Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

«Ανοιχτά Δεδομένα»: Μπαίνει ΣΕΕΔΔ στο Δημόσιο -Ποιοι καθυστερούν

Νέες και αυστηρότερες αυτή τη φορά οι προειδοποιήσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς για την δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών τους που είναι χρήσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιων τους («Ανοιχτά Δεδομένα»).

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου, που υπογράφεται από την Όλγα Γεροβασίλη, δεν είναι ικανοποιητική η μέχρι σήμερα ανταπόκριση στις προθεσμίες του ν. 4305/2014, (ιδίως στα υπουργεία), στην υιοθέτηση των ανοικτών δεδομένων και αυτό δημιουργεί εμπόδια στην ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, παρότι συνιστά ένα από τα μείζονα βήματα για την πραγμάτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Έως σήμερα, σημαντική υστέρηση εντοπίζεται:
• στα Υπουργεία: λόγω της αποστολής και του θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου τους, τα Υπουργεία διαθέτουν ένα σημαντικό πλούτο εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων, ιδίως οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού περιεχομένου, στη βάση των οποίων δύναται να αναπτυχθούν εφαρμογές υψηλής προστιθέμενης αξίας ενώ τα Υπουργεία καλούνται να διαδραματίσουν ουσιώδη ρόλο στην ενεργοποίηση και την υποκίνηση των εποπτευόμενων φορέων τους για την εφαρμογή της πολιτικής ανοικτής διάθεσης, κινητοποιώντας και συντονίζοντας την πολιτική ανοικτών δεδομένων. Δεδομένου ότι υπάρχει μικρός αριθμός ανταπόκρισης από τα Υπουργεία, καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω συμμετοχή τους. Θεματικές ενότητες όπως η Υγεία και η Οικονομία δεν έχουν ανοίξει τα δεδομένα τους. Τα καθ’ύλην αρμόδια Υπουργεία τα οποία δεν έχουν εφαρμόσει τη διαδικασία του Ν. 4305/2014 καλούνται να προβούν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τούτο. Ιδίως στον τομέα της Υγείας τονίζεται η ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης των υγειονομικών περιφερειών και Νοσοκομείων τα οποία δεν έχουν προβεί στην έκδοση απόφασης
• στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Η πλειοψηφία των αποκεντρωμένων διοικήσεων ενήργησε και προέβη σε έκδοση αποφάσεων περιγραφής των συνόλων εγγράφων πληροφοριών και δεδομένων (6 σε σύνολο 7). Ωστόσο, παρατηρείται ότι μόλις τρεις (3) εξ αυτών έχουν προβεί σε ανάρτηση σημαντικού αριθμού συνόλων δεδομένων. Για το λόγο αυτό, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις παρακαλούνται να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατό είτε για την έκδοση της απόφασης, εφόσον εκκρεμεί, είτε για την ολοκλήρωση της ανάρτησης των συνόλων δεδομένων. Σημειώνεται ότι, καθώς οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ασκούν σε μεγάλο βαθμό ένα συγκεκριμένο εύρος αρμοδιοτήτων, μπορεί να επιδιωχθεί η ομοιογένεια των αποφάσεων, ιδίως ακολουθώντας παραδείγματα αποκεντρωμένων διοικήσεων οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
• στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού διαθέτουν αναξιοποίητο σχετικό πλούτο δεδομένων. Η ανοικτή διάθεση τους κρίνεται σημαντική, καθώς μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών προς όφελος του πολίτη αλλά και λόγω της εγγύτητας των εν λόγω σχηματισμών, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, στις τοπικές κοινωνίες.
Σε επίπεδο περιφερειών, το πρόσφατο χρονικό διάστημα εντάθηκε η ενεργοποίηση τους, με την έκδοση αποφάσεων περιγραφής σε σημαντικό αριθμό εξ αυτών (11 σε σύνολο 13), ωστόσο το σύνολο των Περιφερειών οφείλει να εφαρμόσει την πολιτική ανοικτής διάθεσης. Καθώς το μεγαλυτερο ποσοστό των Δήμων δεν έχει ανταποκριθεί στις απορρέουσες εκ του Νόμου υποχρεώσεις, οφείλει να προβεί άμεσα σε αυτές. Τονίζεται ότι οι Δήμοι καλούνται κατ’ ελάχιστον στο πλαίσιο της διαδικασίας να περιλάβουν επιχειρησιακά σχέδια, ισολογισμούς-απολογισμούς, πολεοδομικά, ρυμοτομικά σχέδια. Ως παράδειγμα τίθεται η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονικής (ΑΔΑ: 7Κ29ΩΡ5-873) και τα σύνολα δεδομένων τα οποία έχει αναρτήσει (http://data.gov.gr/organization/dimosthessalonikis)
«Επιστράτευση» ΣΕΕΔΔ
Υπό αυτές τις συνθήκες, με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης «επιστρατεύει» το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)και απειλεί με κυρώσεις για μη συμμόρφωση των φορέων στην υποχρέωσή τους να υλοποιήσουν την πολιτική ανοικτής διοίκησης την οποία έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τον ΟΟΣΑ, την ΕΕ και με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 4 του Ν. 4305/2014, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ελέγχει την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων από τους δημόσιους φορείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του». Το υπουργείο εξηγεί ότι καταφεύγει σε αυτή την υπενθύμιση «λόγω περιορισμένης ανταπόκρισης αλλά και αθέτησης» των αρχικά τεθέντων «από τις σχετικές διατάξεις χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία προέβλεπαν την πλήρη ανάπτυξη της πολιτικής από όλους τους υπόχρεους φορείς μέχρι την 30ή Απριλίου 2015».
Προθεσμίες
Ετσι λοιπόν, οι φορείς που έχουν εκδώσει την απόφαση περιγραφής των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάρτησής τους καλούνται να προβούν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες για την ολοκλήρωση των αναρτήσεων ενέργειες, με καταληκτική ημερομηνία 30ή Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα, όσοι φορείς δεν έχουν καν εκδώσει απόφαση περιγραφής συνόλων δεδομένων πρέπει να σπεύσουν ώστε η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των συνόλων τους στο κεντρικό αποθετήριο www.data.gov.gr να έχει ολοκληρωθεί με απώτατο όριο τη 15η Φεβρουαρίου 2017.
Η προειδοποίηση για ελέγχους ως προς την υλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της πολιτικής περί ανοιχτών δημόσιων δεδομένων επαναλαμβάνεται κάμποσες φορές εντός του εγγράφου. Μάλιστα, αποδέκτες του εγγράφου είναι σχεδόν όλοι οι δημόσιοι φορείς ενώ απεστάλη τόσο στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης όσο και στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ
aftodioikisi.gr