Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ με τη σημερινή του μορφή, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός «ξόρκισε» τη λέξη “απόσυρση”, τονίζοντας ότι «το Σχέδιο Νόμου δεν αποσύρεται, θα κατατεθεί», αμέσως μετά μίλησε στην ουσία για «σαλαμοποίησή» του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ωστόσο, επιβάλλεται ένας διαχωρισμός για να αποφύγουμε δυσλειτουργίες. Υπάρχουν διατάξεις
που πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν εντός του Δεκεμβρίου, γιατί επείγουν και είναι αναγκαίες καθώς επιλύουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για συγκεκριμένους Δήμους. Και υπάρχουν διατάξεις που από την ίδια τους τη φύση συνδέονται με τη συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και θέλω ειλικρινά να καθησυχάσω πολλούς από εσάς που αποκόμισαν την εντύπωση ότι οδηγούμαστε σε μια ακύρωση του νομοθετήματος».
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ήδη μελετάμε και «χτενίζουμε» ένα νομοσχέδιο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr και επιβεβαίωσε στη σημερινή του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται εντός Δεκεμβρίου να προωθηθούν επείγουσες διατάξεις και σε δεύτερη φάση κάποιες άλλες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Πατούλης: Πρέπει να δούμε ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα θα αφαιρεθούν
Την απόσυρση του νομοσχεδίου με την παρούσα του μορφή επέκρινε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον Π. Σκουρλέτη αναρωτήθηκε με έμφαση: «Πώς είναι δυνατόν σε δύο χρόνια να αλλάξουν τρεις υπουργοί και τώρα να περιμένουμε και να καθυστερεί η διαβούλευση για τον Καλλικράτη και τα νομοσχέδια όπως το νομοσχέδιο σκούπα για το οποίο υπήρξε εξαντλητική διαβούλευση. Είναι θετικό ότι κάποιες διατάξεις του θα προωθηθούν εντός Δεκεμβρίου αλλά πρέπει να δούμε ποιες είναι οι διατάξεις που θα αφαιρεθούν».
«Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής»
Όσον αφορά τη θέσπιση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφής: «Είμαστε υπέρ της θέσπισης της Απλής Αναλογικής στις εκλογικές διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Είναι, άλλωστε, απόλυτη πεποίθησή μου ότι κανένας αιρετός δεν επιθυμεί μια νέα, τολμηρή μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση της «αυτοκυβέρνησης», να πραγματοποιηθεί επί ενός παρωχημένου μοντέλου διοίκησης των ΟΤΑ, το οποίο ενδυναμώνει υπερβολικά μονοπρόσωπα όργανα, όπως τους Δημάρχους. Για να οδηγηθούμε στο τέλος, σε ένα κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας σε επίπεδο ΟΤΑ. Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν η αλλαγή του εκλογικού νόμου προωθεί την υπόθεση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης, ενεργοποιώντας μια νέα νοοτροπία συναινέσεων και συνεργασιών. Υποστηρίζουμε όλοι την ανάγκη κομβικών αλλαγών, που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κάποιοι στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης των συνεργασιών, σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, αξιολόγησης των μειοψηφούντων απόψεων. Μιλάμε για το νέο γαντζωμένοι στο παλιό, και είναι μεγάλη ανάγκη να αναρωτηθούμε πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αυτό. Έχουμε ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, την ενίσχυση των θεσμών της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχους; Την θέσπιση νέων μορφών άμεσης δημοκρατίας, που θα φέρουν τον δημότη πιο κοντά στη δημοτική Αρχή με ξεκάθαρους, όμως, όρους και ζητούμενα;
Είναι, τελικά, σωστό να αντιμετωπίζουμε το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση ως ένα τυπικό, επιμέρους και τελικά ξεκομμένο ζήτημα από την συνολική προσπάθεια της θεσμικής αναθεώρησης; Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μια προϋπάρχουσα συνθήκη για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι; Πιστεύω ότι κανένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο».
Τι είπε για δημόσιες συμβάσεις, κινητικότητα
Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο για το νέο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις όσο και για την κινητικότητα: «Θέλω να επαναλάβω ότι το υπουργείο, συνολικά η κυβέρνηση, έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που είναι μπροστά μας, παρά τις δυσκολίες που μας εμποδίζουν όλους να διαχειριστούμε ορισμένα θέματα όπως θα θέλαμε. Στη βάση αυτής της αντίληψης, θα μιλήσω με τον Χρήστο Σπίρτζη για να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το νέο καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων. Ήδη έχω επικοινωνήσει με την Όλγα Γεροβασίλη προκειμένου οι διατάξεις για την κινητικότητα να μη δημιουργήσουν προβλήματα στους Δήμους και ιδιαίτερα στους πιο μικρούς. Το ζήτημα της ριζοσπαστικής, δημοκρατικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι ένα συλλογικό, συνεργατικό εγχείρημα. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή και οι προσπάθειες ειλικρινείς», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
Οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που προωθείται στην Αυτοδιοίκηση, είναι:
Αποκέντρωση – Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Επικουρικότητα – Δημοκρατικός Προγραμματισμός. Για μια διοίκηση αποκεντρωμένη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, με ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων. Με αρμοδιότητα και για τις δημόσιες πολιτικές που έχουν περιφερειακή – τοπική διάσταση, με σαφείς αναθέσεις και διαχωρισμό μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης.
Ενδοπεριφερειακή και Ενδοδημοτική Αποκέντρωση. Για τη συγκρότηση και λειτουργία τοπικών θεσμών με δημοκρατικό τρόπο, αλλά κυρίως με αρμοδιότητες και πόρους.
Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Για ένα πολιτικό συμβόλαιο με ισχυρή θεσμική θωράκιση, μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης σχετικά με τον επιμερισμό των εσόδων και δαπανών ανάμεσα στις διαφορετικές βαθμίδες.
Δημοκρατικός και Κοινωνικός Έλεγχος. Για να κατορθώσουμε μια νέα ισορροπία του ελεγκτικού συστήματος, η οποία θα ενισχύσει τη λογοδοσία των ΟΤΑ και τον ρόλο των πολιτών.
Ενίσχυση των Κοινωνικών Πολιτικών των ΟΤΑ. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σύνθετων παρεμβάσεων, οι οποίες προϋποθέτουν νέες μορφές διοικητικής οργάνωσης και νέους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ενίσχυση του Αναπτυξιακού Ρόλου της ΤΑ. Για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ειδικά και επιμέρους αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που έχουν υποστεί οι τοπικές κοινωνίες λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Πολιτικής και Τοπικής Ανάπτυξης.
Αξιοποίηση Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από ΟΤΑ. Για να ενισχύσουμε τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές μέσω της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων κάθε περιοχής, μέσα από δημοκρατικά συλλογικά εγχειρήματα.
Όχι τυχαία, άφησα τελευταία την Αρχή για Δημοκρατία – Συμμετοχή – Τοπική Αυτονομία. Για τον ριζικό εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να δοθεί κυρίαρχος ρόλος στη συμμετοχή των πολιτών και στον έλεγχο των διοικούντων, τον οποίο συνέδεσε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος: “Αυτό όμως απαιτεί ουσιαστικές τομές ως προς την έκφραση και αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Μια τέτοια τομή είναι η θέσπιση της Απλής Αναλογικής. Και δεν πιστεύουμε, σε αντίθεση με τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί, ότι είναι παράγοντας δυσλειτουργίας των Δήμων, εφόσον εργαστούμε εποικοδομητικά πάνω σε κάθε ζήτημα”, κατέληξε.