Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Από το κακό στο χειρότερο η Ελλάδα


Με φόντο ένα ακόμη πακέτο διάσωσης, που θα επιφέρει νέες περικοπές, επανέρχεται στην ατζέντα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο της ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα, την ώρα που η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται για άλλη μια φορά σε κρίσιμο σημείο.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, ο μεγάλος αγώνας της Ελλάδας για την αποφυγή της χρεοκοπίας θα έπρεπε να έχει αποδώσει καρπούς από τον Μάιο του 2010, οπότε και η χώρα έλαβε 110 δισ. οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, τρία πακέτα βοήθειας μετά, η Αθήνα εξακολουθεί να παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου των 86 δισ..
Αφού κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, η Helena Smith, σημειώνει ότι μαζί με την αβεβαιότητα, στις αγορές έχει επιστρέψει και η μεταβλητότητα, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι από την αρχή του χρόνου πανικόβλητοι καταθέτες έχουν «σηκώσει» περί τα 2,2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
«Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να επανέρχεται για άλλη μια φορά, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις».
Η Smith παραθέτει και δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες εργατικών σωματείων σημειώνει: «Εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα».
«Αυτή είναι και η ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η Smith, «που ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο, το οποίο κατηγορούσε ως υπεύθυνο για την ανεργία και τη φτώχεια και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα».
Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα σχολίασε στον Guardian και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο».
Ξεκαθάρισε πως «το Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο σοβαρών διλημμάτων», εκτιμώντας πως «οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν είναι τα μνημόνια που προκάλεσαν την κρίση. Η κρίση γεννήθηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα».
lykavitos.gr