Συνεχίζεται η άκρως προκλητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας που ξεκίνησε με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ρ. Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Χτες η ρητορική αυτή συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι 18 νησίδες στο Αιγαίο βρίσκονται υπό
ελληνική κατοχή και κατηγόρησε για αυτό την τουρκική κυβέρνηση. Παράλληλα, δύο βουλευτές του ίδιου κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, στην οποία απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσοβλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα Ιμία είναι... τουρκικό έδαφος!
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς. Αναλυτικά ανέφερε:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
» Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.
» Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.
» Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».
Έντονη αντίδραση από την Αθήνα: «Σαφές το νομικό καθεστώς»
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε με σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
» Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.
» Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».
Π. Καμμένος: Αν θέλουν να καταργήσουν τη συνθήκη της Λωζάνης, γυρνάμε στη συνθήκη των Σεβρών
Την απάντησή του, τόσο προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά και «όλους αυτούς οι οποίοι τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και να κάνουν προκλητικές δηλώσεις», έδωσε από την Ήπειρο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
«Από τη μία πλευρά έχουμε την Τουρκία που με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να δυναμιτίσει το κλίμα» είπε και τόνισε: «Η δική μας απάντηση δίνεται με βάση την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων». «Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, θα επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί,γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία».
«Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό αφορά, όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Αλβανία. Οι τελευταίες ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Ράμα, θα πρέπει να μας ξαναφέρουν στη μνήμη ότι αυτοί για τους οποίους μιλάει ήταν συνεργάτες των ναζί. Ήταν αυτοί που στον πόλεμο ήταν με την πλευρά των ηττημένων».
Ο κ. Καμμένος διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους προκλήσεις. Δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους αναφορές οι οποίες προσβάλουν και την ιστορία, αλλά και το διεθνές δίκαιο».
Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, ο υπουργός Άμυνας την Παρασκευή επισκέφθηκε το Φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου και την Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου στην Ήπειρο.
Γ. Κουμουτσάκος: «Αμήχανη η κυβέρνηση»
Σχολιάζοντας το θέμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για αμηχανία της κυβέρνησης και επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, μετά τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για δήθεν 'γκρίζες ζώνες' στο Αιγαίο», ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για περαιτέρω κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Σχολίασε ότι ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, «η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτή η αμηχανία δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και για τον λόγο αυτό ζητεί εκ νέου τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής,« που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η κυβέρνηση».
Ανδ. Λοβέρδος: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία»
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων. Για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία».
ΚΚΕ: «Νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας»
«Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών κι ανακατατάξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο», ανέφερε σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό της, όμως την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε 'χωροφύλακα' στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σ' επικίνδυνες περιπέτειες».
Σπ. Δανέλλης: «Αναγκαία η σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, σε δηλώσεις που έκανε από το περιστύλιο της Βουλής μετά από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: «Η κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».
Ένωση Κεντρώων: «Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο»
Από την πλευρά της ή Ένωση Κεντρώων τόνισε σε ανακοίνωσή της: «Το γαϊτανάκι των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται, αυτή τη φορά με το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ. Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος. Πώς μπορεί να εμπιστεύεται κανείς μια χώρα που παγίως αμφισβητεί και καταστρατηγεί αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε;».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr