Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Λατινοαμερικάνικο μοντέλο και στις χημειοθεραπείες



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Για την ακρίβεια, δεν πέρασε πουθενά – αν και πρόκειται για είδηση επιπέδου πρωτοσέλιδου.
Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας επιβεβαίωσε την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων. Η ανακοίνωση ήταν σαφής: «Πράγματι σε ορισμένα φάρμακα για αυτούς τους ασθενείς παρουσιάστηκε έλλειψη και μετατέθηκε για λίγες ημέρες η χορήγηση των φαρμάκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ασθενείς θα έχουν κάποιο πρόβλημα»!
Μιλάμε για ογκολογικά φάρμακα και επομένως μιλάμε για αναβολή χημειοθεραπειών. Και, όπως έγινε γνωστό, το νοσοκομείο δεν ξέμεινε μόνο από ογκολογικά φάρμακα, αλλά ακόμη και από αντιβιοτικά!

Ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε αυτό. Το είχαμε εγκαίρως προβλέψει – αλλά τότε μας αποκαλούσαν κινδυνολόγους και καταστροφολόγους.
Και ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε, ότι θα κατέρρεε το σύστημα υγείας, αφού τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και δεν λαμβάνουν (από το 2015) τα χρήματα που αντιστοιχούν στους προϋπολογισμούς τους, δοθέντος ότι στη χώρα υπάρχει γενική στάση πληρωμών.
Νωρίτερα, στα μέσα Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε «αναστολή λειτουργίας αιμοδοσίας», δοθέντος ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού του Τμήματος Αιμοδοσίας, μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη αντιδραστηρίων και υλικών.
Και πιο πριν, την 1η Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί πως ήταν αδύνατη η λειτουργία του χειρουργείου και οι πολίτες καλούνταν να απευθύνονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε καταγγείλει ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, μεγάλη αναμονή για ακτινοθεραπείες, που φτάνει μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017 και ταλαιπωρία για εισαγωγή καρκινοπαθών.
Όπως ανέφεραν, εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, πολλά είναι εκτός λειτουργίας και άλλα «δεν επισκευάζονται επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα», με αποτέλεσμα «για πολλούς καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο».
Και ακολουθούσε η λίστα της ντροπής για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία:
Το νοσοκομείο «Μεταξά», δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις, αγγίζουν το 50% και η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες 1,5 μήνα. Στον Άγιο Σάββα 493 ήταν οι κενές οργανικές θέσεις, δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας και η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φθάνει έως το Φλεβάρη του 2017. Τα ίδια και στο «Θεαγένειο», όπου «οι γραμμικοί επιταχυντές είναι παλαιού τύπου, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 351, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, είναι χαλασμένο το μηχάνημα της βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας), στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό».
Τα ίδια και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς όπου «η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες και η λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου 1 μήνας». Τα ίδια και στο «Αλεξάνδρας» και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.
Το καταπληκτικό είναι ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει εγκρίνει δωρεά 7 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου για τα νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν, καθώς η δωρεά έχει ως όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση, ώστε να λειτουργήσει αμέσως.
Οι αξονικοί τομογράφοι χαλούν συνεχώς, όταν είναι σε λειτουργία δεν υπάρχουν βάρδιες, δεκάδες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, τον Αύγουστο έκλεισε η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, καταγγέλλει ότι η αποσπασματική προμήθεια των ορφανών φαρμάκων «Kalydeco» και «Orkambi», έχει απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των ασθενών.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η καταγραφή από την ΠΟΕΔΗΝ των προβλημάτων στα χειρουργεία 46 νοσοκομείων υπήρξε απογοητευτική: Κλειστές χειρουργικές αίθουσες, εκτός λειτουργίας χειρουργικά τραπέζια και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, κακοσυντηρημένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ασθενοφόρα σαράβαλα, αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα και την απολύμανση, αλλά και στη μακρά αναμονή των ασθενών έως ότου χειρουργηθούν.
Όπως βλέπετε, το λατινοαμερικάνικο μοντέλο προχωρά κανονικά…

elzoni.gr