σωστά η γραμμή και να ξέρει ακριβώς ο πολίτης τι είναι ή όχι δασικό.
Να υπάρξει νέα δήλωση μηχανικού στο εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα που θα γίνεται με τις μεταβιβάσεις όπου έχει κυρωθεί δασικός χάρτης.
Η δυνατότητα αντίρρησης κατά αναρτημένου δασικού χάρτη θα πρέπει να συνεχιστεί να υφίσταται μέχρι τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται τις εγγραφές του εθνικού κτηματολογίου με κάποιο επιπλέον κόστος.  Αντίστοιχα συμβαίνει και με το κτηματολόγιο.  Όταν δεν έχει μέσα στη συγκεκριμένη διορία κάνει δήλωση ο ιδιοκτήτης να έχει κάποιο επιπλέον κόστος, κάποια καθυστέρηση αλλά να έχει τη δυνατότητα. 
Να γίνει υποχρεωτική συνεργασία μελετών κτηματολογίου δασικών χαρτών όπου δεν έχουν συνταχθεί ακόμα οι δασικοί χάρτες, είναι υπό εκπόνηση και αντίστοιχα η κτηματογράφηση».

Ο Μόσχος Βογιατζής,  Διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΚΧΑ ΑΕ δήλωσε οι δασικοί χάρτες αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 55% της χώρας.
Τα τρία προβλήματα που έχουν σήμερα προκύψει είναι οι αναδασωτέες εκτάσεις, οι δασωμένοι αγροί και οι εκχερσώσεις. Περίπου 1.500.000 στρέμματα που έχουν σήμερα γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρ. που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι σήμερα καταχωρημένα ως δασικές περιοχές.
Και ανέφερε πως ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι ακόμα μικρός και για μικρό αριθμό στρεμμάτων, όμως εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί ο αριθμός προς το τέλος της προθεσμίας.

Τέλος, ο Νίκος Χλύκας, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος –Μελετητής, υπογράμμισε πως πολλές εκτάσεις το 1945 εμφανίζονται ως δασικές, καθώς έπαψαν να καλλιεργούνται λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.  Το 1949 όμως αρχίζουν να ξανακαλλιεργούνται. Εάν διατηρήσουν το χαρακτήρα ως δασικών, τότε δεν πρέπει να επιδοτηθούν, θα χρειαστεί να επιστραφούν οι επιδοτήσεις των δύο τελευταίων ετών και ενδεχομένως να πληρωθεί πρόστιμο από τη χώρα.
Σε ο,τι αφορά έκταση που εγκαταλείφθηκε, δεν καλλιεργήθηκε και εμφανίζεται με δασική βλάστηση, εάν ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τους τίτλους του μετά το 1946 μπορεί να πάρει πίσω την ιδιοκτησία του. Σε ο, τι αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, παρουσιάζεται έντονο το πρόβλημα σε νησιωτικές περιοχές, καθώς στα σημεία αυτά έχουν κτιστεί ξενοδοχεία, κλπ
Και υπογράμμισε πως εκτάσεις που απέκτησαν τη μορφή δάσους, θα πρέπει να παραμείνουν δάση, χωρίς όμως κάποιος να στερηθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Γι αυτό και πρότεινε να διατεθούν ίσες εκτάσεις για γεωργική χρήση,  σε άλλο σημείο της χώρας.
Όσον αφορά τις επιδοτούμενες γεωργικές εκτάσεις να υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς χρήσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με το σύνολο των τοποθετήσεων της εσπερίδας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Τα πρακτικά της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμα σε όλους μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΕ.

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου