Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΥΠ.ΟΙΚ. (ECOFIN): ΧΡΕΟΣ, ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Ο Γιάννης Μανιάτης, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετείχε χθες στο Λουξεμβούργο στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN). Συμμετείχαν, ανάμεσα στους άλλους, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας Μισέλ Σαπέν και Πιερ Κάρλο Πάντοαν, κ.ά. Συζητήθηκαν τα μεγάλα διεθνή προβλήματα που αναδείχθηκαν στην τελευταία σύνοδο του Δ.Ν.Τ, η χρησιμότητα της Λευκής Βίβλου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μπροστά στο λαϊκισμό, την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική, η ανάγκη μέσα από πολλαπλάσιες επενδύσεις να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ανεργίας, τα συμπεράσματα που εξάγονται από το BREXIT, οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα για την ελληνική κρίση, ο Γ. Μανιάτης στις συζητήσεις του με τους Σοσιαλιστές
Υπουργούς, αναφέρθηκε στα 10 σημεία που αποτελούν την περιγραφή, αλλά και τη λύση του ελληνικού προβλήματος:

  1. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος είναι αναγκαία.
  2. Είναι απαραίτητο να δεσμευτούν οι δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί από το Νοέμβριο του 2012. Η αρχική δέσμευση ήταν ότι συμπληρωματικά μέτρα ελάφρυνσης θα βρίσκονταν υπό συζήτηση αμέσως μετά την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού  πλεονάσματος (που έχει ήδη συμβεί το 2014).    
  3. Σε συνδυασμό με συμπληρωματικά μέτρα ελάφρυνσης, ζητάμε να καθοριστούν χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο. 
  4. Το ανωτέρω σημείο θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία προωθώντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η πρόταση του Προέδρου Juncker σχετικά με το διπλασιασμό του Σχεδίου του είναι ιδιαίτερα  εποικοδομητική.  Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει δραστικά το βαθμό απορρόφησης των διαθεσίμων κονδυλίων, που βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο.
  5. Έκτακτα μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έχει ήδη γίνει επαναφορά του waiver. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα. Επιπλέον απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, ώστε να συμπεριληφθούν τα κρατικά ομόλογα στο Πρόγραμμα αγοράς του δημοσίου τομέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE). Επίσης, κατά την άποψη μας, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί με πρωτοβουλία της ΕΕ, θα ήταν η έκτακτη εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο κάποιοι φίλοι μας θα ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι, θεωρούμε ότι θα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που θα οδηγούσε στον επαναπατρισμό των καταθέσεων και τελικά στην άρση των capital controls, που με τη σειρά τους αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο σε νέες επενδύσεις.
  6. Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος όσον αφορά στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.  Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  7. Η φοροδιαφυγή παραμένει ζήτημα εξαιρετικής σημασίας. Η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος που προωθεί της ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ παρέχει φορολογικά πλεονεκτήματα στους πολίτες που το χρησιμοποιηθούν, θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.   
  8. Εξαιρετικά υψηλή φορολογία και άλλα είδη οικονομικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις είναι οι βασικοί πυλώνες της προσέγγισης που έχει υιοθετηθεί από πολλούς υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον που υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και με τη σειρά του ακυρώνει ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων.
  9. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω η πολιτική αβεβαιότητα. Η ελληνική πραγματικότητα αντιμετωπίζει θέματα χαμηλής ανάπτυξης, ύφεσης, υψηλής φορολόγησης και  ανεργίας. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η ανεξέλεγκτη έλευση τεράστιου αριθμού προσφύγων, χειροτερεύοντας την κατάσταση. Εμείς πάντα επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, που θα περιλαμβάνει όλα τα κόμματα που πιστεύουν ότι το μέλλον της χώρας μας είναι αναντίρρητα συνδεδεμένο με την Ευρώπη, δηλαδή να είμαστε Κράτος-Μέλος της και να βρισκόμαστε στην ευρωζώνη.
  10. Θα πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και αποφασιστικά να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των λύσεων που προτείνει η Προοδευτική Συμμαχία  των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, από αυτές των  ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικών και εθνικιστών, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία νέα εποχή που σηματοδοτεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την  ΕΕ, αλλά και η τεράστια άνοδος του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη. 
Γιάννης Μανιάτης