Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αυτοδιοικητικές εκλογές: “Μετωπική” για την απλή αναλογική -ΝΔ: Θα την καταργήσουμε

Αν και στο ψήφισμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΝΠΕ η αναφορά στην αλλαγή εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση είναι γενικόλογη και ως εκ τούτου «στρογγυλεμένη» από τις τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστού όσο και του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη, κατέστη σαφές ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αιρετών (που έτσι κι αλλιώς στην πλειοψηφία τους είναι είτε «γαλάζιοι» είτε «πράσινοι») και αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το «μπλόκο» που έβαλε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γ. Πατούλης,  ο Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του
χρησιμοποιώντας το ίδιο επιχείρημα, έκανε λόγο για σύστημα που οδηγεί στην ακυβερνησία, γιγαντώνει τη συναλλαγή και τη διαφθορά, ενώ μίλησε για προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης:  «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ο φίλος μου ο Κώστας Πουλάκης έχει προχωρήσει ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό πάρα πολλούς και το συνέδριό μας που είναι εκλογικός νόμος.  Έχουν προεξοφλήσει, να μην πω ότι έχουν ανακοινώσει, ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς να έχουν εμφανίσει το σχέδιο, στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής χωρίς να έχουν εμφανίσει ποια απλή αναλογική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. Και πρόσθεσε:  «Πιστεύω, δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει κληθεί ν’ ασκήσει Διοίκηση στην Περιφέρεια ή στο Δήμο που να μην αντιληφθεί πού οδηγεί αυτό. Οδηγεί πού; Στην ακυβερνησία. Στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, στις αργυρώνητες θέσεις. Η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή η Αυτοδιοίκηση έχει τόσα μεγάλα προβλήματα η οικονομία και η κοινωνία, και χρειάζονται πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ο νόμος δε νομίζω ότι είναι στις προτεραιότητες.  Και κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως πολιτικός αντιπερισπασμός αυτό το θέμα. Η θέση μας άλλωστε θ’ αποτυπωθεί και αποτυπώνεται. Εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Άλλωστε δεν τα λύνεις τα προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα. Ούτε συμβάλλεις στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας με ακυβέρνητες Περιφέρειες και Δήμους. Εμείς λέμε όχι στην ακυβερνησία, λέμε όχι στις ρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα γιγαντώσουν τη συναλλαγή, τη διαφθορά και οτιδήποτε άλλα φαινόμενα. Επειδή όμως είμαστε δύναμη θετική, θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι. Εγώ σας παρουσιάζω και μια προσωπική μου πρόταση. Και ζητώ τις απόψεις σας διεκδικώντας το δικαίωμα στο λάθος».
Αγοραστός: Να ισχύσει για τις μεθεπόμενες, όπως στις εθνικές
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε «να επεκταθεί και στην Αυτοδιοίκηση η διάταξη του Συντάγματος που ισχύει για τις εθνικές εκλογές. Κάθε εκλογικός νόμος θα ισχύει με τις επόμενες εκλογές, μόνο αν ψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3, δηλαδή από 200 Βουλευτές και με τα σημερινά ισχύοντα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με 199 και λιγότερες ψήφους θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες. Θεωρώ ότι θα είναι προφανέστατα τα οφέλη από αυτή την πρόταση. Άλλωστε η λογική λέει ότι αν δεν ήταν λογική επωφελής και χρήσιμη, τα πολιτικά κόμματα δε θα είχαν συμφωνήσει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, άρα ν’ αποκτήσει την ύψιστη θεσμική θωράκιση. Με αυτή τη ρύθμιση αποσυνδέεται οριστικά η Αυτοδιοίκηση από το να είναι το πεδίο πειραματισμών ή εκγύμνασης κομματικών στρατευμάτων του κεντρικού πολιτικού συστήματος.
Εμείς παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση και την καταθέτουμε στα πλαίσια του διαλόγου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα την υιοθετήσει και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης πως δε θα φέρει καμία νομοθετική πρωτοβουλία», κατέληξε.
 Βορίδης: Και να θεσμοθετήσει απλή αναλογική η κυβέρνηση, θα την καταργήσουμε
Τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης ο οποίος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να μην ανησυχούν γιατί ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήσει ένα αναλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ, που, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα γίνει κυβέρνηση πριν το Μάιο του 2019, θα το καταργήσει:  «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είπε απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες. Γιατί; Γιατί και να νομοθετηθεί αυτό από την Κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουν μεσολαβήσει οι βουλευτικές, θα είμαστε εμείς Κυβέρνηση και θα έχουμε καταργήσει αυτό το νόμο. Άρα δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέται οποιοσδήποτε, για το ζήτημα αυτό. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», τόνισε. Το βασικό επιχείρημα και του εκπροσώπου της ΝΔ ήταν ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία.
 Αναλυτικά η τοποθέτηση Βορίδη για το θέμα:
«Ερχόμαστε στο τέταρτο ζήτημα το οποίο τέθηκε, το άκουσα από τον κ. Πουλάκη –δεν το άκουσα για την ακρίβεια, το ανέγνωσα- και τις τοποθετήσεις που έκανε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Είδα ότι ανοίγει μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση και είναι πρόθεση της Κυβέρνησης αυτής, αν κατάλαβα καλά, διακηρυγμένη σαφής, δια στόματος του Γενικού της Γραμματέα, να προχωρήσει σε ένα εκλογικό σύστημα. Επιτρέψτε μου, η διοικητική μεταρρύθμιση έχω τη γνώμη ότι θα έπρεπε να θέσει πριν άλλα ζητήματα. Η μεγάλη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην παρούσα φάση, έπρεπε να είναι τα άλλα ζητήματα: αρμοδιότητες, σχέση με το κεντρικό κράτος, χρηματοδότηση. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση που θα έπρεπε να ανοίξει σήμερα και πάνω σε αυτό πρέπει να ακούσουμε και τις θέσεις της Κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και να τοποθετηθούν και τα Κόμματα. Αλλά πάνω σε αυτό.
Η γνώμη μου είναι ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα είναι μια πρόωρη συζήτηση, μια μη ώριμη συζήτηση την ώρα που έχουμε άλλα πράγματα μπροστά.
Αλλά επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ κατ’ ευθείαν. Άκουσα την παρέμβαση του κ. Προέδρου, δυο πράγματα για τα εκλογικά συστήματα. Τα εκλογικά συστήματα πάντα και παντού έχουν δυο στοχεύσεις: τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα της κρίσης των πολιτών στο επίπεδο του εποικοδομήματος –όποιο είναι αυτό: Κοινοβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακά Συμβούλια- αλλά οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, έχουν και μια δεύτερη στόχευση και αυτή είναι η κυβερνησιμότητα. Η επίτευξη δηλαδή λειτουργικών και ικανών πλειοψηφιών, ώστε να παράγουν αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Η νομοθεσία στην πραγματική ζωή δεν λύνει φιλοσοφικά ζητήματα. Ρυθμίζει βιοτικές σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άρα η απλή αναλογική πράγματι έχει ως αποτέλεσμα 100% την επίτευξη του πρώτου στόχου, αντιπροσωπευτικότητα, όμως αποτυγχάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως δείχνει η εμπειρία, στο δεύτερο στόχο στην κυβερνησιμότητα.
Είναι μια συζήτηση κ. Πρόεδρε την οποία την έχουμε κάνει αλλά εν πάση περιπτώσει ξεκαθαρίζω το ποια είναι τα δυο μεγέθη και γιατί εμείς στεκόμαστε αντίθετοι στην απλή αναλογική. Ωστόσο προς τους κύριους Περιφερειάρχες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Γιατί; Γιατί και να νομοθετηθεί αυτό από την Κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουν μεσολαβήσει οι βουλευτικές, θα είμαστε εμείς Κυβέρνηση και θα έχουμε καταργήσει αυτό το νόμο. Άρα δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέται οποιοσδήποτε, για το ζήτημα αυτό. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», είπε ο κ. Βορίδης.
Ιωαννίδης: Η απλή αναλογική δεν είναι δημοκρατικότερη από το σημερινό σύστημα
Λιγότερο κατηγορηματικός κατά της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Ιωαννίδης ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είναι αληθές, ότι η απλή αναλογική σε σχέση με το εκλογικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άλλο το σύστημα του εκλογικού συστήματος στις εθνικές εκλογές, δεν είναι αληθές ότι η απλή αναλογική είναι εξ ορισμού δημοκρατικότερη.  Από τη στιγμή που θα πρέπει να ανακηρυχθεί και η εκτελεστική εξουσία, εντός εισαγωγικών, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, το γεγονός της ανάδειξής της μέσω ενός συστήματος δυο γύρων, προσδίδει μια δημοκρατικότητα την οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα την έχουν εκ του αποτελέσματος οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα μπορούσαν να αναδειχθούν μέσω μιας απλής αναλογικής όσον αφορά τους συμβούλους».
Και πρόσθεσε: «Άρα αυτό ας το κρατήσουμε επί της αρχής. Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, εμείς περιμένουμε να δούμε ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης. Γιατί η πρόταση γι’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Δεν αρκεί δηλαδή να μιλάμε γενικά περί αναλογικότερου συστήματος. Πώς θα εκλέγονται; Τι προτείνετε όσον αφορά την εκλογή των συμβούλων; Τι όσον αφορά την εκλογή των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών; Και κυρίως με χωρίς ευρύτερες αλλαγές οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες όσον αφορά το σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου και της Περιφέρειας; Το σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου και της Περιφέρειας αυτή τη στιγμή είναι βασισμένο στο γεγονός ότι οπωσδήποτε αυτός ο οποίος εκλέγεται έχει μια σταθερή πλειοψηφία και βασίζεται και στις παρατάξεις τις οποίες υπάρχουν.  Αν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, τότε με συγχωρείτε, αλλά όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι μόνες χώρες που έχουν τέτοιου τύπου μοντέλα, κατ΄ αρχάς σε αυτές τις χώρες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν είναι πιο δημαρχοκεντρικό, ή περιφερειοκεντρικό το σύστημα, γιατί στην πραγματικότητα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια συνεδριάζουν δυο τρεις φορές το χρόνο για ζητήματα στρατηγικής. Δεν αποφασίζουν για την καθημερινή λειτουργία, όπως εδώ.  Άρα λοιπόν όλα αυτά προϋποθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Δυο χρόνια έχουν περάσει. Και αυτό δεν είναι καμία μνημονιακή υποχρέωση βαριά, που να είχατε δεσμεύσεις. Αν είχατε ολοκληρωμένη πρόταση και πρόταση ανάδειξης στην εξουσία, ή έστω εάν την διαμορφώσατε, θα έπρεπε να τη δούμε. Δεν την έχουμε δει ακόμα», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

aftodioikisi.gr