Φαντάζομαι ότι έχει πλέον γίνει κατανοητό (από όσους, βέβαια, διαθέτουν κάποια πολιτική σκέψη) πως άλλο πράγμα είναι η υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση και άλλο η ονομαστική ψηφοφορία που ουσιαστικά αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δίνοντάς της την ευκαιρία να διακηρύσσει πως έχει μαζί της όλη την αντιπολίτευση και για κάθε θέμα.
Άλλωστε, υπάρχει νωπό παράδειγμα. Το καλοκαίρι του 2015, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν τη Συμφωνία με τους δανειστές για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εφαρμοζόταν αμέσως, χωρίς την μεσολάβηση εκλογών, γεγονός που θα προϋπέθετε ενεργή ανάμιξη της αντιπολίτευσης στα μέτρα που θα λαμβάνονταν για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας.
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Τσίπρας και Καμμένος πήγαν τη χώρα σε εκλογές, θεώρησαν πως έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι θέλουν, πήραν μέτρα για τα οποία δεν ρωτήθηκε η αντιπολίτευση που είχε ψηφίσει τη Συμφωνία (με την αιώνια δικαιολογία ότι ο λαός επέλεξε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επομένως και τις αποφάσεις τους) και κατέληξαν να υπογράψουν, τον Ιούνιο του 2016, και ένα συμπληρωματικό μνημόνιο με μέτρα που δεν είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015.
Επομένως, οι Τσίπρας και Καμμένος έχουν αποδείξει ότι μπορούν να παίρνουν μια γενική εντολή του λαού και ένα αποτέλεσμα ψηφοφορίας μέσα στη Βουλή και μετά να κάνουν ό,τι τους κατέβει.
Επιπλέον, κάνουν ότι ξεχνούν και το περιεχόμενο της Συμφωνίας και το γεγονός ότι έχουν υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο ερήμην της αντιπολίτευσης. Και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά πως «μαζί ψηφίσαμε, τι παριστάνετε τώρα;».
Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα έκαναν το ίδιο και τώρα; Και μάλιστα ενώ είχαν προκαταβολικά δηλώσει πως αν η αντιπολίτευση ψήφιζε «Ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία δεν θα είχε του λοιπού δικαίωμα να ξαναμιλήσει και να ασκήσει ξανά κριτική.
Ήθελαν δηλαδή σιδηροδέσμια και φιμωμένη την αντιπολίτευση για πάντα.
Και επειδή παριστάνουν τα αθώα θύματα, αξίζει να θυμηθούμε τα ευεργετικά μέτρα για τον λαό που είχαν καταψηφίσει οι σημερινοί διαμαρτυρόμενοι. Σε μια περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η τότε κυβέρνηση, ο κ. Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό, που συμβαίνει ελαχιστότατες φορές στο Κοινοβούλιο και αποσκοπεί στο να εκβιάσει επί της ουσίας τους βουλευτές της πλειοψηφίας»!
Ανάμεσα στα μέτρα που δεν είχαν ψηφίσει οι σημερινοί κυβερνώντες, το κοινωνικό μέρισμα (για το οποίο έκανε μια εκ των υστέρων αυτοκριτική ο κ. Κουρουμπλής), η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές των συντάξεων και άλλα πολλά.
Τα ακόλουθα:
- 27 Νοεμβρίου 2013. Ονομαστική ψηφοφορία για την μείωση των τιμών των φαρμάκων με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε.
- 21 Δεκεμβρίου 2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με το οποίο αναστέλλονται μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και δημιουργείται καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α) καταψήφισαν.
- 31 Μαρτίου 2014. Ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα και την ανακεφαλαιοποίηση.
- 1 Οκτωβρίου 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία περί οικειοθελούς συνεισφοράς εφοπλιστών και την καταψήφισε, με πρόβλεψη εισροής 420 εκ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
- 16 Οκτωβρίου 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα. (Το άρθρο 5 αφορούσε την ονομαστικοποίηση των κουπονιών για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, εφόσον ξεπερνούν το ύψος των 150.000 ευρώ ετησίως και το άρθρο 7 έδινε τη δυνατότητα σε πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων να χρηματοδοτούνται από Ν.Π.Ι.Δ.). Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι βουλευτές.
- 14 Νοεμβρίου 2014. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με υπογραφές βουλευτών τους, καταθέτουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων» (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ρύθμιση των 100 δόσεων).
Τότε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό, που συμβαίνει ελαχιστότατες φορές στο Κοινοβούλιο και αποσκοπεί στο να εκβιάσει επί της ουσίας τους βουλευτές της πλειοψηφίας».
Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε ο… κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στην επιλογή των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Τελικά, κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ενώ από τη Χ.Α. είχαμε ένα «όχι» και ένα «παρών».
- 20 Μαρτίου 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας που προέβλεπε εξάμηνη παράταση για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα (προκειμένου να υπάρξει χρόνος να ελεγχθούν και όχι να κουκουλωθούν). Και καταψήφισε.
Επίσης έχουν καταψηφίσει τις ακόλουθες ευεργετικές για πολλές κατηγορίες πολιτών Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου:
- Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.
- Μεταφορά μαθητών στα σχολεία.
- Εξαιρέσεις από τις μειώσεις συντάξεων για τους αναπήρους.
- Μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση υπογραφών και περιορισμό γραφειοκρατίας.
- Νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταθεί δυνατόν να πληρωθούν υπερωρίες σε εργαζόμενους.
- Εξαίρεση του ερευνητικού προσωπικού των ΝΠΙΔ από το ενιαίο μισθολόγιο, για να μην μειωθούν κι’ άλλο οι μισθοί τους.
- Εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα παροχή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
- Συνέχιση της λειτουργίας του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου.
- Εκπτώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων.
- Παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοί του.
- Παροχή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ, ώστε η επιχείρηση να εισπράξει οφειλόμενα χρήματα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή…
elzoni.gr