Σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ελληνικού ΑΕΠ ως το 2060 αναμένεται να συμβάλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μια απόφαση που υποδέχτηκαν "θερμά" στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τα υπέρ της συμφωνίας αυτής.
Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για "Εθνική επιτυχία" και τονίζουν ότι "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων". Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι
στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.
στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε "Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας, αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.
Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος".
Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος".
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος και τόνισε πως "Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς."
Αισιοδοξία υπάρχει μετά την αποψινή απόφαση, ωστόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν τα μέτρα αυτά συνεπάγονται νέες δυσβάστακτες απαιτήσεις των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτή η "ευφορία" θα... εξαϋλωθεί.
Όπως λέει κι ο λαός, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των μέτρων αυτών. Και αυτές οι "λεπτομέρειες" φαίνεται πως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ...
"Τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά". Αυτό προκύπτει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει ότι δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του...
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, μάλιστα, πως το Ταμείο θα πρέπει να γνωρίζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πριν μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά.
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. “Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κατέβουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Ντισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, άλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος", αναφέρει από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Good #Eurogroup for #Greece - progress towards completing the 2nd review; green light to implementation of short term debt measures
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα -κάτι το οποίο είπε νωρίτερα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ- και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Ανέφερε μάλιστα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ