Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «Αντιδεοντολογική η παρέμβαση της κας Φωτίου στην αυτοτέλεια της Περιφέρειας»

Αντιδεοντολογική χαρακτήρισε την παρέμβαση της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Φωτίου στον αυτοτελή θεσμό της Περιφέρειας το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, και παράλληλα επικαιροποίησε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κοινωνική ένταξη, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Η βασική μας πολιτική διαφορά με το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εστιάζεται στο που θα κατευθυνθούν οι πόροι του κοινωνικού μας προγράμματος. Σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο οι πόροι αυτοί θα κατευθυνθούν στους ωφελούμενους δικαιούχους πολίτες και όχι στους ενδιάμεσους μεσάζοντες όπως προτείνει η κα Φωτίου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Το βασικό διακύβευμα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, εντοπίζεται στο αν πιστεύουμε στην αυτοτέλεια του θεσμού ή αν θεωρούμε την Περιφέρεια το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και των Κομμάτων. «Θέλουμε η Περιφέρεια να διοικείται από το δικό μας μοντέλο ή να διοικείται από το μοντέλο που άλλοι επιβάλλουν σε εμάς;».
Πέραν τούτου, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, συνέχισε ο κ. Τατούλης, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Κέντρων Κοινότητας, αφού εξασφαλίζουμε να υπάρχουν μέχρι το 2025. Δεν δημιουργούμε δομές στον αέρα, απλά και μόνο για να κάνουμε προσλήψεις όπως θέλει το Υπουργείο, χωρίς να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία τους και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Η πολιτική μας ωριμότητα, επίσης, μας επιβάλλει να μην αφήνουμε αρμοδιότητες και ευθύνες μας σε άλλους με αμφίβολα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κας Φωτίου μόνο τέσσερις Δήμοι στην Πελοπόννησο θα μπορούσαν να έχουν με ευελιξία Κέντρο Κοινότητας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι Δήμοι δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν έχουν τις πιστοποιημένες σε επίπεδο διεύθυνσης υπηρεσίες προκειμένου να υποδεχθούν αυτή τη δομή.
«Δεν θέλουμε το Βατερλό της Φωτίου στην Αττική, όπου Δήμοι όπως το Κερατσίνι και ο Κορυδαλλός έχουν αποκλειστεί, αντίθετα θέλουμε λειτουργικές δομές και την εξοικονόμηση πόρων, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μακροχρόνια λειτουργία τους με στόχο το μέγιστο όφελος στους ωφελούμενους πολίτες» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προς τους Δήμους, να τους τάζει δηλαδή η κα Φωτίου «λαγούς με πετραχήλια», είναι η ίδια που είχε ο κ. Τσιρώνης στο θέμα των απορριμμάτων, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Είναι επίσης αδιανόητα μεγάλο το ψέμα της κας Φωτίου ότι θα εξασφαλίσει τις δομές αυτές στους Δήμους από το Υπουργείο του κ. Χαρίτση, δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «ή θα θωρακίσουμε θεσμικά την Περιφέρεια ή διαφορετικά θα επιτρέψουμε στον καθένα να παρεμβαίνει στη λειτουργία μας. Το κοινωνικό πρόγραμμα είναι δικό μας, όχι του Υπουργείου, και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και από θετική εισήγηση του Υπουργείου της κας Φωτίου. Ούτε τα χρήματα πρόκειται να χαθούν, ούτε το πρόγραμμά μας να αλλάξει». 
«Είναι λάθος η άποψη ορισμένων ότι η διάσταση απόψεων στο θέμα της δημιουργίας Κέντρων Κοινότητας είναι συνέχεια της κόντρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τέτοια κόντρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επίσημα πλέον έχει δηλώσει την υποστήριξή της στην ορθότητα και βιωσιμότητα του σχεδίου της Περιφέρειας.




Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου